Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Slik kan fondssparingen din bli en pengemaskin

For å ta det viktigste først: en uttaksavtale er jevnlige uttak fra fondskontoen din. På samme måte som en spareavtale er automatisk sparing – er en uttaksavtale automatiske uttak som kommer jevnlig inn på bankkontoen din.

Uttaksavtale=pengemaskin

Anders_Martinsen_400x400.jpgHeldigvis sparer mange langsiktig i aksjefond, men sparemålet, altså hva vi sparer til, er litt mer ullent. Vi tenker oss at det er godt å ha noe i bakhånd til en regnværsdag, pensjonisttilværelsen, barn eller barnebarn.

- Mitt sparemål er rett og slett uttaksavtale, sier formuesforvalter Anders Martinsen. Han er en av de mest erfarne rådgiverne i SKAGEN Fondene.

- Jeg finner det motiverende å tenke på uttaksavtale som en fremtidig pengemaskin, og hvis du justerer maskinen riktig kan den vare nærmest evig, sier han.

Hvordan kan du ta ut penger mens du samtidig får avkastning? Det får du vite i denne episoden av SKAGEN-podden

Hør episoden
coverart

Slik virker uttaksavtalen

Enkelt sagt, en uttaksavtale lar deg jevnlig ta ut penger fra dine investeringer i aksjefond, samtidig som du fortsatt kan se verdien av din investering vokse. Det er litt som å ha kaken din og spise den også – du får utbetalinger som kan brukes i nåtid, mens resten av fondet ditt potensielt fortsetter å vokse fordi det er investert i markedet.

- For meg er det viktig å kunne bruke en uttaksavtale når jeg en gang skal pensjonere meg. Det tror jeg mange syns virker fornuftig, å få et tilskudd til pensjonen. Samtidig ønsker jeg å etterlate meg litt til de som kommer etter meg, sier Anders.

Tre typer uttaksavtaler

SKAGEN Fondene tilbyr tre typer uttaksavtaler, sånn at du enkelt kan tilpasse den til ditt behov. Kanskje har du et billån du ønsker å nedbetale hver måned? Da er et fast beløp en god ide. Flere fondsleverandører tilbyr uttaksavtaler, men de færreste tilbyr den smarteste varianten, prosentvis uttaksavtale.

  • Fast antall andeler: Perfekt når du vet nøyaktig når du vil være "blakk" – pensjonssparing, anyone?
  • Fast beløp: Du vet hva som kommer inn på konto hver måned. Enkelhet i sin reneste form.
  • Prosentvis uttaksavtale: Her begynner magien. Du selger en prosentvis del av dine andeler, og hvis du holder prosentandelen relativt lav (vi anbefaler 0,5 prosent) så varer uttaksavtalen i prinsippet evig.

Fordelene med prosentvis uttaksavtale

  • Fleksibilitet: Du selger mer når markedet er høyt, og mindre når det er lavt. Det er finansiell yoga – alltid i harmoni med markedets bevegelser. Husk at du kan når som helst starte eller stoppe uttaksavtalen.
  • Langsiktighet: Tenk som et oljefond. En stabil utbetaling (anbefalt 0,5% månedlig) betyr at du både nyter godt av dine investeringer nå, og lar dem vokse for fremtiden. Holder du deg til om lag 0,5 prosent uttak vil avkastningen i fondet sørge for at du på sikt ikke går tom for penger. Matematikken er ganske enkel: Hvis du tar ut 0,5 prosent hver måned tilsvarer det 6 prosent per år – det er et godt stykke under historisk avkastning i brede globale fond.
  • Skattesmart: Med en aksjesparekonto (ASK) betaler du ikke skatt før du tar ut mer enn du har satt inn. I tillegg kommer skjermingsfradraget og reduserer skatten, avhengig av hvor lenge du har spart.

Hvem passer uttaksavtale for?

Det enkle svaret på hvem uttaksavtaler passer for er de som sparer i fond og har behov for et jevnlig økonomisk tilskudd. Mange tenker først og fremst på pensjonister, men kanskje sliter du med effektene av dyrtid og trenger et bidrag for å betale regningene? Kanskje er du eventyrlysten og vil ta fri fra jobb for å seile jorda rundt i seks måneder? Eller du har drømt om å kjøpe drømmebilen og vil bruke en uttaksavtale for å betale billånet? Det er du som bestemmer. Her er noen forslag:

  • Pensjonister eller de som jobber deltid: Få en ekstra inntekt uten å måtte røre hovedstolen.
  • Mottakere av arv eller forsikringsutbetaling: Ønsker du en vedvarende inntektskilde? Her har du løsningen.
  • FIRE-entusiaster: For de unge og ambisiøse som sparer intensivt for å kunne leve på avkastningen senere i livet.
  • Alle som ønsker en smart uttaksstrategi: Enten det er for å komplementere inntekten, eller som en strategi for langsiktig vekst.

Uttaksavtale er smart i både gode og dårlige tider

Ingen kan forutse markedet. Men en prosentvis uttaksavtale gir en slags "automatisk" justering som kan være din beste venn i både opp- og nedturer. Ved å ta ut en prosentandel, sikrer du at du ikke tapper fondet ditt for raskt i dårlige tider, samtidig som du nyter godt av oppgangen når tidene er gode.

- Jeg har ennå ikke møtt en kunde med en uttaksavtale som har vært misfornøyd. Jeg tror det må være den kundegruppen som er mest fornøyd, sier Anders.

Test selv med uttakskalkulatoren

Spare i fond

Slik blir du en bedre investor

Hvorfor oppnår noen fantastisk avkastning, mens andre havner bakpå? Her er noen tips til hvordan du ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

Dåpsgaven som kunne blitt til 200.000 kroner

Det er de små valgene som kan gjøre en stor forskjell langt frem i tid. Å sette dåpspengene i fond ...

Investeringstips: Er det lurt å investere nå?

Finn det beste tidspunktet å investere i fond og unngå å gjøre kostbare feil. Les investeringstipsen ...

Hva bør jeg gjøre når børsene faller?

Her er noen smarte tips til hva du bør gjøre når børsene svinger og andelene dine faller i verdi.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up