Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Skal jeg bruke eller spare konfirmasjonspengene?

8. august 2023

Penger i konvolutt eller gave i fond? Hvis det er lenge til pengene skal brukes er det ikke tvil om hva som lønner seg. Og dersom konfirmanten er kunde kan du enkelt kjøpe gavebrev i fond. Vi har satt opp tre tenkte eksempler på hvordan tre ulike konfirmanter bruker pengegavene, og hva de sitter igjen med etter seks år. 

3 eksempler med konfirmasjonspenger

Lasse, Kari og Anne mottar 50.000 kroner hver til konfirmasjonen i 2017. Alle tre har tanker om hva de vil bruke konfirmasjonsgavene til. 

Lasse velger å bruke en del av pengene innen kort tid, fordi han ønsker å kjøpe moped. Alt etter hvilken modell Lasse ønsker, og om han kjøper ny eller brukt, kan en moped koste fra 5.000-25.000 kroner.

Kari sparer til sertifikat, og velger å plassere konfirmasjonspengene i banken. Bil er Annes sparemål, hun velger aksjefond for sin sparing. Hun vil gi pengene god tid til å vokse.

Hva skjer så?

Illustrasjon om konfirmasjonsgaver

Lasse har valgt å bruke deler av pengene sine på et kjøretøy. Det er ikke så dumt, siden han bor på et sted med dårlig bussforbindelse, og trenger å kjøre til og fra deltidsjobben når han er 16 år. Han bruker 20.000 på moped, og setter resten i banken. Etter seks år har de 30.000 vokst til 31.142 kroner*.

Kari velger å sette sparegrisen i banken. Nå er planen å bruke sparepengene til å betale for kjøretimer og sertifikat. Etter seks år har hennes 50.000 vokst til ca 51.903 kroner*. Den faktiske renten hun (og Lasse) har fått er 0,77 prosent i snitt pr år.

Anne plasserer sine 50.000 kroner i aksjefond. Etter seks år har pengene mer enn doblet seg og vokst til 102.191 kroner*, med gjennomsnittlig årlig avkastning på 12,6 prosent. På denne tiden er Anne student. Hun har ikke behov for å realisere det planlagte bilkjøpet riktig ennå. Dermed velger hun å la pengene godgjøre seg lenger, slik at hun heller oppfyller bildrømmen når hun er ferdig å studere.

Uansett hvordan du velger å ta vare på sparepengene dine, er det lurt å tenke over hva du vil spare til og hvor lenge du skal spare. Valg av spareform har stor innvirkning på spareresultatet.

Ønsker konfirmanten seg penger? Du kan bidra til at pengene går til langsiktig sparing

Se video: 3 populære gaver til konfirmanten (28 sekunder)

*Alle tall gjelder perioden fra 08.08.2017 til 08.08.2023. Regneeksempelet tar utgangspunkt i SKAGEN Global A, som har referanseindeks MSCI AC. Gjennomsnittlig årlig avkastning i den aktuelle perioden: 12,6 % (SKAGEN Global A), 12,7 % (referanseindeks), 0,77 % (banksparing).

Les også:

Hvor mye skal jeg gi i konfirmasjonsgave?

Slik vokste sparepengene til barnet

Gi pengegave til konfirmanten

 

 

Er konfirmanten kunde?

Det er enkelt å gi gavebrev når konfirmanten er kunde. 

Slik gjør du arrow_right_alt
Er ikke konfirmanten kunde?

Og slik gjør du hvis konfirmanten ikke er kunde i SKAGEN fra før.

Slik gjør du arrow_right_alt
Konfirmasjon

Dette kan du gi til konfirmanten

Det er klart for det vanskelige dilemmaet – hva skal du gi til konfirmanten? Les saken nå arrow_right_alt

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up