Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

- De beste investeringene gjør du ofte i urolige tider

Investeringsteamet er fullt ut operative gjennom koronakrisen, og bruker sin kollektive erfaring og individuelle ekspertise til å ri stormen i aksjemarkedet av. Dette innebærer blant annet å sikre porteføljene mot vindkastene og ikke minst å posisjonere dem slik at de kan gi best mulig avkastning når verden begynner å normalisere seg.

De siste seks ukene har vi sett en rekke historiske markedsbevegelser etter hvert som koronaviruset har spredt seg raskt. På kort tid utviklet det seg til en helsekrise og relativt raskt til en økonomisk krise. Den amerikanske S&P 500 indeksen mistet en tredel av verdien på litt over en måned, den raskeste kollapsen i indeksens historie, før den fikk sin beste tredagers-periode siden depresjonen rett etterpå.

Billigere aksjer men høy risiko

Aksjer ser fortsatt ut til å være relativt riktig verdsatt, tross ned- og oppturer i det siste. Globalindeksen MSCI AC World Index handles til en P/E på 12.9x. Aksjemarkedet har falt 25 prosent fra toppen i februar, men verdsettes kun litt under gjennomsnittet for 10 år (13.2x). Dette viser hvor høyt prissatt aksjer var før krisen og at investorer fortsatt må være selektive. Nøkkeltallene er ventet å vokse igjen ettersom inntjeningsanslagene utvilsomt vil falle betydelig i 2020.

Mange institusjonelle investorer øker aksjeeksponeringen i denne korreksjonen, mens enkelte markeder er fortsatt relativt dyre, særlig med tanke på den økonomiske usikkerheten vi er i. For eksempel handles S&P 500 nå til en syklisk justert Shiller P/E på 24,9x, som er høyere enn det historiske snittet på 17.0x og mer enn dobbelt så høyt enn de 11.7x som gjaldt under finanskrisen. Det er fortsatt fare for flere koronarelaterte fall i markedene. God innsikt i selskapene og risikoene de er utsatt for er mer viktig enn noen gang.

Med dette for øyet har vi nylig lagt til et par defensive selskaper til porteføljene, inkludert et telekomselskap i Asia og Europa, og en USA-basert media- og underholdningsgruppe. Begge deler har motstandsdyktige forretningsmodeller og er godt rustet for dagens markedssituasjon. Vi ser frem til å dele flere detaljer rundt de nye investeringene i de kommende kvartalsrapportene.

En annen fordel med en aktiv tilnærming i denne markedssituasjonen, er at vi kan velge kvalitetsselskaper som vil skape meravkastning så fort det økonomiske bildet blir litt klarere, og stemningen i markedet bedres. Det vil være uklokt å forsøke å anslå når det vil snu, men oppmuntrende PMI-tall fra Kina denne uken kan være en indikator på hvor fort markedene kan vende oppover. Fondenes brede mandater gjør at de kan velge de sterkeste selskapene jorden rundt, til priser som vi tidligere ikke har sett. Dette er en klar fordel for SKAGENs kunder.

Noen av de mer offensive selskapene vi nettopp har investert i til gunstige priser, befinner seg i energi- og gruvesektoren. I tillegg har vi investert i et amerikansk finansselskap med lavere direkteeksponering til de sektorene som er mest utsatt for lavere økonomisk aktivitet.

Muligheter i svingningene

VIX-indeksen som måler volatiliteten eller svingningene i markedet viser investorenes oppførsel. Markedssvingningene i mars var de største i indeksens historie. For eksempel ga denne måneden det største prosentvise fallet til S&P 500 siden Black Monday i 1987, i tillegg til den største økningen siden 1933. I våre porteføljer finner vi også eksempler på selskaper som har svingt 20 prosentpoeng opp og ned i løpet av en dag. Det gir gode muligheter for en aktiv forvalter.

Noe som er enkelt å forutse er at markedene vil være ustabile til antall koronasmittede topper ut. Jeg har ingen problemer med å forstå at svingningene kan være ubehagelige for kunder, samtidig åpner det tydelige muligheter for aksjeplukkere. I tillegg har vi i SKAGEN fordelen av å ha konsentrerte porteføljer. Det gjør det enklere å holde oversikten og vi har dratt nytte av kurstoppene i det siste til å selge oss ned og dermed sikre fondene. Et godt eksempel er den amerikanske supermarkedkjeden Kroger, som økte 50 prosent den siste måneden og nådde dermed kursmålet vi hadde satt tidligere enn forventet.

Vi har også et stort bibliotek av selskapsanalyser som vi har bygget opp over mange år. Det består av både tidligere poster i porteføljene eller investeringsideer som kan komme inn dersom prisen er riktig. Fondene har god likviditet og er godt posisjonert til å dra nytte av gunstige markedsbevegelser.

I stedet for å være prisgitt markedenes mange innfall som passive investorer må, finner jeg trøst i at vi har kontroll over vår egen skjebne og kan være proaktive forvaltere av våre fond. I tillegg til å være selektive betyr vår langsiktige investeringshorisont at vi kan konsentrere oss på grunnleggende forhold i selskapene fremfor kortsiktig markedsstøy. Ved å være fortsatt disiplinerte og trofaste mot investeringsfilosofien har jeg tro på at det harde arbeidet vi har lagt ned i denne perioden vil betale seg på sikt.

PS: Som langsiktige investorer har vi opplevd både opp- og nedturer i markedene mange ganger. Markedene har alltid steget etterpå, så tålmodighet er avgjørende. Har du spørsmål til investeringene dine ta kontakt med rådgiveren din.

Snakk med oss

Vi er her for å hjelpe deg med de spørsmålene du måtte ha. Ta kontakt med oss på:

 

Hold deg oppdatert

Vi vil jevnlig publisere markedsoppdateringer, spareråd og relevant innhold. Abonner på SKAGENs nyheter så får du oppdateringene rett i innboksen.

Abonner på nyheter arrow_right_alt
Koronavirus

Markedene i november: Veksten holdt nesten hele måneden

Den kraftige veksten i de globale aksjemarkedene preget store deler av november, helt til en ny ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Koronavirus

- Et merkelig år

Hva har vi lært etter det spesielle året 2020? Pandemien har minnet oss på hvor sårbare vi egentlig ...

Små selskaper, stor avkastning?

I sommer skrev jeg om det rekordstore gapet mellom vekst- og verdiaksjer. Etter at nyheten om en ...

Slik kommer du over seksmåneders-veggen

I over seks måneder har vi levd med utfordringene fra den globale pandemien. Denne milepælen er ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up