Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hvilke fond hadde høyest avkastning?

I SKAGEN er vi opptatt av å kunne gi kundene våre valgmuligheter. Derfor har vi i snart et år tilbudt over 600 aksjefond fra norske og utenlandske forvaltere - et utvalg som gjør vår platform til et av markedets bredeste tilbud av aksjefond til aksjesparekonto (ASK). Blant disse fondene har vi håndplukket et antall kvalitetsfond fra forvaltere vi har ekstra tro på. Vi kaller det Anbefalt av SKAGEN.

USA-fond på topp

Det er særlig to markeder som peker seg ut som vinnerne hittil i år: USA og Russland, opp hhv 17 prosent og 28 prosent (i NOK per 26 juni). På listen over anbefalte fond finner vi tre ganske ulike fond, som har det til felles at de investerer i amerikanske selskaper.

T. Rowe Price US Smaller Companies Equity Fund A – investerer i små selskaper, såkalte small caps. Dette fondet har levert 23 prosent avkastning hittil i år (per 1. juni 2019), og slo dermed referanseindeksen Russell 2000 med 11 prosentpoeng. Dette fondet topper også avkastningslisten over de fondene som er Anbefalt av SKAGEN siste fem år.

Et annet USA-fond som har levert god avkastning med sine USA-investeringer hittil i år er Polen Capital Focus U.S. Growth Fund. Dette er et svært konsentrert aksjefond som hovedsakelig investerer i store amerikanske vekstselskaper. Hittil i år har fondet levert 22 prosent avkastning (i NOK per 26. juni) og det er 1 prosentpoeng bedre enn referanseindeksen mot referanseindeksen Russell 1000 Growth.

- Skal du spare i fond er det den gode langsiktige avkastningen du er på jakt etter.

Den langsiktige avkastningen viktigst

Det er vanskelig å spå hvor markedene går, og man skal være forsiktig med å trekke noen konklusjoner basert på kortsiktig avkastning. Det klassiske eksempelet er året 2009 hvor verdensmarkedet falt over 23 prosent i løpet av årets tre første måneder. Så snudde stemningen og året endte opp 8 prosent. Den kortsiktige avkastningen hadde derfor lite å si for hvordan resultatet ble på slutten av året. Teamet som velger ut hvilke fond som har god nok kvalitet til å få stempelet Anbefalt av SKAGEN er derfor mest opptatt av den langsiktige avkastningen.

- Skal du spare i fond er det den gode langsiktige avkastningen du er på jakt etter. Det er ikke spesielt vanskelig å finne forvaltere som har gjort det bra tidligere, men vår jobb er å finne ut hvem som vil gjøre det bra fremover. Vi anbefaler at du sparer i minst fem år i aksjefond, gjerne lenger, sier porteføljeforvalter og fondsekspert Stein Svalestad. 

For de to anbefalte fondene lenger oppe i teksten ser situasjonen slik ut for avkastningen siste fem år:

T. Rowe Price US Smaller Companies Equity Fund A 14,9 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning siste fem år (i NOK per 26. juni) mot referanseindeksen 12,1 prosent.

Polen Capital Focus U.S. Growth Fund 20,4 prosent gjennomsnittlig årlig avkastning siste fem år (i NOK per 26. juni) mot referanseindeksen 19,0 prosent.

Ikke kunde i SKAGEN ennå? 

Bli kunde med BankID

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up