Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Slik blir du en bedre investor

- Vi har hatt en avkastning på 29 prosent i året. Bare synd at kundene mine ikke har fått det samme. Peter Lynch

Sitatet over stammer fra den amerikanske forvalterlegenden Peter Lynch, og illustrerer hva denne artikkelen skal handle om. Hvordan kan vi som fondssparere sørge for at vi får så god langsiktig som mulig? Hva skal til for at vi slutter å gjøre dumme ting med pengene våre, og heller oppnår samme avkastning som fondene vi er investert i?

Problemet med oss investorer

Klassisk økonomisk teori sier at vi mennesker tar rasjonelle valg når det kommer til penger. Problemet er at teori og praksis ikke stemmer overens. Tilbake til fondet til Peter Lynch som i en årrekke leverte fantastisk avkastning. Kundene hans oppnådde dessverre ikke samme avkastning fordi de gjorde dumme ting underveis. Er det mulig å la være å gjøre dumme ting? Det lønner seg på sikt, så hvorfor er det så vanskelig?

Det er et stort fagfelt innen forskningen som handler om dette – atferdsøkonomi. Denne forskningen viser at vi blir påvirket av følelser og kortsiktig støy i markedet. Dette fører til at vi ofte kjøper høyt og selger lavt, altså stikk motsatt av hva vi bør gjøre.

Tre tips for bedre investeringer

Porteføljeforvalter Stein Svalestad har hatt en særlig interesse for atferdsøkonomi siden studiedagene.

- Frykten for å tape penger er så sterk hos de fleste av oss. Og det er denne tapsaversjonen som får oss til å gjøre dumme ting, på de verste tidspunktene, sier Stein.

Dumme ting i denne sammenhengen er for eksempel å selge andelene dine når markedene faller. Fordi det ser skummelt ut og du blir redd for å miste sparepengene dine. Så 1000-kroners spørsmålet er hvordan vi kan slutte å ødelegge vår egen langsiktige avkastning?

Stein har tre tips:

  1. Lag deg et mål. Hvis du har et mål med sparingen din, noe du ønsker å oppnå der fremme, øker sannsynligheten for at du vil klare det. Det kan være så enkelt som å sikre pensjonsalderen, seile jorda rundt, eller jobbe redusert i en periode. Du bestemmer!
  2. Lag en investeringsstrategi. Det høres vanskelig ut, men det kan være så enkelt som å starte en spareavtale. Da sparer du automatisk hver måned, i opp- og nedgangstider. På samme måte kan en uttaksavtale bidra til at du tar ut penger på en planmessig måte, uten å la deg styre av markedets svingninger. Det lønner seg på sikt.
  3. Snakk med en rådgiver. All forskning viser at ved å støtte deg til, og i noen tilfeller overlate beslutningen til en ekspert, gjør det enklere å tåle svingninger. En rådgiver kan også gi deg nyttige tips til portefølje og strategi som passer deg best.

Tre viktige begreper

For å bli en bedre investor er det nyttig å forstå tre viktige begreper:

  • Alfa (meravkastning): Dette er avkastningen som overstiger markedets avkastning. Det er et mål på hvor flink en fondsforvalters er til å skape verdi utover det generelle markedet.
  • Beta (markedsavkastning): Dette er selve avkastningen du får i et bestemt marked. Om Oslo Børs sin hovedindeks gir 10 prosent avkastning et år, så er beta 10 prosent.
  • Gamma: Dette begrepet beskriver hvordan du påvirker avkastningen din ved å handle overilt, for eksempel selge når markedene faller eller kjøpe når kursene er på sitt høyeste. Gamma er i stor grad følelsesstyrt.

Å bli en bedre investor handler i stor grad om å forstå og kontrollere egen atferd. Ved å følge de tre viktige tipsene, sette opp en solid investeringsstrategi, søke profesjonell hjelp, og forstå de grunnleggende prinsippene for investering, kan du øke sjansene dine for å oppnå god langsiktig avkastning. Som så ofte ellers kommer du langt med tålmodighet og disiplin.

 

 

Spare i fond

Slik kan fondssparingen din bli en pengemaskin

Hvordan kan du få pengene dine til å jobbe for deg, og likevel vokse? Det kan nesten høres for godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

Dåpsgaven som kunne blitt til 200.000 kroner

Det er de små valgene som kan gjøre en stor forskjell langt frem i tid. Å sette dåpspengene i fond ...

Investeringstips: Er det lurt å investere nå?

Finn det beste tidspunktet å investere i fond og unngå å gjøre kostbare feil. Les investeringstipsen ...

Hva bør jeg gjøre når børsene faller?

Her er noen smarte tips til hva du bør gjøre når børsene svinger og andelene dine faller i verdi.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up