Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Andre kvartal: Forsiktig optimistisk

Koronakrisen er også en tid for de store ordene, og nye rekorder. Mens første kvartal ble preget av frykt og korreksjon, var det mer positive signaler i det påfølgende kvartalet. De globale aksjemarkedene kom sterkt tilbake etter nedturen, som følge av mange myndigheters raske respons til den økonomiske krisen. Aldri før har det vært satt i gang økonomiske redningspakker i en slik størrelsesorden, og resultatene i andre kvartal viser at de virket. Den amerikanske Dow Jones-indeksen hadde sitt sterkeste kvartal på 33 år, MSCI Emerging Markets har ikke hatt større kvartalsvekst siden 2009. Fortsatt er det uklart hvilken form innhentingen vil anta, vil det være en V, eller kanskje en W? I den siste tiden er det enkelte som har tatt til orde for at den vil se ut som Nikes swoosh-logo, med en saktere innhenting. Fortsatt er det mange usikkerhetsfaktorer som vil prege tiden fremover, frykten for en andre smittebølge er høyst reell, i tillegg har vi et kommende presidentvalg i USA og en Brexitprosess som har begynt igjen.

SKAGEN Global

Forvalterne i SKAGEN Global fokuserer på investeringsprosessen for å fortsette å finne undervurderte, langsiktige muligheter. I andre kvartal havnet fondet noe bak sin referanseindeks, men ligger fortsatt solid foran hittil i år.

De beste bidragsyterne i kvartalet var tre amerikanske selskaper: Microsoft, Adobe og Home Depot. Teknologiselskapene Microsoft og Adobe har dratt nytte av sine digitale forretningsmodeller, og har i mindre grad blitt påvirket av nedstengningen sammenlignet med mer sykliske selskaper. Amerikanske forbrukere har gjort som mange andre, og benyttet hjemmetiden til å pusse opp. Det har kommet Home Depot til gode, og det er fortsatt muligheter for større vekst.

På den negative siden finner vi JP Morgan og spesialforsikringsselskapene Hiscox og Beazley. Finansselskaper har hatt det vanskelig med fallende renter og svake økonomiske utsikter. For Hiscox og Beazley har frykten for en markant økning i antall forsikringskrav som følge av koronakrisen ført til fallende aksjekurser.

Forvalterne gikk helt ut av Equinor, Hiscox, Medtronic og ADP i løpet av kvartalet. Nederlandske ASML leverer systemer til det voksende markedet for halvledere og er ny i porteføljen.

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki avsluttet andre kvartal litt foran sin referanseindeks. Selskaper som preges av strukturell vekst leverte bedre resultater enn de mer sykliske selskapene. Koreanske batteriprodusenter som LG Chem og Samsung SDI var blant kvartalets beste bidragsytere ettersom etterspørselen etter elektriske biler har økt i Europa. Den indiske kjøretøyprodusenten Mahindra & Mahindra kom også sterkt tilbake etter en solid nedtur i første kvartal.

Den største negative bidragsyteren i kvartalet fra vinneren fra første kvartal, Euronav. Selskapet frakter råolje, og da oljeprisen steg falt shippingratene og kursen falt tilbake.

To selskaper forlot porteføljen i løpet av andre kvartal, Shell og Aeroflot. Shell har kuttet utbyttet med to tredeler og Aeroflot revurderer sin finansieringsstruktur, etter grundig vurdering av potensialet ble begge selskaper solgt ut. Telekomselskapene China Unicom og Indosat ble også solgt ut av porteføljen.

SKAGEN m2

Det globale eiendomsmarkedet har siden innhentingen begynte havnet litt etter de generelle aksjemarkedene. Det gjelder særlig sektorer som er spesielt rammet av koronakrisen, som hoteller, kjøpesentre og studentboliger. Derfor har eiendomsfondet SKAGEN m2 satset på de mer motstandsdyktige segmentene med sterk kontantstrøm, drevet av globale underliggende trender.

I andre kvartal havnet SKAGEN m2 noe bak referanseindeksen, men ligger fortsatt foran hittil i år. Et av de nye selskapene i porteføljen i kvartalet er den amerikanske datasenteroperatøren Switch. Selskapet har en sterk posisjon i markedet og får strømforsyning fra fornybar energi.

I kvartalet var den svenske logistikkoperatøren Catena igjen en av de beste bidragsyterne. Brasilianske LOG Commercial Properties driver i samme bransje og leverte også gode resultater i perioden, drevet av en sterk e-handelstrend. På den negative siden finner vi CA Immobilien på grunn av eksponeringen mot kontorer. Det for tidlig å konkludere med at kontorer ikke vil ha en fremtid, men koronakrisen har vist at hjemmekontor fungerer bedre enn mange har trodd. Forvalterne reduserte eksponeringen mot kontorsegmentet i løpet av kvartalet.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst oppnådde god absoluttavkastning i kvartalet, selskapene i porteføljen dro nytte av oppgangen i markedet. Det var særlig selskapene med eksponering mot grønn energi som leverte gode resultater. Norske Bonheur er fondets nest største post og driver vindparker i Storbritannia og Skandinavia. Danske Vestas produserer vindturbiner og hadde også et godt kvartal. De to selskapene var blant fondets beste bidragsyteren i kvartalet. Shell derimot var kvartalets største negative bidragsyter, som kunngjorde store utbyttekutt i kvartalet. I tillegg fikk China Mobile merke den politiske uroen i Hongkong, og selskapet var blant de svakeste bidragsyterne i perioden.

Forvalterne har kjøpt seg inn flere nye selskaper i kvartalet, blant annet to nye forsikringsselskaper, britiske Beazley og kinesiske Ping An. I tillegg økte de posten i Citigroup og Korean Re.

SKAGEN Focus

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus hadde et svært godt kvartal og slo sin referanseindeks med nær 10 prosentpoeng i perioden. Forvalterne ser tegn til at verdiaksjer kan få sin renessanse etter koronakrisen, både i Europa og USA.

Fondets beste bidragsyter var gullgruveoperatøren Roxgold som leverte gode boreresultater. Det samme gjorde det tyske byggvareselskapet Hornbach Holdings. Selskapet er svært lavt verdsatt, særlig med tanke på den store eiendomsporteføljen de har.

Forvalterne kjøpte seg inn i det tyske industriselskapet Norma som er ledende innen teknologi og er største leverandør til en rekke bransjer. De har i tillegg kjøpt seg inn i den amerikanske sementprodusenten Eagle Materials. Selskapet er spesialister i å oppgradere veier og broer og kan dermed dra nytte av økt infrastrukturutbygging i USA i valgåret.

Vil du vite mer om hvordan fondene har prestert?

Les mer i fondenes kvartalsrapporter

Børs

SKAGEN Focus: Lysere utsikter for små og mellomstore selskaper?

Lavere priser og et forbedret økonomisk klima kan gi mindre selskaper bedre avkastningsmuligheter. Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

August: Stabilitet i fortsatt usikkerhet

August ble en måned preget av volatilitet og økonomisk usikkerhet i de globale markedene. Våre fond ...

Børskonsentrasjon: Et viktig tema for investorer

Et stadig mindre antall aksjer driver avkastningen i globale aksjemarkeder. Hva betyr dette for ...

Juli: Vaklende opptur i markedene

De globale aksjemarkedene hadde en god juli-måned, men det var likevel en del uro. De store ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up