Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
2 min lesing

Markedsoppdatering onsdag 18. mars: Kraftige tiltak men mer forventes

 • De store markedssvingningene fortsatte tirsdag. På et tidspunkt steg amerikanske dollar nær 2 prosent mot euro, noe som er svært sjelden og et tegn på et stresset marked hvor alle ønsker å sikre at de har nok dollar.
 • Den amerikanske sentralbanken Fed satte inn nye aggressive tiltak tirsdag for å sikre at markedene fungerer, og fant frem noen av verktøyene fra finanskrisen:
  • De relanserte en såkalt Primary Dealer Credit Facility hvor store finansinstitusjoner (24 banker) får tilgang til kortsiktige lån mot pant i obligasjoner og aksjer som sikkerhet for lånene.
  • Fed vil også lansere en Commercial Paper Facility som kan gi lån til amerikanske selskaper i et forsøk på å medvirke til bedre likviditet i det 1,1 billioner USD store markedet for kortsiktige verdipapirer. Amerikanske selskaper bruker slike verdipapirer (Commercial Papers) for å finansiere sine løpende utgifter, som lønninger.
 • Det norske penge- og interbankmarkedet fungerer ikke så godt. Det er dårlig likviditet i pengemarkedet. Markedsaktørene forventer at Norges Bank skal gjøre mer, både øke tilførselen av likviditet til bankene og kutte styringsrenten mer, gjerne helt ned til null. Det er også forventinger til en relansering av Statens Obligasjonsfond som ble brukt til å tilføre bedrifter likviditet vi obligasjonsmarkedet.
 • Regjeringer legger stadig mer penger på bordet:
  • President Trump lover 1 billion dollar, 5 prosent av brutto innenlands nasjonalprodukt (BNP) til støtte til næringslivet. Det er også foreslått å gi alle innbyggere 1000 dollar i kontanter. Storbritannias statsminister Boris Johnson legger enda mer penger per person på bordet, total 350 milliarder pund. Alle G7-land har kommet opp med tilsvarende pakker.

Oppsummering for fondene

 • Bruker tilgjengelig likviditet til å investere i gode kjøp
 • Gjennomfører mindre justeringer i porteføljene

PS: Som langsiktige investorer har vi opplevd både opp- og nedturer i markedene mange ganger. Markedene har alltid steget etterpå, så tålmodighet er avgjørende. Har du spørsmål til investeringene dine ta kontakt med rådgiveren din.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med de spørsmålene du måtte ha. Ta kontakt med oss på:

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up