Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hvorfor bør du spare i IPS?

Det er etter hvert ganske mange forkortelser å forholde seg til for de som vil spare langsiktig i fond. Men en av forkortelsene du bør huske er IPS – individuell pensjonssparing. Og for å gjøre det mer attraktivt å spare til pensjon har staten lagt til en skattefordel i ordningen.

Dette er IPS

Sparer du i IPS, kan du spare inntil 40.000 kroner i året. Du kan selv velge hvilke fond du ønsker å spare i, og pengene unntas formuesbeskatning så lenge du sparer. I tillegg får du utsatt skatt på inntil 8800 kroner hvert år, avhengig av hvor mye du sparer. Du kan spare i IPS helt til du fyller 75 år.

Ulempen er at pengene er bundet til spareordningen helt til du blir pensjonist, og starter utbetaling (tidligst ved 62 års alder). Pengene må utbetales over minimum 10 år, og helt til du fyller 80. Også om du starter utbetalingen etter fylte 70 må den utbetales i minimum 10 år. Staten tar tilbake skattefordelen du fikk ved sparetidspunktet, ved at hele utbetalingene beskattes som alminnelig inntekt.

Som med ordinær fondssparing blir IPS-sparing mer lønnsomt jo lenger du sparer. Har du mange år til pensjonsalder og ønsker gode avkastningsmuligheter, anbefaler våre rådgivere at du sparer i aksjefond.

Husk tidsfristen

Ønsker du å få skattefordel på IPS-sparingen din for 2019, er det viktig at du sparer innen tidsfristen. For at du skal være sikker på at alt går i orden har vi satt fristen til fredag 20. desember. Etter denne datoen kan vi ikke garantere at du får med deg skattefordelen – og det ville være synd.

Ikke enten eller

- Vi anbefaler at du ikke setter all sparingen din i en IPS. Det er lurt å ha størstedelen av aksjefondssparingen din i en aksjesparekonto, sier rådgiver Synnøve Hellestø Ramslie. Med penger både på en aksjesparekonto og i en IPS får du det beste fra begge verdener: penger tilgjengelig dersom du trenger det og dra nytte av skattefordelen, sier hun.

- Dersom du syns det er vanskelig å sette av et større beløp midt i julestria, kan du enkelt sette opp en spareavtale med månedlige trekk til IPS. Da fordeler du sparingen utover året i form av mindre beløp. Du kan når som helst endre sparebeløp eller stoppe spareavtalen i måneder hvor du trenger pengene til andre ting.

Snakk med oss

Lurer du på hvordan du best kan spare til pensjon eller andre formål? Vi har mange flinke rådgivere som hjelper deg med å finne frem til sparingen som passer akkurat deg.

Finn en rådgiver eller kontakt oss

Når du er gammel er det for sent
Start pensjonssparing i dag - så er du ferdig med det.
Start IPS arrow_right_alt
Pensjon

Egen pensjonskonto: - Nå har du muligheten

- Med egen pensjonskonto kan du bestemme hvor god pensjonen din skal bli, sier Pål Bergskaug. Her ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Pensjon

Egen pensjonskonto

Er du en av dem som sovner stående når du hører ordet pensjon? Pål Bergskaug og pensjonsekspert ...

IPS kan spare deg for mange bekymringer

Har du ikke begynt å spare i individuell pensjonssparing (IPS) ennå, bør du vurdere å gjøre det. ...

- Endelig kommer pensjonssparing med skattefordel

Siden 1. november kan du starte individuell pensjonssparing (IPS) i SKAGEN. – Vi gleder oss til ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up