Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

SKAGEN Focus kupp i sementsektoren

For bare 18 måneder siden var det få som holdt øye med den japanske sementprodusenten Taiheiyo Cement. De analytikerne og investorene som likevel overvåket selskapet var ikke entusiastiske – selskapet var tynget av lav vekt og et oligopol bestående av tre deltakere, etter en bølge av konsolideringer og kapasitetstilpasninger.

Men det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus mente at selskapet hadde potensial. Ikke minst ble forvalternes interesse vekket av det altfor negative sentimentet og den lave dekningen.

For å være tydelig bør det nevnes at SKAGEN Focus ikke er et bredt fond som tar lett på å ta inn nye navn i porteføljen. For å få plass i SKAGEN Focus må et selskap både være kraftig undervurdert og stå foran endringer som kan gi minst 50 prosent oppside i aksjekursen, eller mer. Av verdens over 50.000 noterte selskaper får 35 håndplukkede investeringer komme inn i porteføljen.

Uutløste verdier

Forvalternes investeringshypotese for Taiheiyo Cement var blant annet en normalisering av etterspørselen etter byggematerialer, understøttet av det kommende OL i Tokyo i 2020, og muligheter for å forbedre lønnsomheten.

Dessuten hadde få lagt merke til Taiheiyou Cements virksomhet på den amerikanske vestkysten via deres nye oppkjøp. Dette var en attraktiv eksponering som kunne bidra til selskapets inntjening. Uansett om Clinton eller Trump skulle vinne presidentvalget venter det store investeringer i infrastruktur de kommende årene.

Lignende situasjon i Sør-Korea

Da SKAGEN Focus begynte å kjøpe aksjen i august 2016 var kursen i 2800 yen. Etter det har markedet fått øynene opp for Taiheiyo Cement og begynt å prise inn bedre etterspørsel og økte sementpriser. I november 2017 hadde aksjekursen steget til over 4700 yen, og nærmet seg raskt kursmålet til forvalterne*. Teamet begynte da å selge seg forsiktig ned.

Samtidig dukket en interessant, lik situasjon opp på den andre siden av Japanhavet. Noe var i ferd med å skje i Sør-Korea, hvor sementbransjen hadde gått gjennom en tøff periode med stort prispress og hvor markedet er svært fragmentert.

- Vi ser en tydelig parallell mellom det japanske sementmarkedet for ti år siden, og dagens situasjon i Sør-Korea, sier David Harris, forvalter i SKAGEN Focus.
- Da var det en overkapasitet på sementmarkedet med en omstrukturering og færre produsenter som konsekvens. Siden den gang har de gjenværende aktørene kunnet gå tilbake til et mer rimelig prisnivå, legger han til.

Tøff periode for sør-koreansk sement

I oktober gikk SKAGEN Focus inn i to sør-koreanske produsenter som forvalterne hadde gransket over lengre tid: Hanil Cement og Asia Cement. Aksjekursen på disse selskapene var lave og aksjene ble handlet til svært stor rabatt sammenlignet med den globale sementsektoren.

I begynnelsen av 2017 ble Hanil Cement det største sementselskapet i Sør-Korea gjennom oppkjøpet av konkurrenten Hyundai Cement. Senere i løpet av året åpnet det seg en mulighet for en ytterligere konsolideringsbølge da det viste seg at Halla Cement var til salgs. Gitt en økt sannsynlighet for ytterligere konsolidering bygde SKAGEN Focus to posisjoner, en i markedslederen Hanil, og en i Asia Cement. Asia Cement var en av de mindre aktørene på markedet, men hadde den sterkeste balansen. Dette mente forvalterne kunne spille en avgjørende rolle.

Kort tid etter ble Asia Cement utropt som den foretrukne kjøperen av Halla Cement. Nyheten fikk aksjen til Asia Cement til å skyte i været, og etter at SKAGEN Focus kjøpte seg inn i selskapet i oktober har kursen steget med nærmere 50 prosent.

Teamet har nå begynt å trimme også denne posisjonen, trofast mot filosofien om å ikke eie selskapet hvor prisen avspeiler den indre verdien.

Konsolidering er gunstig for alle

- Dersom oppkjøpet går igjennom vil Halla og Asia Cement få en markedsposisjon på rundt 20 prosent. Selskapet vil i så fall bli den tredje største aktøren på markedet, etter Hanil Cement. Denne typen av konsolidering er gunstig for alle. Det har også vært positivt for vår posisjon i Hanil Cement, som har hatt en kursstigning på 25 prosent siden vi kjøpte oss inn i oktober, sier David Harris.

Note: I slutten av november utgjorde Hanil Cement 2,2 prosent av SKAGEN Focus' portefølje, og det mindre Asia Cement nærmere en prosent. Siden artikkelen ble skrevet er Asia Cements bud på Halla Cement blitt aksjeptert.

* Kursen er tilrettelagt for 1:10 splitten som ble gjort i september 2017

Sør-Korea

Engasjement i Asia: Innsikter fra tre dynamiske vekstmarkeder

Under et nylig besøk til Sør-Korea, Vietnam og India utforsket vi tre svært ulike kulturer og ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Sør-Korea

Press på selskapene gir bedre avkastning

Koreanske selskaper har lenge vært lavt verdsatt, blant annet på grunn av lave utbytter. Omfattende ...

Aktivt eierskap og Samsung: Målrettet bærekraftsarbeid gir resultater

Etter en lengre periode med målrettet bærekraftsarbeid og aktivt engasjement med Samsung, er ...

Hva skjer i vekstmarkedene nå?

Veksten i utviklingslandene er fortsatt attraktiv, tross handelsspenningene. Men ønsker du å ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up