Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

SKAGEN Focus: Nå er selskapene på tilbud

Etter heseblesende økninger i juli som sendte de globale aksjene opp, snudde stemningen i august. Aksjemarkedene falt 2,3 prosent [1] og fortsatte dermed årets negative trend. En viktig årsak var at sentralbankene, anført av den amerikanske, har skjerpet kampen mot inflasjonen. Dermed har investorene fått en ny bekymring i økte renter, og en økonomisk vekst som stagnerer i flere land.

Frykten for resesjon øker når forbrukerne har begynt å kutte utgifter på grunn av kraftig prishopp på energi og matvarrer. Tilliten har falt til nivåer som vi sist så i verdensøkonomien under finanskrisen (se grafen). Det vil uungåelig legge en demper på selskapenes forventninger.

Kunsten å tenke positivt

Men et pessimistisk klima er ofte gode nyheter for investorer med lang investeringshorisont, forklarer Jonas Edholm, porteføljeforvalter i SKAGEN Focus.

- Tilliten har falt de siste månedene, og den dysterheten vi ser i øyeblikket er mer eller mindre priset inn i verdsettelsene. Nå er selskapene på tilbud. Mørke skyer kaster skygger over aksjemarkedene, men ser du mot horisonten kan du skimte blå himmel, sier han.

imagele5v.png

Har inflasjonen nådd toppen?

Et mulig lyspunkt er at den økende inflasjonen ser ut til å snu, hevder Jonas.

- Prisen på mange råvarer, også olje, har allerede falt. Leverandørleddene er i ferd med å finne fotfeste etter Covid, og sentralbankene har begynt å anerkjenne svakheten i økonomien, forklarer han, og fortsetter:

- Aksjemarkedene har vært drevet av endringer i inflasjonen, som har begynt å falle i USA. Dermed kan tilliten bli gjennopprettet i andre halvdel av året, eller i begynnelsen av neste.

imagebxoik.png

Brede og dype verdi-lommer

Kursfallene i august betyr av verdensindeksen MSCI All Country World er ned 7,0 prosent hittil i år [2]. Det betyr at prisene på aksjer har falt betydelig, særlig på den andre siden av Atlanterhavet. S&P 500-indeksen, hvor noen av de største og historisk mest solide selskapene inngår, er ned 17,5 prosent i år. Den teknologitunge Nasdaq-indeksen er 25,3 prosent lavere enn ved inngangen til året.

Verdsettelsene ligger fortsatt på nært det historiske gjennomsnittet, men korreksjonen i markedet har likevel skapt nye kjøpsmuligheter, forklarer porteføljeforvalteren.

- Den prisdrevne investorens investeringsunivers har virkelig åpnet seg. Teknologiselskapene og de som har sterke merkevarer i forbruker- og motesektoren, som tidligere har vært svært dyre, er nå mulig å handle til en oppside på 50 prosent med en investeringshorisont på to til tre år, sier han.

Enda større verdi finner du hvis du leter i mindre populære segmenter som eksempelvis vekstmarkedene, og industrimetaller som kobber. Etterspørselen etter kobber har kanskje falt nylig, men samtidig er det helt sentralt i det grønne skiftet, tross svingninger på kort sikt.

Skal du få mest mulig ut av slike muligheter, krever det et kontrært tankesett. Det er vanskelig å tenke rasjonelt når aksjemarkedene faller, siden flokkmentaliteten blant investorer blir enda sterkere i et slikt klima. Ikke desto mindre er det nettopp når bølgedalene er dype at avkastningen oftest blir best, hvis man leter aktivt, forklarer Jonas.

- Markedene er i økende grad drevet av maskiner som bruker passive faktor- og momentumbaserte strategier. Det skaper spennende og lukrative muligheter for investorer som ikke er redde for å gå mot strømmen.

For en verdidrevet investor som SKAGEN øker muligheten for å skape verdi for kundene våre. Til vi har et tydeligere bilde av inflasjonen vil aksjer mest sannsynlig være volatile, men også attraktive i forhold til andre typer investeringer. Veien til god avkastning er ikke uten utfordringer, men mulighetene kan være store.

Referanser

[1] Kilde: MSCI: MSCI All Country World Index i EUR per 31/08/2022

[2] Kilde: MSCI: MSCI All Country World Index i EUR per 31/08/2022

Børs

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ...

Første kvartal: Oppgangen fortsatte

Stemningen blant investorene i utviklede markeder var høy, etter hvert som sentralbankene ...

Februar: Markedet overrasket nok en gang

De globale aksjemarkedene fortsetter sin sterke marsj fremover, drevet av robuste resultatrapporter ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up