Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Tre tips til bedre privatøkonomi

Cecilie Tvetenstrand møter mange som sliter med økonomien i jobben som forbrukerøkonom i Storebrand og programleder i Luksusfellen. I siste episode i SKAGEN-podden deler hun sine beste tips til hvordan du kan få kontroll på pengebruken. Selv er hun godt i gang allerede.

- Vi tar alltid en gjennomgang med forsikringer, alarm på huset og sånne ting en gang i året, sier Cecilie Tvetenstrand i SKAGEN-podden.

Cecilies tre tips

  1. Skaff deg oversikt over økonomien din. Det viktigste du kan gjøre er å gå nøye gjennom bankutskriften din og se hvor pengene går. Er alle kjøpene like viktige? Er det noe du kan kutte ut, som abonnementer, strømmetjenester eller har du noen uvaner du kan slutte med? Små summer blir mye penger når du legger de sammen over et år. Fremover blir det viktigere å prioritere hva du skal bruke pengene på.
  2. Prøv å ikke komme bakpå. Det er kanskje ikke så enkelt å få til, men prøv å ikke havne bakpå i økonomien din. Husk at kredittkortgjeld og forbrukslån har skyhøye renter, og vil bare gjøre vondt verre i en stram privatøkonomi. Prioriter å kvitte deg med den dyre gjelden – etter at de andre regningene er betalt.
  3. Skaff deg en bufferkonto. Du bør ha to-tre månedslønner spart opp, til uforutsette utgifter. Det gjør at du kan sove bedre om natten. Hvordan spare til en buffer i en stram økonomi? Har du boliglån er det flere muligheter. Du kan be banken om å forlenge nedbetalingstiden. Det vil gjøre at de månedlige låneutgiftene dine går ned. Bruk handlingsrommet til å spare opp. Det kan være smart å be om avdragsfrihet på lånet en kort stund, sånn at du får bygget opp en buffer. Men sørg for at du bruker pengene til en buffer og betale ned dyr kredittkortgjeld (og klipp de i stykker etterpå).

Selv om det mest er blitt dyrere, har mange av oss fortsatt økonomisk handlingsrom. Cecilie har en klar oppfordring om å fortsette, eller opprette fondssparing.

- Nå er det så enkelt å spare i aksjer. Du kan opprette en spareavtale i aksjefond, og sørg for at pengene trekkes når du har fått lønn. Du får god spredning på pengene dine og glede av verdistigningen i aksjemarkedet. Det håper jeg flere benytter seg av, sier Cecilie.

Personlig økonomi

Aksjefondsparing har vokst til en liten formue på 16 år

Journalist Dag-Henrik Fosse i Stavanger Aftenblad gjorde et lite eksperiment. For 16 år siden ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Personlig økonomi

De fleste vurderer rentefond

I rentewebinaret vårt «Derfor er rentefond et godt alternativ nå» svarte hele 69 prosent at de ...

Nedbetale gjeld eller spare: Hva passer deg best?

Er det bedre å nedbetale gjeld eller spare pengene dine? Spørsmålet er ikke lett å besvare og ...

Skal jeg bruke eller spare konfirmasjonspengene?

Det er ikke likegyldig hvordan konfirmasjonspengene plasseres. Se hva Lasse, Kari og Anne brukte ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up