Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hva er et pensjonskapitalbevis?

16. mars 2017

En innskuddsordning kan kort forklares slik at bedriften sparer til pensjon for deg, ved å spare et prosentbeløp av lønnen din hver måned.

Du kan gjerne se på et pensjonskapitalbevis som et papir som viser hvor mye arbeidsgiver har spart opp til deg. Disse pengene vil du få nytte av den dagen du velger å pensjonere deg.

Fripolise vs. pensjonskapitalbevis – hva er forskjellen?

Det er ikke alltid like lett å vite om du har fripolise eller pensjonskapitalbevis fra tidligere arbeidsforhold. Men, det er ulikheter ved dem.

Dette er pensjonskapitalbevis

Dersom du har vært medlem av en bedrifts innskuddspensjonsordning i minimum 12 måneder, har du rett til å få med deg din oppsparte pensjonskapital når du slutter. Den oppsparte pensjonskapitalen overføres til det som kalles pensjonskapitalbevis. Pensjonskapitalbevis har fritt sparevalg – du kan selv bestemme hvor pengene skal investeres, og det beste er at de kan flyttes, slik at du kan samle dem på samme sted for enklere oversikt.

Du må selv ta ansvar for forvaltningen av pensjonskapitalbevisene, og det er viktig at du velger riktig sammensetning av aksjefond og/eller rentefond avhengig av hvor lenge det er til utbetalingen skal starte. Men husk, det er lenge til du skal ta ut pengene, derfor tåler disse høyere risiko, som for eksempel ved aksjefondssparing. Velger du denne formen for sparing, øker du også sannsynligheten for høyere avkastning på pengene.

Du kan altså ha flere pensjonskapitalbevis liggende. Det kommer an på hvor mange arbeidsforhold du har hatt. Samler du disse, får du bedre oversikt og lavere kostnader.

Dette er fripoliser

En fripolise er oppspart pensjon du får med deg når du slutter i en bedrift med en ytelsesbasert pensjonsordning. En ytelsesordning kan forklares med at man får utbetalt en avtalt prosent av sluttlønn (for eksempel 66 % inkludert folketrygden).

Fripolisen forvaltes av et livselskap, og tilføres årlig en garantert rente.

Det er for tiden ikke noe flyttemarked for fripoliser.

Hva kan du gjøre med pensjonskapitalbevisene dine?

Pensjonskapitalbevis er dine penger, og du kan flytte dem til hvilken som helst leverandør du ønsker som tilbyr innskuddspensjon. Tidligste utbetaling kan skje fra fylte 62 år.

Flytting er enkelt – her ser du hvordan du gjør det dersom du vil spare i SKAGEN.

Er du usikker på om du har pensjonskapitalbevis? Logg deg inn på Norsk Pensjon (ekstern lenke). Der vil du få en total oversikt.

Les mer om pensjonssparing

Flytt mitt pensjonskapitalbevis

Vanskelige pensjonsord

Test pensjonskalkulatoren

Få pensjonskapitalbeviset ditt til å vokse

< Tilbake til bloggen

Pensjon

Ti pensjonsord enkelt forklart

Her er ordlista for alle som syns pensjonsspråk er vanskelig. Les saken nå arrow_right_alt

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up