Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Nyheter chevron_right
3 min lesing

Hvor mye skal jeg gi i konfirmasjonsgave?

31. juli 2021

Har invitasjonen til konfirmanten dukket opp i postkassen, eller hører du nabolaget snakke om årets pulje med konfirmanter? Vi har ulik økonomi, og det fins så klart ingen regler for hvor mye du skal gi i konfirmasjonsgave, men flere ønsker å legge seg et sted innenfor «normalen».

Pengegave: Hvor mye skal du gi i konfirmasjonsgave?

Tallene under er hentet fra en undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag for DNB som viser hvor mye folk er villige til å gi i gave til konfirmanten (fra 2019):

  • Foreldre: 11.000 kroner i snitt.
  • Besteforeldre: 7.200 kroner i snitt.
  • Gjester: 800 kroner i snitt hver.
  • Andre: 375 kroner i snitt.

En undersøkelse TNS Gallup gjorde for Nordea i 2016, viste at gjennomsnittlige beløp fra tanter og onkler lå på 1.100 kroner, og venner og øvrig familie 600 kroner.

Penger er populært å gi, og populært å få. Hvorfor det, tror vi? Konfirmanten kan bruke dem slik han eller hun vil selv, eller trekke det fornuftige loddet og spare pengene.

Hva kan man gi i konfirmasjonsgave, annet enn penger i en konvolutt?

Gaver er lov. Og det første og eldste trikset i boken er å spørre konfirmanten hva han eller hun ønsker seg. Mange vet likevel ikke hva, heller ikke hva de har behov for – akkurat der og da. Men spør du likevel, kan det hende du får noen av disse gaveønskene:

  • Moped
  • MacBook
  • Mobil
  • Bunad
  • Stereoanlegg
  • Ski

Flest konfirmanter ønsker seg penger

70 prosent av konfirmantene ønsker seg penger (undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB i 2013).

Ønsker du at pengegaven blir satt til langsiktig sparing (5 år eller mer), kan du for eksempel gi pengegaven i aksjefond. Husk at barn og unge under 18 år ikke får tilgang på midlene før de er myndige. Ønsker konfirmanten å ta pengene ut og realisere gevinst før den tid, må begge foreldre signere salget.

Fordelen med en pengegave i aksjefond, er at midlene blir plassert med en gang. Pengene er dermed ikke innenfor kort rekkevidde og konfirmanten blir kanskje mindre fristet til å bruke dem på ting som vil tape seg i verdi over kort tid. Til for eksempel den skinnjakken man bare ha, men som dessverre har en tendens til å havne innerst i skapet allerede til neste vår.

Les også:

3 måter å bruke konfirmasjonspengene på

Slik vokste sparepengene til barnet

Gi pengegave til konfirmanten

 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up