Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Egen pensjonskonto: - Nå har du muligheten

Endelig kommer en god nyhet for deg som syns pensjon er komplisert og noe du ikke trenger å tenke på ennå. Med egen pensjonskonto får du bedre oversikt over hvor mye du kan forvente å få i pensjon, og hensikten med ordningen er å gi deg mer pensjon for pengene. Likevel er det smart å tenke på hvor mye du får utbetalt, slik at du kan gjøre noen grep.

- Med egen pensjonskonto får du selv mulighet til å bestemme hvor pensjonspengene dine skal plasseres. Husk at selv små forskjeller i avkastning blir mye penger over tid, sier direktør for formuesforvaltning i SKAGEN Pål Bergskaug.

Les også: Carl Henrik satser på fond (ekstern artikkel) 

Ha nok aksjefond

Er det lenge til du går over i pensjonistenes rekker er det særlig én ting som avgjør hvor stor pensjonen din blir: Hvor mye av pensjonspengene dine som er plassert i aksjefond.

- Har du jobbet i en bedrift med innskuddspensjon har du ganske sikkert ett eller flere såkalte pensjonskapitalbevis. Er det mange år til du blir pensjonist er min anbefaling å ha mye av disse pengene plassert i aksjefond, sier Bergskaug.

Mange bedrifter har en lav aksjefondsandel i pensjonssparingen for sine ansatte. Det kan derfor lønne seg å velge en annen spareprofil med større andel aksjefond.

Jobber du i privat sektor vil du i starten av 2021 kunne velge hvordan pensjonskapitalbevisene dine plasseres. Det er her du kan velge en annen fordeling mellom aksje- og rentefond. SKAGENs fond fins på en rekke plattformer, som Storebrand eller Nordnet.

 - Syns du det er vanskelig å velge kan våre rådgivere hjelpe deg med hva som passer dine behov. Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg, sier Pål.

Dette er egen pensjonskonto

Alle som har jobbet eller jobber i en bedrift med innskuddspensjon (altså at bedriften sparer en prosentandel av lønnen til pensjonen din hver måned) vil få en egen pensjonskonto. Tanken er å samle alle dine pensjonsordninger fra nåværende arbeidsgiver og de du har jobbet for tidligere på ett sted, slik at du får mer pensjon for hver krone.

  1. Opptjent innskuddspensjon fra tidligere arbeidsgiver samles i pensjonsordningen til nåværende arbeidsgiver.
  2. Fripoliser og pensjon for deg som jobber eller har jobbet i offentlig sektor er ikke en del av egen pensjonskonto.
  3. Du får bedre totaloversikt over det som er betalt inn på din pensjon så langt, og et anslag på hvor mye du vil få utbetalt når du blir pensjonist.
  4. Ved å samle alle pensjonsordningene dine blir kostnadene lavere enn om du skulle ha dem spredd rundt hos ulike leverandører.
  5. Privat pensjonssparing kan bli inkludert, det samme kan tidligere individuelle spareformer knyttet til pensjon (IPA). Det er noen formkrav knyttet til en flytting som du bør sette deg inn i.
  6. Bytter du jobb vil pensjonen din holdes samlet på pensjonskontoen i regi av din nye arbeidsgiver. Bytter du fra privat til offentlig sektor så anbefaler vi at du sjekker nøye med hva som skjer med din opptjente pensjon.

Hva bør du gjøre?

I begynnelsen av 2021 vil du få ett eller flere brev fra ulike pensjonstilbydere, avhengig av hvor mange arbeidsforhold og spareordninger du har. I disse brevene listes det opp hvor mye du har opptjent akkurat hos den tilbyderen. Du har nemlig noen valg som kan påvirke hvor mye du får i pensjon:

  1. Du kan velge å ikke gjøre noe. Da vil alle pensjonsordningene dine samles der hvor din nåværende arbeidsgiver har sin pensjonssparing og spareprofil for deg. Fordelen med dette er at du slipper å ta noen aktive valg på hvordan pensjonspengene dine forvaltes og kostnadene blir så lave som mulig. Ulempen er at du kanskje mister verdifull avkastning fordi pengene blir plassert i profiler som ikke gir de beste langsiktige avkastningsmulighetene.
  2. Hvis du er misfornøyd med hvordan pensjonspengene dine blir plassert på den nye pensjonskontoen, har du tre måneder på deg til å varsle om at du ikke ønsker at akkurat den pensjonssparingen skal flyttes. Fordelen er at du selv bestemmer hvordan pengene skal plasseres (husk at selv små forskjeller i avkastning blir mye penger over tid). Ulempen er at kostnadene for en annen forvaltning faller på deg.
  3. Den tredje muligheten er å få hjelp til å vurdere hva som er smartest for deg. Snakk med en av SKAGENs rådgivere så finner dere en løsning som passer dine behov best.

Det er mange myter rundt pensjon, at det er vanskelig å forstå, at det uansett er lenge til det blir aktuelt for deg. Hvis du har mange år igjen i yrkeslivet har du en fordel, fordi endringene du gjør i dag kan bidra til at du får en mer romslig økonomi som pensjonist. Små grep nå kan altså bli mye pensjon senere.

Synnove-Pal_1200x1200.jpgHør Pål og Synnøve forklare hva egen pensjonskonto er

Vi hjelper deg

Lurer du på hva du skal gjøre med pensjonen? Rådgiverne i SKAGEN hjelper deg å finne den beste løsningen for deg. 

Ta kontakt arrow_right_alt
Pensjon

Egen pensjonskonto

Er du en av dem som sovner stående når du hører ordet pensjon? Pål Bergskaug og pensjonsekspert ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Pensjon

Hvorfor bør du spare i IPS?

Individuell pensjonssparing er en enkel måte å spare til pensjon på – i tillegg får du skattefordel ...

IPS kan spare deg for mange bekymringer

Har du ikke begynt å spare i individuell pensjonssparing (IPS) ennå, bør du vurdere å gjøre det. ...

- Endelig kommer pensjonssparing med skattefordel

Siden 1. november kan du starte individuell pensjonssparing (IPS) i SKAGEN. – Vi gleder oss til ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up