Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

- Et merkelig år

Om pandemien

"If I had my way, I would remove January from the calendar altogether and have an extra July instead."

I sitt siste leveår skrev den norsk-britiske forfatteren Roald Dahl en svært personlig dagbok[1]. I den skriver han om sin store kjærlighet og interesse for naturen. Sitatet over er en av mange slike humoristiske observasjoner i boka. I år har jeg innimellom lurt på hva han hadde tenkt om 2020.

Det har vært et underlig år, hvor naturen har minnet oss på vår grunnleggende sårbarhet. Vi har ikke hatt mange slike år hvor vår felles opplevelse har vært så grunnleggende lik. Likevel; pandemien har på ingen måte har slått like hardt til mot alle – sårbarheten for ulike alders- og sosiale grupper har blitt brutalt avdekket. På samme måte ser vi hvor ulik fordelingen av vaksiner skjer mellom rike og fattige deler av verden[2]. 

Det har tross alt vært noen fordeler med pandemien også. Luftkvaliteten er bedre, vi kan høre fuglene synge i bykjernen og det har vært en betydelig kapitaltilstrømming til fornybare prosjekter[3]. Ikke minst har miljøet og hvordan vi behandler det kommet lenger frem i både våre politikeres prioriteringer og i vår egen bevissthet. Endelig. Vi ser store muligheter innenfor området, både for samfunnet og et bedre forhold mellom risiko og avkastning i porteføljene våre.

Om kapitalmarkedene

Etter korreksjonen i første kvartal har kapitalmarkedene hentet seg kraftig inn. Godkjenningen av en effektiv vaksine utløste et etterlengtet børsrally som fortsatt pågår. Alle SKAGEN sine aksjefond har nådd nye kursrekorder i løpet av året. Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki rundet den historiske 1000-kroners milepælen (fra en startkurs på 100). Vi vil igjen takke fondets grunnlegger Kristoffer Stensrud for å ha bidratt til å gjøre fondet til den suksessen det er blitt.

I løpet av de siste månedene har det historiske gapet mellom vekst- og verdiaksjer[4] begynt å minke, hvor verdiaksjer nå leverer bedre avkastning enn vekstaksjer, foreløpig i det korte bildet.

Som administrerende direktør i en av de få gjenværende fremgangsrike verdiforvalterne, særlig i Norden, ser jeg frem til å vise hva vi kan få til når verdiaksjer endelig slår tilbake. Risikoen er fortsatt til stede i markedet naturligvis. Økende renter, en sterkere dollar og mulig uro når stimulansepakkene fjernes er noen faktorer vi må følge det kommende året. En risiko vi blir kvitt er sjarlatanen Trump med sine daglige twittermeldinger. Det er heldigvis en påvirkning som ikke har betydning for noen lenger, unntatt for ham selv.

Lærdommene

Det nye året er en god anledning til refleksjon. Hva har vi lært? Sannheten er at vi har lært mange gamle lekser på nytt. Pandemien har i hovedsak bidratt til å fremskynde og styrke allerede eksisterende trender. Arbeidslivet vil fortsette å bli stadig mer fleksibelt. De beste selskapene vil ha verdier, formål og bli enda mer rettet mot bærekraft. Aktivt engasjement som SKAGEN sitt vil fortsatt være avgjørende[5]. Teknologi vil både være en styrke og et hinder. Og (noen) politikere vil fortsette å villede følgerne sine – sier en utvandret brite ved inngangen til Brexit.

Når det gjelder investeringer er vi fortsatt sterke i troen på en aktiv, verdibasert tilnærming som den absolutt beste investeringsstilen. Begge er nødvendige for at kapitalmarkedene skal fungere effektivt, gjennom analytisk prising og best mulig plassering av kapital på en gjennomtenkt og ansvarlig måte.

Året 2021

Hva så med 2021? Etter den kinesiske kalenderen vil det være metall-oksens år, forrige gang var i 1961. Oksen forbindes med tillit, aktsomhet og styrke. I 1961 steg det amerikanske aksjemarkedet med 27 prosent, men ble etterfulgt av det som er kjent som The Flash Crash i 1962[6]. Uansett går vi inn i året med attraktivt prisede porteføljer, verdi er på fremmarsj og med sterkere vekstmarkeder enn det mange fryktet i begynnelsen av pandemien, særlig i Asia.

For å hjelpe deg med å vurdere dine investeringer arrangerer vi, tradisjonen tro, SKAGENs Nyttårskonferanse 12. januar 2021. For første gang vil konferansen bli overført digitalt. Vi har samlet en rekke svært prominente foredragsholdere som skal snakke om økonomien, kapitalmarkedene, bærekraft og mer[7]. Du er hjertelig velkommen til å delta og kan melde deg på her.

Vi i SKAGEN ønsker deg og dine en riktig god jul og et fremgangsrikt nytt år! Tusen takk for din tillit til oss.

God Jul og Godt Nytt År

 

Henvisninger

[1] My Year av Roald Dahl published in 1993.
[2] Oxfams rapport
[3] https://www.ftadviser.com/investments/2020/11/05/esg-inflows-quadruple-in-2020/
[4] Verdiinvestorer forsøker å finne feilprisede eller upopulære aksjer som kan stige i verdi over tid. Vekstinvestorer fokuserer på selskaper på selskaper som vil slå konkurrentene sine. Vekstinvestering har høyere risiko og er avhengig av sterk meravkastning fra en håndfull selskaper. Gapet mellom verdi- og vekstselskaper er nå historisk stort og verdiselskaper har ikke vært så lavt verdsatt på 50 år. 
[5] Hittil i år har SKAGEN engasjert seg i 16 porteføljeselskaper og andre ESG-tiltak. Du kan lese mer om hvordan vi har engasjert oss i vår ESG-kvartalsrapport og kommende ESG-årsrapport. 
[6] Også kjent som the Kennedy Slide of 1962 
[7] Finn ut mer om Nyttårskonferansen her 

 

Børs

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ...

Første kvartal: Oppgangen fortsatte

Stemningen blant investorene i utviklede markeder var høy, etter hvert som sentralbankene ...

Februar: Markedet overrasket nok en gang

De globale aksjemarkedene fortsetter sin sterke marsj fremover, drevet av robuste resultatrapporter ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up