Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

8 min lesing

- Hva lurer du på?

2020 begynte slik 2019 sluttet – med sterke markeder og optimistiske investorer. Selv rapporter om et smittsomt virus i Kina var i utgangspunktet ikke nok til å snu pilene. Først da viruset spredte seg til Europa ble markedene mer nervøse.

Det er ikke uvanlig at markedene faller, kanskje så mye som mellom 15-20 prosent, men det kan oppleves dramatisk likevel.

- Vi vet fra undersøkelser at de som snakker med en rådgiver oppnår bedre avkastning enn de som ikke gjør det. Derfor oppfordrer vi deg som lurer på noe rundt fondssparingen din til å sende oss spørsmål, så skal vi svare så godt vi kan, sier Pål Bergskaug, direktør for formuesforvaltning i SKAGEN.

Spørsmål og svar

Investere i nytt fond

Jeg har noe kapital stående og lurer på å investere det i et nytt fond. Jeg sparer fra før i m2 og fokus. Hvilket fond ville dere anbefalt å gå inn i nå med tanke på nedgangen som har vært siste tiden?

Lars

Hei Lars,

Du skriver at du allerede har et eiendomsfond (SKAGEN m2) og et globalt fond med verdiselskaper (SKAGEN Focus). Vi har et stort antall aksjefond tilgjengelig og som du påpeker har mange av dem har blitt litt billigere siste uken. Det er mulig det kan bli enda litt billigere fremover, det vet vi ikke, men med lang tidshorisont kan det være et utmerket tidspunkt å ta hånd om sparingen din akkurat nå.

Jeg foreslår at du sjekker fondsoversikten vår, både SKAGENs egen fond og våre anbefalte eksterne fond som vi kaller Anbefalt av SKAGEN. Dette er 19 eksterne fond (altså ikke bare Skagens egne fond) som vårt fondsseleksjonsteam  har studert nøye og kommet frem til at vi kan anbefale våre kunder.

Du kan også gjerne ta en titt på SKAGEN Select 100. Select100 består av mange ulike aksjefond som vårt fondsseleksjonsteam mener utfyller hverandre. Hvis du ikke er på jakt etter noe spesifikt, utover avkastning selvfølgelig, så kan dette være et utmerket alternativ.   

Vi har flere rådgivere i SKAGEN som kan bidra med hjelp og innspill til porteføljer og alternativer. Du må gjerne ringe oss og så kan vi hjelpe deg med å velge dette 3. fondet. Men vi vil gjerne vite litt mer om deg før vi kan komme med et helt konkret råd til nettopp deg.

Med vennlig hilsen Per-Christian

Opplevd lignende før? 

Har dere vært borte i liknende situasjon som nå tidligere, og hva sa dere til brukerne deres?

Eystein

Hei Eystein

Det er ikke uvanlig med store hendelser som påvirker aksjekursene. Alle er i seg selv forskjellige fra den foregående. Vi har en tendens til å glemme den foregående hendelsen etter en periode og markedene opptrer igjen som det pleier med fokus på enkeltselskaper. De siste årene har vi hatt korreksjoner knyttet til handelskrigen mellom USA & Kina, usikkerhet rundt Nord Korea, usikkerhet rundt utviklingen i kinesisk økonomi, effekten på økonomien knyttet til Brexit samt Russlands annektering av Krimhalvøya. Vi sa det samme som vi sier nå, all historie viser at markedet vil justere seg tilbake igjen når usikkerheten om fremtiden reduseres. Generelt råder vi alle til å selge aksjer når kursene stiger og kjøpe når kursene faller.

Vennlig hilsen Pål

Billige aksjer?

Regner med at Skagens aksjefond evner å kjøpe mange gode, billige aksjer i kjølvannet av denne nedturen i markedene? 

Helge

Hei Helge

Det er ingen tvil om at coronaviruset har skapt utfordringer i de globale markedene og ikke minst for de som er alvorlig rammet av sykdom. Generelt forsøker vi som aktive forvaltere å gjøre det vi også oppfordrer kundene våre til, nemlig å kjøpe billig og selge dyrt. Som du skriver forsøker vi i perioder med markedsuro å finne kvalitetsselskaper som tilfredsstiller våre krav til en rimelig pris. Det er nettopp i slike perioder at vi legger grunnlaget for god langsiktig avkastning - akkurat slik vi oppfordrer kundene våre til å tenke. Vil du holde deg oppdatert på hvilke selskaper som vi har investert i kan du følge med i fondenes månedsrapporter

Hilsen Alexandra

SKAGEN Global

Global har de senere år gått mye bedre enn øvrige fond fordi Gezelius har gått sin egen vei Han har skjønt at måten SKAGEN kalkulerer verdier ikke er særlig relevant lenger. 

Morten

Hei Morten 

SKAGEN Global har en pragmatisk syn på värdeinvesteringar och vi söker ständigt efter bolag som är genuint fundamentalt undervärderade, inte bara optiska illusioner av "billiga aktier".

Givet utvecklingen i världen där immateriella tillgångar blir allt viktigare så minskar relevansen av klassiska värderingsmått (f eks pris-bok) eftersom dagens delvis utdaterade redovisningsprinciper ofta inte längre reflekterar bolagens underliggande värden på ett adekvat sätt. Se vår hemsida för ett white paper från SKAGEN Global med en djupare diskussion på det här temat ("intangible assets").

