Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

- På tide å investere

En kombinasjon av urolige markeder, geopolitiske utfordringer og inflasjon har ført til at mange av de som satte penger inn i fond i løpet av pandemien, nå har tatt de ut igjen. Hensikten er å forsøke å treffe bunnen og få med seg oppturen som ligger foran oss. I teorien er det en god plan å selge på topp og kjøpe på bunn. I praksis er det mye vanskeligere.

Faktisk er et samlet ekspertkorps helt samstemte: Det er de aller færreste som klarer å time markedet. Rådet deres er å være investert hele tiden, ellers risikerer du å tape avkastning.

Bør du investere nå?

- Det enkle svaret er ja. Det er nå du bør gå inn hvis du har lyst til å få med deg oppturen som kommer. Det kan hende at markedene fremover vil falle ytterligere, men vi begynner nå å se tegn til at det er et godt tidspunkt å komme seg inn igjen, sier formuesforvalter Kristen Kvame. Han er rådgiver for formuende kunder i Stavangerområdet.

Det er lett å se seg blind på negative avisoverskrifter om situasjonen i verdensøkonomien. Det er imidlertid viktig å huske at hvordan det går med investeringene ikke trenger å henge sammen med hvordan det går i økonomien. Makrotall er i sin natur tilbakeskuende, mens investorer ser fremover. Et negativt vendepunkt i markedene kommer derfor ofte før økonomien blir dårlig, og snur opp igjen før økonomien friskmeldes. Det er viktig å huske på hvis du syns verden ser skummel og uoversiktlig ut – det snur som regel før du får se det på tv.

Med større beløp kan du gjerne gå gradvis inn i markedet over 4-5 måneder. Poenget er å ta fokuset vekk fra forsøket om å treffe den ultimate bunnen, men heller kunne snu seg om 2-3 år og se at du gjorde noen gode kjøp på lave kurser. Om en kunne kjøpt 5-10 prosent lavere spiller ikke så stor rolle, det som er viktig er å være i markedet når det snur og bli med på oppgangen.

Derfor bør du ikke prøve å time markedet

Det er altså ikke nærlesing av økonominyheter som vil gi deg kunnskapen du trenger for å hoppe inn og ut av markedet.

- Vi ser at de kundene som gjør det best hos oss er de som har glemt at de har fondsandeler i fondene våre. Den beste strategien er å være i markedet hele tiden. Det er da du får best langsiktig avkastning, sier Kristen.

Vi pleier å si at det er tiden du er i markedet som er viktig – ikke å time markedet. Det er altså hvor lenge du er investert som er den viktigste faktoren for langsiktig avkastning. Er du ute av markedet bare et par av de dagene hvor markedet snur, blir den langsiktige effekten på avkastningen din stor. Den største trusselen mot avkastningen din er hvordan du selv handler, ikke fondet du velger.

En portefølje som passer

Jon Sigurd Wegener, hjerneforsker og ekspert på nevroøkonomi mener det er særlig én ting som skiller de som klarer å ta kloke og gjennomtenkte økonomiske valg fra andre: De bruker profesjonelle rådgivere til å hjelpe seg med investeringene sine. På den måten kan du unngå noen av feilene investorer vanligvis gjør.

- Hvis du syns det er vanskelig å være investert når markedene faller, har du kanskje for stor risikoeksponering. Vi i SKAGEN kan hjelpe deg med å sette sammen en portefølje som passer dine behov og tålegrenser, slik at du ikke mister nattesøvnen neste gang markedene svinger. Det lønner seg på sikt, sier Kristen.

Et tips til slutt: Hvis du velger å rebalansere porteføljen årlig holder du risikoprofilen du ønsker. Det er også et godt verktøy til å kjøpe når kursene faller og høste gevinst når markedet har steget. SKAGENs rådgivere hjelper deg gjerne med rebalansering.

Spare i fond

3 grunner til at spareavtale er bedre enn Lotto

Flaks er fint, men vil du bli rik er det spareavtaler som gjelder. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Spare i fond

- Soleklart billigst på aktive fond

SKAGEN Fondene kommer ut blant de klart billigste i en undersøkelse Dagens Næringsliv har gjort ...

Suksess etter tøff start

Helge Jostein Skrikrud gikk på en skikkelig smell under dot.com-krisen, og mistet halvparten av ...

En app for alt - fondssparing rett i lomma

- Dette har gått over all forventning, sier digital produktleder Martin Gjesdal. Antall nye brukere ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up