Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

August: Kinesiske innstramminger og beroligende ord fra Fed

De globale aksjemarkedene fortsatte langsomt oppover i august og trosset de regulatoriske innstrammingene i Kina. For vekstmarkedene skapte kinesiske myndigheters innstramming større bølger. Selskapene i de utviklede markedene rapporterte om god inntjening og tillit til at verdensøkonomien er på bedringens vei, selv om fremgangen skjedde i svært ulikt tempo fra region til region. Store deler av markedet befant seg i en slags sommerdvale i august, og måneden ble avsluttet med positive takter etter at sentralbanksjefen i USA forsikret om at Fed fortsatt vil støtte markedet gjennom usikkerheten som den globale pandemien har forårsaket. Historisk har markedet ofte vært mer urolig på høsten. Selv om store deler av markedet handles til nær rekordhøye priser er det fortsatt sektorer og geografiske områder som byr på interessante avkastningsmuligheter de kommende månedene.

To av aksjefondene slo sine indekser i august, to andre leverte avkastning på linje med indeks, mens SKAGEN Kon-Tiki underpresterte i måneden.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus er rettet mot små- og mellomstore selskaper og leverte 1,4 prosent avkastning i måneden mot indeksen 1,0 prosent. Over fem år har SKAGEN Focus gitt 11,7 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot 15,3 prosent for indeksen.

I løpet av måneden dukket hele to oppkjøpstilbud opp, med påfølgende kursoppgang. Den britisknoterte spritprodusenten Stock Spirits mottok et kontant oppkjøpstilbud fra private equity-selskapet CVC Capital, mens den brasilianske kjøttprodusenten JBS var klar til å kjøpe SKAGEN Focus' andel av fjærkreprodusenten Pilgrim's Pride. Interessen for de to porteføljeselskapene fikk verdien til å stige, og det forklarer hvorfor selskapene var blant de beste bidragsyterne i måneden. Helt i toppen lå en annen amerikaner, supermarkedskjeden Albertsons, som fortsatt kan vise til god inntjening.

Fondet solgte seg ut av Stock Spirits og solgte seg dessuten ut av det finske kranselskapet Konecranes og byggvarekjeden Parex, siden begge selskaper nærmer seg kursmålet.

Forvalterne kjøpte seg videre opp i et par eksisterende posisjoner hvor de ser et fortsatt stort potensial. Spillprodusenten Ubisoft, bilutleiefirmaet Sixt og China Communication Services var blant dem. I tillegg kjøpte forvalterne seg inn i det sørkoreanske forsikringsselskapet DB Insurance som handles til en stor rabatt, tross utsikter til økende premier og gode nøkkeltall på mellomlang sikt.

Les månedsrapporten

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 slo indeksen sin i august og endte måneden på 1,0 prosent mot indeksen 0,4 prosent. På fem års horisont har fondet gitt 10,8 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot 5,9 for indeksen.

Topprestasjonen i august var det den amerikanske datasenteroperatøren Switch som sto for. Etter at selskapet annonserte at de vurderer å legge om til REIT ( real estate investment trust), ble det også kjent at private equity-selskapet Elliot er en aktiv aksjonær. Lageroperatøren SSG leverte også god avkastning etter solide regnskapstall og utsikter til fortsatt vekst. Den dårligste bidragsyteren var det det panasiatiske logistikkonsernet ESR som sto for. Selskapet annonserte oppkjøp av konkurrenten ARA og det førte til usikkerhet om selskapets fremtidige strategi.

Les månedsrapporten

SKAGEN Global

SKAGEN Global avsluttet måneden noe under nivået til referanseindeksen. Fondet leverte 0,4 prosent avkastning i måneden, mens indeksen ga 1,0 prosent. På fem års sikt har SKAGEN Global gitt 16,1 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mot indeksen 15,3 prosent.

Månedens beste bidrag kom fra den amerikanske tech-giganten Alphabet (Google). Aksjen steg i takt med at investorene tygget seg gjennom den imponerende årsrapporten og fikk fordøyd fremskrittene særlig innen skybaserte løsninger.

Den dårligste bidragsyteren var Mastercard, hvor forventningene fortsatt peker nedover, idet Delta-varianten har sakket farten på den globale reiseaktiviteten.

Les månedsrapporten

SKAGEN Kon-Tiki

Etter noen gode måneder havnet vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki et stykke bak indeksen i august. Fondet endte måneden med en negativ avkastning på -2,7 prosent mens indeksen endte på 1,1 prosent. På fem års sikt har SKAGEN Kon-Tiki gitt 8,7 prosent årlig gjennomsnittlig avkastning mens indeksen har gitt 11,3 prosent.

LG Electronics har vært en god bidragsyter over tid, men foretok en u-sving da ryktene om selvantennende batterier begynte å svirre. Det sørafrikanske konglomeratet Naspers ble et volatilt bekjentskap i august, blant annet fordi konsernets eierpost i kinesiske Tencent trakk ned. Den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire skuffet på grunn av høyere kostnader og fortsatte forsinkelser i økningen i produksjonskapasiteten.

På den positive siden hadde den brasilianske papirmasseprodusenten Suzano en god måned, hvor prisene på papirmasse ser ut til å ha snudd fra bunnen. Det indiske IT-selskapet Tech Mahindra trakk også opp på bakgrunn av lysre utsikter. Et annen it-selskap, kinesiske Hollysys, kom også styrket ut av nyheten om et oppkjøpstilbud.

SKAGEN Kon-Tiki solgte sig ut av East African Brewery, men planlegger å kjøpe seg inn i nye selskaper i september.

Les månedsrapporten

SKAGEN Vekst

Det nordisk/globale aksjefondet SKAGEN Vekst nådde ikke opp til referanseindeksen i august. Fondet endte på -0,1 prosent i måneden mot indeksen 0,2 prosent. Over fem år ligger også fondet litt bak med en gjennomsnittlig årlig avkastning på 12,4 prosent mot 15,6 for indeksen.

Noen av de største postene i SKAGEN Vekst gjorde det bra i august. Novo Nordisk dro fordel av en svært varm velkomst for selskapets nye fedmepreparat, og også resten av konsernets forretninger overgikk forventningene.

Det norske holdingselskapet Bonheur hadde også en sterk måned etter en oppløftende kvartalspresentasjon. Det er gode muligheter til en alternativ finansiering (eksempelvis børsnotering) for vindkraftdivisjonen. I motsatt ende finner vi ikke overraskende fondets kinesiske poster. De nylige regulatoriske innstrammingene trakk ned, og det påvirket blant annet netthandelsgiganten Alibaba og forsikringsgiganten Ping An. Fondet har flere nordiske kvalitetsselskaper i kikkerten, som bør kunne håndtere en volatil høst.

Les månedsrapporten

 

Vi er her for deg

Rådgiverne i SKAGEN er spesialtrent til å finne investeringsløsningen som passer akkurat deg. 

Ta kontakt så hjelper vi deg arrow_right_alt
Børs

SKAGEN Global: Tålmodig og langsiktig

Vårt globale aksjefond har i år ligget etter den teknologitunge globale indeksen, men er godt ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Mai: Opptur i globale markeder

Kunstig intelligens dro de globale markedene opp i mai, og KI var et viktig tema i vekstmarkedene ...

Alexandra Morris: Verdier i fokus

De siste inflasjonsdataene har beroliget investorer og antydet at rentekutt kan være nærmere enn ...

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up