Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Valget i Storbritannia sett fra SKAGEN

Tåka er endelig i ferd med å lette fra britisk politikk etter at det konservative partiet vant klart i parlamentsvalget 12. desember. Statsminister Boris Johnson får en overveldende majoritet i parlamentet og med det også et tydelig mandat til å levere Brexit. Utmeldingsavtalen er ventet å bli godkjent før jul. 

Kortsiktig klarhet

Valgresultatet gir kjærkommen klarhet for investorer i og med at de konservative vil styre landet de neste fem årene. I tillegg vil Storbritannia levere sin utmelding fra EU innen 31. januar neste år. Det vil trolig gi en oppblomstring for næringsliv og forbrukertillit på kort sikt – det var detaljhandelsaksjer som gjorde det best på børsen dagen etter valget. Etter at Labour hadde truet med nasjonalisering steg også kursen på energi, telekom og entreprenørselskaper etter valgresultatet. Pundet reagerte også positivt og steg til nivået fra før Brexit-avstemningen. Det sterke pundet er dårlig nytt for eksportbedrifter som dominerer FTSE 100-indeksen, mens FTSE 250, som preges av innenlandske selskaper, steg til nye høyder.

Usikkerhet på lengre sikt

Når den kortsiktige euforien (eller lettelsen) har gitt seg ser fremtiden mer usikker ut. Storbritannias utmeldelse er kun første skritt på veien til å "get Brexit done". Boris Johnson må fortsatt fremforhandle en handelsavtale med EU innen utgangen av 2020. Mange av de nye konservative parlamentsmedlemmene er blitt stemt frem fra typisk Labour-dominerte områder. Statsministeren kan ønske en mindre hard Brexit for å sikre landets industri, særlig siden valgseieren betyr at han ikke lenger behøver å tekkes egne partifeller som ønsker en hard Brexit. På den andre siden gir den tydelige valgseieren Boris Johnson frihet til å presse på for en hard Brexit dersom han ønsker det. Ekskluderingen av mer EU-vennlige parlamentsmedlemmer tidligere i høst viser at det ikke kan utelukkes. En mykere Brexit er trolig å foretrekke for de fleste selskaper og investorer, men usikkerheten (og volatiliteten) kan bli langvarig, særlig dersom man ikke blir enige om en handelsavtale innen utgangen av 2020.  

Solide selskaper

På grunn av SKAGENs selskapsfokus har vi holdt et årvåkent blikk på våre London-noterte selskaper og de med stor eksponering mot Storbritannia, under den politiske usikkerheten de siste årene. Alle våre aksjefond har britiske selskaper i porteføljen* er eksponeringen relativt liten. SKAGEN Global er det fondet med den største vekten av UK-noterte selskaper, hovedsakelig i forsikringsselskapene Beazley og Hiscox, som er blant fondets største poster.

Begge selskaper har hatt et utfordrende år etter flere store naturkatastrofer, men den politiske situasjonen har ikke endret investeringscaset.

- Beazley og Hoscox er solide, godt drevne selskaper som begge er godt posisjonert til å håndtere Brexit-overgangen. De har vært i porteføljen i en årrekke, vi treffer ledelsen jevnlig og mener at det langsiktige investeringscaset for begge selskapene er attraktivt, sier Knut Gezelius, porteføljeforvalter i SKAGEN Global.

Kun 4 prosent av Beazleys forsikringsinntekter kommer fra EU-området, men selskapet vil trolig ønske mindre usikkerhet rundt driften velkommen. I selskapets årsrapport for 2018 skrev administrerende direktør Andrew Horton at selv om de ikke hadde hatt store negative effekter, preget usikkerheten rundt Brexit enkelte av kundene.

- Utfordringen nå er usikkerhet – forhåpentlig vil snart få vite hvor vi står og det vil bli enklere å forsikre oss om at planene vi har lagt er riktige, skrev Horton.

Hiscox er også et globalt forsikringsselskap men har større eksponering mot UK, som står for over 20 prosent av forsikringsinntektene, ifølge ferske tall fra selskapet. De beskriver Brexit som "strukturelt, ikke strategisk" og selv om de i årsrapporten 2018 slo fast at politisk usikkerhet la en demper på avkastningen, forventet de mindre påvirkning på kjernevirksomeheten.

- Vi har fått på plass de nødvendige strukturene for å fortsatt betjene europeiske kunder, sa administrerende direktør i Hiscox Bronek Masojada. Begge selskapene har opprettet egne europeiske kontorer, og aksjene steg dagen etter valget.

Britisk finansnæring reagerte positivt på valgresultatet, særlig bankaksjer, som bør kunne dra nytte av større stabilitet. Dersom de konservatives løfte om å "utnytte Storbritannias potensial" innebærer større regulatorisk frihet kan fordelene bli enda større.

- Dersom Boris Johnson følger en "Trumpsk" linje med mer velvillige og mindre tyngende regler, kan det åpenbart være positivt for Beazley og Hiscox, i tillegg til fordelene med større politisk forutsigbarhet, sier Gezelius.

Muligheter fremover

Vår nedenfra-og-opp tilnærming betyr at vi vil fortsatt følge den politiske utviklingen og Brexit-prosessen, som et ledd i vår analyse for å forstå driverne vi forventer vil skape verdier for aksjonærene. Selskaper og investorer foretrekker trygghet fremfor usikkerhet og det tydelige valgresultatet er positivt for britiske bedrifter, hvert fall på kort sikt. Med rekordhøye og økende aksjekurser kan vi oppleve økt markedssvingninger neste år, selv om regjeringen er mer stabil enn i 2019. Det vil tiden vise, men en viktig fordel med vår selskapsplukking er at fondene våre vil være klare til å dra nytte av alle muligheter som ligger foran oss.

* NAV i britiske børsnoterte selskaper per 30: november: SKAGEN Kon-Tiki 0,8 prosent, SKAGEN Focus 1,2 prosent, SKAGEN m2 og SKAGEN Vekst 2,7 prosent, SKAGEN Insight 3,7 prosent, SKAGEN Global 15,4 prosent. 

Makroøkonomi

Presidentvalget i Brasil: investorene venter i spenning

Globale investorer følger spent med på presidentvalget i Brasil 30. oktober. Porteføljeforvalter ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Makroøkonomi

Utsikter til et bear market

Etter flere nervøse uker falt den amerikanske S&P 500-indeksen til det som kalles bear market, ...

Den stille leiemorderen: Hva innebærer inflasjon for investorer?

Stemningen akkurat nå kan være dyster, men en godt diversifisert portefølje gir fortsatt best ...

Husk rentene

Renteinvesteringer er kanskje litt kjedelige, men viser seg gang på gang gode å ha når det blåser ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up