SKAGEN Global använder därför en mer dynamisk värderingsmodell i vår bolagsanalys. Vi tror och hoppas att det leder till bättre investeringsresultat över tid.

Hilsen Knut Gezelius

Investere i fond

Vurderer å flytte 400K fra Skagen høyrente til Skagen m2 og Storebrand ESG global nå når fondene er billige. 200K til hver. Har dere andre bedre forslag?

Leif Erik

Hei Leif Erik

Det er to gode fond du trekker frem her, og de kan absolutt være to gode investeringer fremover. Det er jo verdt å merke seg at du flytter fra et meget stabilt pengemarkedsfond (S Høyrente) til to aksjefond med svingninger. Men så lenge du er innforstått med det, så synes jeg vurderingen din er god.  

Om du skulle ønske å ta en prat om disse to fondene er du hjertelig velkommen til å ringe en rådgiver.

Hilsen Per Christian 

 

SKAGEN Kon-Tiki

Kon-Tiki har negativ avkastning siste 5 år målt i euro.Det er elendig.Men dere fortsetter å tro på julenissen.

Hei Morten,

SKAGEN Kon-Tiki er et vekstmarkedsfond med en verdibasert investeringsfilosofi. Vekstmarkedene har hatt en svakere utvikling enn globale markeder i etterkant av finanskrisen. Det er det selvfølgelig mange ulike årsaker til, blant annet et veldig lavt rentenivå.

Siste fem år har fondet levert en gjennomsnittlig årlig avkastning på 3,6 prosent i norske kroner, men har dessverre gjort det svakere enn Vekstmarkedene i perioden du viser til. Vår verdibaserte investeringsfilosofi har hatt mye motvind i samme periode, noe som kan sees i sammenheng med lav global vekst/lave rentenivåer. Dette har ført til et stort sprik i avkastning mellom verdi- og vekstaksjer.

Vi må tilbake til teknologiboblen i 2000 for å finne et lignende verdivurderings-gap. Dette burde skape store muligheter for verdibaserte fond på lengre sikt, hvis du tror langsiktig avkastning gjenspeiles av prisen man betaler for en viss inntjening/vekst/underliggende verdier etc . Vekstmarkedene på generell basis er priset på en stor rabatt til globale markeder (2020e P/E på 12.5x vs over 16x), på tross av at global vekst er drevet av vekstmarkedene. Til sammenligning er Kon-Tikis portefølje priset på en stor rabatt til Vekstmarkedene (8.5x).

Siden oppstart i 2002 har Kon-Tiki i snitt levert 12.7% avkastning (i NOK).

Hilsen Cathrine Gether

Kombinasjonsfond

Har select 60. Sitter jeg rolig i båten?

Dagfinn

Hei Dagfinn,

Ja, jeg vil anbefale deg å sitte rolig i båten. Kombinasjonsfondet SKAGEN Select 60 har en godt spredt portefølje med 60% i flere aksjefond og 40% i flere rentefond. Langsiktighet har tidligere vist seg å lønne seg, og vil sikkert gjøre det nå også.  

Hilsen Per Christian

 

Globalt vs bransjefond

Tenker jeg riktig : Vil ett globalt aksjefond ha en større ned side enn et globalt eiendoms fond (M2).Jeg ville anta at det er mer langsiktige kontrakter og færre mennesker involvert .

Eigil

Hei Eigil

Teoretisk tenker du riktig, spesielt med tanke på brede indeksfond. Dersom enkelte av de bransjene et smalere fond er investert i blir påvirket av endringer i økonomien kan det motsatte skje. SKAGEN Global er et eksempel på et aktivt forvaltet globalt fond som har som mål å ha aksjer som blir mindre påvirket av en bred nedgang som vi ser i disse dager.

Hilsen Pål

Hva anbefaler dere?

Har fondsparing i global,kontiki,select 100. Hva anbefaler dere, ser kurven stuper ganske raskt?

Per Gunnar

Svar: 

Hei Per Gunnar

Det korte svaret er at vi anbefaler at du sitter stille. I perioder med stor usikkerhet om fremtiden vil kursene bevege seg mye både ned og opp igjen. Reduserer du dine plasseringer er det ofte vanskelig å kjøpe tilbake igjen på et lavere nivå. Vil vi de neste ukene få en avklaring på usikkerheten, kan markedet raskt stige like mye som det har falt. Selv om kursene har falt har du ikke tapt penger før du tar de ut av fondet. 

Hilsen Pål

Hei Per Gunnar

Aksjemarkedene svinger, og av og til er det større svingninger enn vanlig, slik som nå. Vi anbefaler våre kunder at de beholder de lange brillene på og sitter i ro. Om du har en spareavtale, så kan det være godt å huske på at i akkurat slike tider som nå får du kjøpt fond billigere enn sist.

Om det skulle være slik at du ikke lenger har lang tidshorisont, eller føler stor urolighet så kan det være lurt å ta kontakt med en rådgiver og forsikre deg om at du har en portefølje som passer nettopp deg.

Hilsen Per Christian

 

 

Spør en rådgiver

Snakk med en ekspert - så unngår du å ta feil beslutning. 

Rådgiverne våre arrow_right_alt
Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up