Har invitasjonen til konfirmanten dukket opp i postkassen, eller hører du nabolaget snakke om årets pulje med konfirmanter? Vi har ulik økonomi, og det fins så klart ingen regler for hvor mye du skal gi i konfirmasjonsgave, men flere ønsker å legge seg et sted innenfor «normalen».
Pengegave: Hvor mye skal du gi i konfirmasjonsgave?
Tallene under er hentet fra en undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag for DNB som viser hvor mye folk er villige til å gi i gave til konfirmanten (fra 2019):
- Foreldre: 11.000 kroner i snitt.
- Besteforeldre: 7.200 kroner i snitt.
- Gjester: 800 kroner i snitt hver.
- Andre: 375 kroner i snitt.
En undersøkelse TNS Gallup gjorde for Nordea i 2016, viste at gjennomsnittlige beløp fra tanter og onkler lå på 1.100 kroner, og venner og øvrig familie 600 kroner.
Penger er populært å gi, og populært å få. Hvorfor det, tror vi? Konfirmanten kan bruke dem slik han eller hun vil selv, eller trekke det fornuftige loddet og spare pengene.
Hva kan man gi i konfirmasjonsgave, annet enn penger i en konvolutt?
Gaver er lov. Og det første og eldste trikset i boken er å spørre konfirmanten hva han eller hun ønsker seg. Mange vet likevel ikke hva, heller ikke hva de har behov for – akkurat der og da. Men spør du likevel, kan det hende du får noen av disse gaveønskene:
- Moped
- MacBook
- Mobil
- Bunad
- Stereoanlegg
- Ski
Flest konfirmanter ønsker seg penger
70 prosent av konfirmantene ønsker seg penger (undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB i 2013).
Ønsker du at pengegaven blir satt til langsiktig sparing (5 år eller mer), kan du for eksempel gi pengegaven i aksjefond. Husk at barn og unge under 18 år ikke får tilgang på midlene før de er myndige. Ønsker konfirmanten å ta pengene ut og realisere gevinst før den tid, må begge foreldre signere salget.
Fordelen med en pengegave i aksjefond, er at midlene blir plassert med en gang. Pengene er dermed ikke innenfor kort rekkevidde og konfirmanten blir kanskje mindre fristet til å bruke dem på ting som vil tape seg i verdi over kort tid. Til for eksempel den skinnjakken man bare må ha, men som dessverre har en tendens til å havne innerst i skapet allerede til neste vår.
Les også:
3 måter å bruke konfirmasjonspengene på
Slik vokste sparepengene til barnet