Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
3 min lesing

Markedsoppdatering 17. mars: Rentekutt og behov for trygghet

  • Den amerikanske sentralbanken kuttet styringsrentene til nær null mandag, uten at det var nok til å roe nervøse amerikanske investorer.  I tillegg lovet de å kjøpe verdipapirer for 700 milliarder dollar. Tross disse tiltakene ble mandagen nok en dag med kraftige børsfall.
  • Også Oslo Børs opplevde et børsfall på 10 prosent, en av de verste handelsdagene i børsens historie.
  • I tillegg har en rekke ledere rundt om i verden vedtatt delvis nedstengning av landene deres (det norske forbudet mot å oppholde seg i fritidsbolig fikk oppmerksomhet i internasjonal presse)
  • Mandag ettermiddag hadde lederne i G7-landene et møte hvor de offentliggjorde at de ville gjøre "det som er nødvendig" (referanse til ECB-sjef Mario Draghis berømte uttalelse under finanskrisen) for å sikre global respons gjennom tettere samarbeide og koordinering av tiltak. Så lenge det foreløpig ikke er annet enn ord og ikke handlinger er det vanskelig å se hvordan dette kan gjenopprette tilliten i markedene.
  • De asiatiske markedene steg i løpet av natten. S&P Futures ser positiv ut etter at Trump-administrasjonen anmodet republikanerne i senatet å godkjenne et lovforslag som skal hjelpe USA å håndtere de økonomiske problemene i forbindelse med pandemien.
  • Det ser ut til at markedene ønsker sikkerhet for at regjeringene vil legge penger på bordet og gjøre det som trengs for å hindre en dyp resesjon. I utviklede markeder er det ikke mer pengepolitikken kan gjøre, og derfor må regjeringene gripe inn. Selv om styringsrentene er svært nære sitt laveste nivå er de andre tiltakene for å sikre likviditet i markedet og bankenes utlån viktige.
  • Det norske obligasjonsmarkedet er tøft om dagen. Likviditeten er dårlig og spreadene har økt. Markedet er rammet dobbelt med både koronakrise og oljeprissjokk (oljeprisen falt under 30 dollar for første gang siden 2016). Både SKAGEN Høyrente og SKAGEN Avkastning påvirkes av denne unormale situasjonen. Det norske obligasjonsmarkedet har ikke vært så krevende siden finanskrisen. Økte kredittspreader betyr økt rente og dermed fallende obligasjonskurser. Selv om flytende rentepapirer er noe mindre utsatt for renteøkningen, vil størrelsen på renteøkningen ha negativ innvirkning også for flytende rentepapirer. Men kortsiktig nedtur kan gi langsiktig opptur. Disse toppene i spreader gir høyere effektiv rente i fondene, og det kan bety bedre avkastning fremover.
  • Dette er en svært sjelden situasjon og det er positivt at regjeringen har gjeninnført Statens obligasjonsfond. I et marked med flere tilbydere enn kjøpere er det svært positivt å få en stor kjøper på plass. Fondet vil som forrige gang forvaltes av Folketrygdfondet.

Oppsummering for fondene

  • Alle SKAGENs fond følger markedsutviklingen nøye. Det gjør at forvalterne kan ta langsiktige valg som er i kundens beste interesse.
  • Enkelte av forvalterne ser på muligheten for å kjøpe seg inn i mer defensive aksjer som ikke i like stor grad påvirkes av den økonomiske utviklingen, for å stabilisere fondene.

PS: Som langsiktige investorer har vi opplevd både opp- og nedturer i markedene mange ganger. Markedene har alltid steget etterpå, så tålmodighet er avgjørende. Har du spørsmål til investeringene dine ta kontakt med rådgiveren din.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med de spørsmålene du måtte ha. Ta kontakt med oss på:

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up