Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hvordan klarte SKAGEN Global seg i 2020?

I likhet med de fleste andre aksjefond fikk også SKAGEN Global merke svingningene i 2020.

- Vi har ingen spesielle forutsetninger for å spå hvordan pandemien utvikler seg på kort sikt, men når vi løfter blikket etter de grepene vi har gjort, ser det attraktivt ut for langsiktige investorer, sier porteføljeforvalter Knut Gezelius i SKAGEN Global.

Svingninger i de globale aksjemarkedene betyr også muligheter for å kjøpe undervurderte kvalitetsselskaper til en rimeligere pris.

God absoluttavkastning

Det kommer til å skrives mye om aksjeåret 2020, og alle som var investert gjennom året vet at det var store svingninger. Men mot slutten av året hentet markedet seg solid inn og SKAGEN Global leverte 10 prosent absoluttavkastning ved utgangen av 2020. Det var 3 prosentpoeng bak referanseindeksen. Både i 2018 og 2019 leverte fondet bedre avkastning enn referanseindeksen.

- Mange av porteføljeselskapene leverte gode resultater i 2020. Målt i lokal valuta ga DSV 33 prosent, Microsoft 43 prosent og Old Dominion Freight Line 55 prosent avkastning. Det var likevel ikke nok til å veie opp for de største negative bidragsyterne, for eksempel spesialforsikringsselskapene Beazley og Hiscox. De måtte ta store tap på grunn av de massive nedstengningene i mange land som savner sidestykke i moderne tid. I tillegg har den globale gjeldsbyrden økt dramatisk etter alle redningspakkene fra stater og sentralbanker. Det betyr dårligere forutsetninger og øker risikoen for finansselskaper de kommende årene, slik vi ser det. Dette har ført til at vi nå har fjernet eksponeringen vår mot forsikringsselskaper, forklarer Knut.

Forvalterteamet har i tillegg solgt seg ut av den eneste banken i porteføljen – JP Morgan.

USA-eksponering

I et videmøte med andelseiere i slutten av januar kom det spørsmål om hvorfor SKAGEN Global har så mange selskaper i porteføljen som er notert på amerikanske børser. For forvalterteamet handler det ikke så mye om hvor selskapene er børsnotert som i hvilke markeder de tjener penger. 

- Flere av selskapene våre er notert i USA, og vil derfor fremstå som amerikanske i eksempelvis faktaark. Men hvis du ser på en rekke av selskapene, eksempelvis Visa og Nike, er kun 45 og 35 prosent av inntjeningen deres i USA. Over halvparten av virksomheten deres skjer utenfor landet de er børsnotert i, forklarer Gezelius i videomøtet som du kan se utdrag av nederst i artikkelen. For SKAGEN Global som helhet kommer 51% av porteføljeselskapenes totale inntjening fra USA, 20 prosent fra Europa og resterende 29 prosent fra resten av verden.

Lang sikt

SKAGEN Global er sammensatt for å gjøre kundene "rike sakte", det har bidratt til at fondet har klart seg bra gjennom markedsuroen. Den langsiktige investeringshorisonten (aksjer eies typisk mellom 3 og 5 år) betyr at forvalterne kan unngå å bli distrahert av kortsiktige markedsbevegelser. En konsentrert portefølje på  30 selskaper (per 31. januar) består av forvalternes beste investeringsideer, mens det globale mandatet gir dem maksimal fleksibilitet til å finne gode investeringer.

- Så tidlig i året har rapporteringssesongen 2021 startet bra, med sterke rapporter fra LVMH og Nasdaq, samt svært sterke rapporter fra fondets store posisjoner Microsoft og Abbott Laboratories. Det lover godt for fremtiden, mener Knut.

 

Aksjefond

SKAGEN Global på topp

Det tyske finansmagasinet Das Investment har kåret SKAGEN Global til det beste aksjefondet i sin ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjefond

SKAGEN Global: Flere veier til suksess

I et stadig mer konsolidert marked, er kunsten å satse på de rette selskapene avgjørende for ...

SKAGEN Vekst kåret til beste globale aksjefond

SKAGEN Vekst har vunnet prisen Sicav de Cristal – Kristallenfondsen LA LIBRE Belgique - De ...

SKAGEN Kon-Tiki: Sunn fornuft og solid avkastning

Det er vind i seilene for vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki. Takket være god selskapsplukking og ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up