Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

7 tips til å bli en supersparer

Enkelt fortalt handler FIRE (financial independence – retire early) om å spare mye penger i relativt ung alder, for så å kunne leve av avkastningen på sparepengene når du har nådd sparemålet ditt. Det høres kanskje enkelt og forlokkende ut, men krever mye innsatsvilje og utholdenhet.

- Det er ikke matematikken som er vanskelig, det er gjennomføringen, sier Lise Vermelid Kristoffersen i Pengesnakk.no. Hun oppdaget fenomenet i 2015 og ble fascinert.

Lise-Paal--podcast-mobil.jpg Hør podcast: Hør Lise i Pengesnakk sine FIRE-tips i SKAGEN-podden

Dette er FIRE

FIRE-bevegelsen startet i USA en gang på 1990-tallet. Boka "Your Money or Your Life" av Vicky Robin fra 1992 blir trukket frem som et startpunkt for bevegelsen. Først etter årtusenskiftet ble fenomenet kjent i Norge og begynte å få en del oppmerksomhet også her. Prinsippet bak FIRE er ikke så komplisert: Du sparer en stor del av inntekten din (ofte så mye som 50 prosent av lønnen, eller mer) hver måned. Pengene investeres slik at de gir god langsiktig avkastning, gjerne i fond eller i enkeltaksjer for de spesielt interesserte.

Målet er at du skal ha spart opp 25 årslønner totalt, slik at du kan bruke 4 prosent av kapitalen til å leve av. (se regnestykket og logikken bak 4-prosentregelen)

Det starter med et sparemål

Den første delen av FIRE-prinsippet er lett å være enig i – finansiell uavhengighet ser de fleste fordelen med. Den andre delen som handler om å pensjonere seg tidlig er ikke alle like enige i.

- Det å ikke skulle jobbe er fjernt for meg. Å ha nok inntekt fra investeringene sine til å ikke trenge noe annen inntekt gir en enorm trygghet, og mange muligheter, sier Lise.

Livet som supersparer starter med et tydelig sparemål. Det kan være at du skal bli gjeldfri som 40-åring, at du skal ha nok penger til å jobbe halve året og seile jorda rundt det neste, eller at du ønsker å slutte i kontorjobben for å kunne starte opp din egen bedrift. De fleste eksperter er enige i at et tydelig sparemål hjelper deg et godt stykke på veien.

Uansett hva du ønsker for fremtiden, er det avgjørende at du har et tydelig mål. På den måten kan du bruke sparemålet ditt som motivasjon når det butter imot. Det kan være krevende å spare store deler av månedslønnen i lang tid.

- For meg kommer sparegleden innenfra. Mange syns at sparing er kjedelig og noe man må, eller burde, gjøre. For meg handler ikke sparing om å gi avkall på noe, jeg får noe. Jeg får trygghet, jeg får frihet, og det er aldri dumt å ha penger på konto som jeg kan bruke til å realisere en drøm, sier Lise Vermelid Kristoffersen i SKAGEN-podden.

7 tips til FIRE

  1. Finn ut hvorfor – hva er målet med sparingen?
  2. Reduser kostnadene dine – sparing starter både i det små og store. Du kan avslutte abonnementer du ikke bruker, redusere matsvinn eller smøre matpakke i stedet for å spise lunsj ute.
  3. Kan du øke inntektene? FIRE handler ikke bare om å spare, du kan komme raskere til sparemålet ved å for eksempel ta en ekstrajobb.
  4. Følg med på pengebruken – sett opp et budsjett og få oversikten over hva du bruker pengene på.
  5. Betal ned gjeld – det sparer deg for penger senere.
  6. Spar langsiktig – banken er god å ha for bufferkonto, men for langsiktig sparing bør du finne spareformer som kan gi deg god langsiktig avkastning. Aksjefond er en enkel og smart måte å spare langsiktig på.
  7. Reflekter og evaluer – FIRE handler ikke bare om finansiell uavhengighet. Hva ønsker du å bruke friheten og fleksibiliteten til? I et langt spareløp er det opp- og nedturer. Husk å feire seirene og lær av nedturene.

Kilde: www.howtoFIRE.com/FIRE-movement/

Grønnere valg

Opprinnelig handlet FIRE-bevegelsen mer om frihet til å velge det livet du selv ønsket ved å bli økonomisk uavhengig. I nyere tid dreier det seg også om et oppgjør med forbrukersamfunnet, hvor man sparer miljøet og penger ved å gjenbruke, avstå fra bruk-og-kast-produkter og ta aktivt del i delingsøkonomien. Det er mange tips for å redusere forbruket som etter hvert er tatt opp i FIRE-bevegelsen:

  • Selg ting du ikke trenger
  • Handle mat en gang i uka og bruk handleliste
  • Skaff deg en kapselgarderobe
  • Reparer fremfor å kjøpe nytt
  • Sett opp et budsjett og få oversikt over hva du bruker penger på

Er FIRE noe for deg?

Å spare over 50 prosent av inntekten din over flere år kan virke som økonomisk ekstremsport for mange. Finansiell frihet har en pris, særlig hvis du ikke har så stor inntekt. Kritikerne har flere innvendinger mot supersparetrenden:

Du må ha en stor nok inntekt – strekker pengene så vidt til i det daglige blir det vanskelig å legge av 25 årslønner på relativt kort tid. Men kanskje kan FIRE inspirere deg til å finne andre måter å tjene penger på?

Ikke bruk FIRE som en unnskyldning for å slippe unna en jobb du hater! Er du misfornøyd med karrieren er det ikke FIRE du trenger, men en ny jobb. Livet er for kort til å holde ut i en jobb du misliker over lang tid hvis målet er å pensjonere deg om et tiår eller to.

Hva om alle sparte så mye for å kunne pensjonere seg i 40-åra? Kritikerne til FIRE mener det økonomiske systemet ville få en alvorlig knekk siden færre kjøpte varer og tjenester. Det vil igjen kunne føre til at supersparerne mister jobben, og dermed mister muligheten til å spare så mye.

Hvis målet er å leve lykkelig fra 40-åra er det virkelig verdt alle forsakelsene du må gjøre i 20- og 30-åra? Det er derfor du må ha målet for sparingen klart for deg før du starter opp.

Eksterne lenker

 

 

Start spareavtale

Den smarteste måten å spare langsiktig i fond.

Spareavtale arrow_right_alt
Spare i fond

Slik blir du en bedre investor

Hvorfor oppnår noen fantastisk avkastning, mens andre havner bakpå? Her er noen tips til hvordan du ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

Slik kan fondssparingen din bli en pengemaskin

Hvordan kan du få pengene dine til å jobbe for deg, og likevel vokse? Det kan nesten høres for godt ...

Dåpsgaven som kunne blitt til 200.000 kroner

Det er de små valgene som kan gjøre en stor forskjell langt frem i tid. Å sette dåpspengene i fond ...

Investeringstips: Er det lurt å investere nå?

Finn det beste tidspunktet å investere i fond og unngå å gjøre kostbare feil. Les investeringstipsen ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up