Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Markedene i november: Veksten holdt nesten hele måneden

Det var den nye omikron-varianten som skulle sette en stopper for den lange veksten i de globale aksjemarkedene. Etter at store deler av november var preget av optimisme i markedene, var det den nye varianten som preget slutten av måneden. Mens vekstmarkedene har hatt ulike utfordringer andre halvdel av 2021, har de globale markedene fortsatt oppturen, nærmest uvanlig lenge. Sånn sett var uroen rundt omikron ventet.

Tross turbulens i løpet av måneden leverte fire av fem SKAGEN-fond positiv avkastning også i november. Vekstmarkedene leverte svakere avkastning enn de globale markedene, siden de også ble påvirket av sterkere dollar og fallende råvarepriser, som følge av høyere oppfattet risiko.

SKAGEN Global

SKAGEN Global fikk også merke urolighetene i markedet på slutten av måneden, men leverte likevel solide 4,8 prosent avkastning i måneden – mot referanseindeksens 5,1 prosent. De siste fem årene har SKAGEN Global gitt 17,2 prosent gjennomsnittlig avkastning per år, mens indeksen har gitt 15,5 prosent.

Fondets beste bidragsyter var franske Hermès, som har klart seg svært bra gjennom pandemien. I tillegg har den økende markedsandelen kvalifisert Hermès til å komme med i Euro Stoxx 50-indeksen, som har gitt økt kjøpepress fra indeksorienterte (passive) investorer.

Fondets dårligste bidragsyter i absolutte termer var programvareselskapet Autodesk. Markedet ble skuffet over de oppdaterte fremtids- og ordreutsiktene. Vi tror like fullt det er noen overgangsfaktorer her og at Autodesk vil overraske på oppsiden de kommende kvartalene, siden den underliggende forretningsdriften er solid.

Les statusrapporten for november (på norsk)

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki møtte motvind fra flere kanter i november. Usikkerhet rundt kinesiske myndigheters strammere tøyler og stigende dollarkurs var noen av årsakene til at avkastningen i vekstmarkedene var lavere enn i de globale utviklede markedene. SKAGEN Kon-Tiki gikk 0,3 prosent tilbake i måneden, hovedsakelig på grunn av selskapsspesifikke forhold. Til sammenligning ga indeksen 3,3 prosent avkastning i måneden. De siste fem årene har SKAGEN Kon-Tiki levert 7,8 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksens 11,1 prosent.

Blant de dårligste bidragsyterne i november var den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba, som leverte skuffende resultater og de regulatoriske innstrammingene er fortsatt en bekymring. Den russiske dagligvarekjeden X5 falt, tross solide resultater, mens den brasilianske supermarkedkjeden Sendas gikk tilbake da brasilianske forbukere endret vaner til mer rimelige innkjøp.

På den mer positive siden dro Suzano nytte av økte priser på papirmasse, mens den chilenske vinprodusenten Concha Y Toro begynner å se at strategien med å flytte seg oppover i premiummarkedet bærer frukter. Kobberprodusenten Turquise Hill steg i takt med at forhandlingene mellom myndighetene i Mongolia og den største eieren Rio Tino fortsatte.

Vi gjorde kun mindre justeringer i porteføljen i løpet av november, den viktigste var at vi gikk ut av Sabanci.

Les statusrapporten for november (på norsk)

SKAGEN Focus

Aksjefondet som retter seg mot små- og mellomstore selskaper, SKAGEN Focus, oppnådde 0,5 prosent avkastning i november, et godt stykke bak referanseindeksens 5,1 prosent. Årsaken var blant annet styrkingen av amerikanske dollar, og ikke minst at investorene igjen søkte mot store amerikanske selskaper. På fem års horisont har SKAGEN Focus gitt 11,9 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot 15,5 for indeksen.

Usikkerheten som Omikron-varianten har skapt brukte forvalterne til å øke eksponeringen i en rekke selskaper, blant annet Vitesco som produserer drivlinjer til elbiler, og det amerikanske containerselskapet Textainer.

Månedens beste bidragsyter var Argonaut Gold, som leverte solide inntjeningstall og god fremgang. Den amerikanske grafitt-produsenten Graftech var også en av de gode bidragsyterne. På den andre siden har forvalterne redusert posten i Fortuna Silver Mines betraktelig, en av månedens svakeste bidragsytere. I tillegg solgte de seg helt ut av Raiffeisen Bank ettersom selskapet var nær kursmålet.

Den franske bildelprodusenten Faurecia er en nykommer i porteføljen, etter at kursen falt som følge av redusert bilproduksjon.

Les statusrapporten for november

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 var riktig fornøyd med november. Fondet oppnådde 5,7 prosent avkastning i måneden, mot 4,6 prosent for indeksen. Eiendomsmarkedet var i større grad preget av økende inflasjon enn omikron – selv om det kan snu på sikt. Inflasjon kan gi børsnoterte eiendomsselskaper et løft på lengre sikt.

Den beste bidragsyteren var nok en gang norske Self Storage Group som hentet inn det tapte gjennom året. Shurgards bud på svenske 24Storage bidro også til den gode utviklingen. På andreplass over topplasseringene finner vi datasenteroperatøren Switch, som rapporterte gode tall.

På den negative siden er Aroundtown og Tokyu Fudosan. Begge har virksomheter innen hotell- og servicenæringen, som er hardt rammet av den nye virusvarianten.

Les statusrapporten for november

SKAGEN Vekst

Det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst havnet bak indeks i november med 0,9 prosent avkastning mot indeksen 3,4 prosent. På fem års horisont har fondet gitt 13 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning, mot 16 prosent for indeksen.

Det var markedets appetitt for såkalte "jobbe-hjemmefra-aksjer", typisk IT-selskaper som SKAGEN Vekst er undervektet i, som førte til mindreavkastningen.

Den beste bidragsyteren var shippingselskapet Flex LNG takket være svært gode kvartalsresultater og utbytte. Konglomeratet Bonheur må finne seg i stempelet månedens dårligste bidragsyter. Selskapet klarte ikke å innfri forventningene for fornybar energi.

Forvalterne investerte i den norske matvaregiganten Orkla i november. Aksjen har hengt etter i hele år, og de mener markedet er i overkant bekymret for hvordan selskapet skal håndtere økende råvarepriser. Fondet deltok også i en emisjon i shippingselskapet Höegh Autoliners. Aker BP gikk ut av porteføljen sammen med flyselskapet Norwegian i løpet av november, da begge selskapene nådde kursmålet.

Les statusrapporten for november

Børs

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ...

Første kvartal: Oppgangen fortsatte

Stemningen blant investorene i utviklede markeder var høy, etter hvert som sentralbankene ...

Februar: Markedet overrasket nok en gang

De globale aksjemarkedene fortsetter sin sterke marsj fremover, drevet av robuste resultatrapporter ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up