Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Sterke selskapsresultater ga meravkastning i SKAGEN Global

Inflasjon er nå det investorene er mest opptatt av, og markedet tar nervøst imot inflasjonstallene som rapporteres, selv om disse fortsatt er preget av at de kommer fra et svært lavt utgangspunkt. Råvareprisene toppet seg da forsyningskjedene fikk problemer, men de synes å løse seg mot slutten av kvartalet. Brent olje steg til over 75 dollar fatet for første gang på over to år.

SKAGEN Global slo sin referanseindeks i andre kvartal. Ved utgangen av kvartalet ligger fondet også foran indeks hittil i år, samt på 3- og 5-års horisont.

Porteføljeselskapenes rapporter for første kvartal var nok en gang sterke, med kun et par unntak. Det reflekterer de gode grunnleggende forholdene og disiplinert gjennomføring. Nike steg kraftig etter at de har utvidet sin lukrative distribusjonskanal til kundene, over markedets forventninger. I tillegg kunngjorde Nike nye strategiske mål for 2025 som signaliserer betydelige forbedringer i årene som kommer. Adobe offentliggjorde også imponerende tall som viser at selskapet har brukt pandemien til å befeste sin ledende posisjon innen innholdsproduksjon og digitale markedsføringsløsninger. Og våre globale luksusselskaper LVMH og Hermès fortsatte den positive utviklingen gjennom pandemien og begge leverte gode kvartalsrapporter.

Bidragsytere

Fondets tre beste bidragsytere i kvartalet var Hermès, Intuit og MSCI. Det franske luksusselskapet Hermès presenterte en bred vekst i alle produktkategorier. Det USA-baserte Intuit viste til jevn vekst i salget av programvaren for finansiell styring, og oppkjøpet av Credit Karma ser ut til å gå bedre enn de opprinnelige forventningene. MSCI leverer investeringsmålinger og beslutningsverktøy, og dro nytte av den gunstige situasjonen for aksjer og produktutvikling.

De tre dårligste bidragsyterne i kvartalet var MarketAxess, Abott Laboratories og Verisk. Veksten til handelsplattformen for renteprodukter, MarketAxess, har hatt motgang sammenlignet med tidligere perioder. Selskapet viser at de likevel holder seg til de strategiske målene de har satt seg. Medisin-giganten Abott Laboratories falt tilbake etter at inntektene for selskapets Covid-testutstyr viste seg å være mindre enn forutsatt. Vi ser denne feilbedømmingen som en flue i suppen, fremfor et stort tilbakeslag. Vi forventer at selskapet vil fortsette sin konservative og troverdige kommunikasjon fremover. Når det gjelder dataanalyseselskapet Verisk er de økonomiske resultatene til to av divisjonene middelmådige.

Porteføljeaktivitet

Fondet kjøpte seg ikke inn i eller solgte seg ut av noen poster i løpet av andre kvartal. Vår portefølje består av 30 selskaper vi kontinuerlig evaluerer mot listen av potensielle investeringer. Merk at fondet har ikke gått inn i noen nye posisjoner i løpet av første halvår.

Vi justerte ned posten i det danske transportselskapet DSV etter at aksjen steg mer enn 200 prosent da markedet bunnet ut i mars 2020. Etter denne fantastiske innhentingen er DSVs risk/reward profil litt mindre attraktiv, men de langsiktige utsiktene er fortsatt gunstige og aksjen er på vår topp 10-liste. Vi benyttet svakheten i Abott Laboratories til å øke postens størrelse.

Fokuserer på det grunnleggende

Den spekulative trading-manien som har preget deler av aksjemarkedet de siste månedene ser ut til å avta. Det samme gjelder noen av de svært sykliske aksjene som steg kraftig i høst- og vinter (etter å ha falt kraftig under Covid i fjor). Disse aksjene ser ut til å ha mistet farten og markedet vender igjen oppmerksomheten mot grunnleggende forhold. Etter vårt syn er dette en logisk utvikling når støvet legger seg etter pandemien, som har ført til store svingninger i aksjemarkedet over en lengre periode.

Tidligere har vi advart mot en bli rik fort-tilnærming fordi vi mener at i det lange løp er aksjekursene uløselig knyttet til – og dermed avhengig av – grunnleggende forhold, ikke nærsynt trading. Like fullt er fristelsen mot rask rikdom grunnleggende menneskelig og kan påvirke ellers rasjonell tenkning. Det er bemerkelsesverdig at en av verdens største tenkere, sir Isac Newton, falt for fristelsen til rask og enkel rikdom på 1600-tallet, da han ble med på markedshysteriet som senere ble kjent som Sørhavs-boblen (South Sea bubble). Det endte i tårer.

Utsikter

Over tid vil fundamentalene overskygge nærsyntheten. Derfor retter SKAGEN Global, som en langsiktig investor og aktiv selskapsplukker med en pragmatisk tilnærming til verdiinvesteringer, alle sine krefter mot fundamental analyse fremfor kortsiktige trading-strategier. Vi leter etter selskaper som er betydelig undervurdert når vi tar på oss de langsiktige brillene. I tillegg motstår vi fristelsen til gå inn i mer casinopregede veddemål, hvor aksjene kun er navn på en skjerm. I stedet ser vi aksjer som konkrete forretningsenheter hvor vi som kundenes representanter går inn på eiersiden. Fondet gir håndfast eksponering mot nøye utvalgte selskaper som vi mener har sterk konkurranseposisjon, solide balanser og attraktiv verdsettelse.

Utsiktene for fondet er fortsatt positive for langsiktige investorer, men man må huske at resultatene sjelden går i en rett linje, og at svingninger er en naturlig del av reisen.

 

Aksjefond

SKAGEN Global på topp

Det tyske finansmagasinet Das Investment har kåret SKAGEN Global til det beste aksjefondet i sin ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjefond

SKAGEN Global: Flere veier til suksess

I et stadig mer konsolidert marked, er kunsten å satse på de rette selskapene avgjørende for ...

SKAGEN Vekst kåret til beste globale aksjefond

SKAGEN Vekst har vunnet prisen Sicav de Cristal – Kristallenfondsen LA LIBRE Belgique - De ...

SKAGEN Kon-Tiki: Sunn fornuft og solid avkastning

Det er vind i seilene for vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki. Takket være god selskapsplukking og ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up