Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Markedsoppdatering 16. mars: Tiltakene kommer

Oljepriskrigen og spredningen av koronaviruset fører til urolige tider i det globale markedet. Over store deler av verden jobber styresmaktene nå med omfattende tiltakspakker for å redusere skadevirkninger for enkeltpersoner, bedrifter og hele samfunn. Mange av tiltakene vil bremse den globale økonomiske veksten. Dette er noen av de viktigste utviklingstrekkene per mandag 16. mars:

  • Sentralbankene har kommet på banen og satt i gang hjelpetiltak for å stimulere økonomiene og sikre likviditet og tilgang til kreditt. Amerikanske Federal Reserve har kuttet renten to ganger, først et rentekutt på 50 basispunkter og deretter et kutt på 100 basispunkter natt til mandag norsk tid. I tillegg har de igjen begynt med kvantitative lettelser. Bank of England satte onsdag ned renten med på 50 basispunkter og samt kom med en pakke av tiltak for å stimulere bankene til å låne ut penger. 
  • Den europeiske sentralbanken (ESB) holdt renten uendret på minus 0,5 prosent på møtet torsdag, noe som var uventet for markedet. De fokuserte på økte kvantitative lettelser og tiltak for å stimulere bankene til å låne ut mer. Markedet reagerte negativt på denne beslutningen.
  • Norges Bank svarte på pandemien og oljepriskrigen med et rentekutt på 50 bps, fra 1,5 prosent til 1 prosent på et ekstraordinært møte fredag. De utelukker heller ikke at renten kan bli satt ytterligere ned. De har også redusert det motsykliske bufferkravet til bankene og gir bankene ekstraordinære lån for å sikre at pengepolitikken får gjennomslag til rentene bankene tilbyr kundene.

Oppsummering for fondene

For aksjefondene er det store utslag mellom de ulike sektorene fondene er investert i. Energiaksjer og selskaper knyttet til olje, råvarer, turisme samt selskaper med mye gjeld, har falt mest. Rentefondene har nedjustert andelen av utenlandske rentepapirer for å redusere risikoen.

  • Alle fondene er preget av usikkerheten rundt coronaviruset og oljepriskrigen.
  • Forvalterne gjør mindre justeringer i porteføljene. For eksempel har SKAGEN Global solgt seg noe ned i Microsoft og ICE.
  • Likviditeten i fondene er god. Det gjør at forvalterne kan ta langsiktige valg som er i kundens beste interesse.
  • Som aktive investorer bruker forvalterne denne muligheten til å rebalansere og best mulig posisjonere oss til tiden fremover.  Forvalterne benytter anledningen til å se på selskaper de enten har vært interessert eller investert i tidligere, eller selskaper som tidligere har vært for høyt priset men som nå er kommet ned i verdsettelse.

PS: Som langsiktige investorer har vi opplevd både opp- og nedturer i markedene mange ganger. Markedene har alltid steget etterpå, så tålmodighet er avgjørende. Har du spørsmål til investeringene dine ta kontakt med rådgiveren din.

Hold deg oppdatert

Vi vil jevnlig publisere markedsoppdateringer, spareråd og relevant innhold. Abonner på SKAGENs nyheter så får du oppdateringene rett i innboksen.

Abonner på nyheter arrow_right_alt
Koronavirus

Markedene i november: Veksten holdt nesten hele måneden

Den kraftige veksten i de globale aksjemarkedene preget store deler av november, helt til en ny ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Koronavirus

- Et merkelig år

Hva har vi lært etter det spesielle året 2020? Pandemien har minnet oss på hvor sårbare vi egentlig ...

Små selskaper, stor avkastning?

I sommer skrev jeg om det rekordstore gapet mellom vekst- og verdiaksjer. Etter at nyheten om en ...

Slik kommer du over seksmåneders-veggen

I over seks måneder har vi levd med utfordringene fra den globale pandemien. Denne milepælen er ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up