Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Ti pensjonsord enkelt forklart

15. august 2016

For første gang forsøker finansbransjen å forklare kompliserte ord og uttrykk. Først ut er vanskelige pensjonsord.

I samarbeid med Språkrådet (ekstern lenke) har Finans Norge (ekstern lenke) tatt på seg jobben med å rydde opp i alle de vanskelige ord og uttrykk som i mange år har preget bransjen. Flere undersøkelser viser at nær halvparten av oss ikke vet hvilken tjenestepensjon vi har og 71 prosent ikke har oversikt over hvor mye vi får utbetalt når vi går over i pensjonistenes rekker.

– Pensjon er blitt mye viktigere å ta stilling til for den enkelte. De valgene man gjør eller unnlater å gjøre i dag vil ha store konsekvenser i fremtiden. Bedre terminologi og enklere språk kan bidra til høyere forbrukerkunnskap og bedre valg, sier kommunikasjonsdirektør i Finans Norge Jan Erik Fåne.

Skaper unødig forvirring

– Da vi var barn trodde vi premie var noe man fikk på skirenn. Men da vi begynte å arbeide med forsikring lærte vi at premie betyr prisen på produktet man kjøper. Når det er snakk om en pris kan vi like gjerne skrive pris, i stedet for premie, forklarer Idar Kreutzer, administrerende direktør i Finans Norge.

Pensjonsordlista

Her er noen utvalgte begreper - her finner du hele ordlista (ekstern lenke)

  • Alderspensjon: Pensjon som utbetales fra en avtalt alder. Utbetalingen kan komme fra folketrygden, tjenestepensjonsordning og/eller egen pensjonssparing.
  • Avkastningsrisiko: Muligheten for at pengene som er investert, synker eller øker i verdi.
  • Dødelighetsarv: Restbeløpet etter medlemmer som er døde, som fordeles på gjenlevende medlemmer i samme type pensjonsordning. Gjelder pensjonsordninger der restbeløpet ikke arves av etterlatte ved dødsfall.
  • Fripolise: Bevis for en pensjonsrettighet fra en ytelsespensjonsordning som du får når du slutter i en bedrift, eller når arbeidsgiver avvikler eller endrer ordningen.
  • Hybridpensjonsordning: Tjenestepensjonsordning som kombinerer ulike egenskaper ved innskuddspensjon og ytelsespensjon. I lovverket brukes ikke hybridpensjon, men tjenestepensjon.
  • Levealderjustering: Fastsettelse av årlig pensjon basert på forventet levealder for ett bestemt årskull.
  • Pensjonskapital: Verdien av pengene som er spart til pensjon.
  • Tjenestepensjonsordning: Ordning der arbeidsgiver sparer til pensjon for sine ansatte. Kan være innskuddspensjon, ytelsespensjon eller hybridpensjon.
  • Uførepensjon: Pensjon som utbetales ved uførhet. Utbetalingen kan komme fra folketrygden, tjenestepensjonsordning og/eller uføreforsikring.
  • For egen regning legger vi også til Pensjonskapitalbevis: Når du slutter å jobbe for en arbeidsgiver som har innskuddspensjon får du et pensjonskapitalbevis. Dette papiret viser hvor mye pensjon du har tjent opp hos denne arbeidsgiveren. Du kan enkelt forbedre avkastningen på denne pensjonen

Kilde: Finans Norge og SKAGEN

Les også:

Hva er pensjonkapitalbevis?

Hvordan få pensjonskapitalbeviset til å vokse

Slipp økonomiske bekymringer som pensjonist

Pensjon

Hva er et pensjonskapitalbevis?

Et pensjonskapitalbevis er oppspart pensjonskapital fra en innskuddsordning hos tidligere ... Les saken nå arrow_right_alt

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up