Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Skal jeg bruke eller spare konfirmasjonspengene?

27. august 2020

3 eksempler med konfirmasjonspenger

Lasse, Kari og Anne mottar 40.000 kroner hver til konfirmasjonen i 2014 (som var gjennomsnittet i 2013, ifølge en undersøkelse Ipsos MMI gjorde for DNB). Alle tre har tanker om hva de vil bruke konfirmasjonsgavene til. 

Lasse velger å bruke en del av pengene innen kort tid, fordi han ønsker å kjøpe moped. Alt etter hvilken modell Lasse ønsker, og om han kjøper ny eller brukt, kan en moped koste fra 5.000-25.000 kroner.

Kari sparer til sertifikat, og velger å plassere konfirmasjonspengene i banken. Bil er Annes sparemål, hun velger aksjefond for sin sparing. Hun vil gi pengene god tid til å vokse.

Hva skjer så?

Illustrasjon om konfirmasjonsgaver

Lasse har valgt å bruke deler av pengene sine på et kjøretøy. Det er ikke så dumt, siden han bor på et sted med dårlig bussforbindelse, og trenger å kjøre til og fra deltidsjobben når han er 16 år. Han bruker 20.000 på moped, og setter resten i banken. Etter seks år har de 20.000 vokst til 21.600 kroner*.

Kari velger å sette sparegrisen i banken. Nå er planen å bruke sparepengene til å betale for kjøretimer og sertifikat. Etter seks år har hennes 40.000 vokst til ca 43.100 kroner*. Den faktiske renten hun (og Lasse) har fått er 1,25 prosent i snitt pr år.

Anne plasserer sine 40.000 kroner i aksjefond. Etter seks år har pengene mer enn doblet seg og vokst til 81.600 kroner*, med gjennomsnittlig årlig avkastning på 12,6 prosent. På denne tiden er Anne student. Hun har ikke behov for å realisere det planlagte bilkjøpet riktig ennå. Dermed velger hun å la pengene godgjøre seg lenger, slik at hun heller oppfyller bildrømmen når hun er ferdig å studere.

Uansett hvordan du velger å ta vare på sparepengene dine, er det lurt å tenke over hva du vil spare til og hvor lenge du skal spare. Valg av spareform har stor innvirkning på spareresultatet.

Ønsker konfirmanten seg penger? Du kan bidra til at pengene går til langsiktig sparing

Se video: 3 populære gaver til konfirmanten (28 sekunder)

*Alle tall gjelder perioden fra 17.04.2014 til 17.04.2020. Regneeksempelet tar utgangspunkt i SKAGEN Global A, som har referanseindeks MSCI AC. Gjennomsnittlig årlig avkastning i den aktuelle perioden: 12,6 % (SKAGEN Global A), 14,5 % (referanseindeks), 1,25 % (banksparing).

Les også:

Hvor mye skal jeg gi i konfirmasjonsgave?

Slik vokste sparepengene til barnet

Gi pengegave til konfirmanten

 

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det er knyttet risiko til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før tegning oppfordres det til å lese fondenes nøkkelinformasjon og prospekt. Oversikt over kostnader finnes på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up