Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
3 min lesing

Hvordan bør du spare nå?

I løpet av de over 26 årene SKAGEN har forvaltet fond har det vært mange små og store børsfall. Den siste virkelig store var finanskrisen i 2008-2009, som fikk ringvirkninger i lang tid etterpå. Felles for alle disse svingningene er at etter at markedene har falt, stiger de igjen.

- Det vanskelige er å vite på forhånd nøyaktig når det snur. Det har vi aldri forsøkt å gjette på. I stedet anbefaler vi alle som sparer i aksjefond å ha litt is i magen, og heller la investeringene bli i aksjefond gjennom urolighetene. Da slipper du å prøve å komme inn på nøyaktig riktig tidspunkt når markedene snur, sier direktør for formuesforvaltning i SKAGEN, Pål Bergskaug.

Et lite triks: Kjøp fondsandeler på salg

Har du spart noen år i fond allerede har du hørt "sitte i ro"-rådet mange ganger allerede. Nettopp denne lærdommen kan hjelpe deg gjennom urolige tider – det kommer til å snu en gang. Hvor lang tid det tar, eller hvor langt ned markedene skal, vet ingen sikkert før etterpå.

Hvis du ønsker å benytte urolighetene til noe positivt på sikt, er det mer du kan gjøre. Det er i dårlige tider at du legger grunnlaget for de gode tidene.

- Hvis du har en langsiktig sparehorisont og litt penger i bakhånd, kan det være en god idé å utnytte kursfall til å kjøpe litt mer aksjefond. Da får du flere andeler, og dermed bedre avkastningsmuligheter på sikt, enn når du kjøper når kursene er høye og alle er glade, sier Pål Bergskaug.

- Se langt frem

For en drøy måned siden var det de færreste som så for seg konsekvensene av koronasmitten utenfor Kina. I dag er det mange som ikke kan se for seg at korona vil gå over, og en gang bli en sak for historiebøkene. Den samme dynamikken gjentar seg, selv om alle er enige om at det akkurat denne gangen er annerledes enn forrige gang.

- Se langt fram, og forsøk å tenke at dette ikke kommer til å vare evig. Det kommer gode perioder med vekst og gode avkastningstall igjen. Hvis du klarer å huske på det i dag, har du mulighet til å legge grunnlaget for god avkastning senere. Og hvis du syns at dette er skummelt og har mest lyst til å kaste kortene, så snakk med oss. Vi kan hjelpe deg med å finne en spareportefølje som passer ditt behov, sier Pål Bergskaug. Undersøkelser har nemlig vist at investorer som snakker med en rådgiver oppnår bedre langsiktig avkastning enn de som ikke gjør det.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up