Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Hvordan påvirket virusbekymring og politisk uro markedet i januar?

Det var særlig coronaviruset som bidro til svingningene i markedet. Markedsvolatilitet er ikke bare negativt for en verdiinvestor som SKAGEN. Blant annet SKAGEN Focus dro nytte av at enkelte markeder og sektorer falt litt for mye, og kjøpte seg blant annet inn i kinesiske aksjer til en svært attraktiv pris.

SKAGEN Global hadde en flott måned og avsluttet måneden med en avkastning på 7,3 prosent, 2,8 prosentpoeng foran referanseindeksen. Fondet er nå foran indeks på ett år, tre år og fem års horisont. Eiendomsfondet SKAGEN m2 hadde en god måned, med en avkastning på 5,6 prosent holdt fondet stand både absolutt og relativt. Posisjonene i Hong Kong ble naturlig nok preget av virusutbruddet i den kinesiske byen Wuhan. SKAGEN m2 er flere ganger kåret blant verdens beste eiendomsfond målt på tre år, ifølge  Citywire.

SKAGEN Global: Positiv vekselvirkning

SKAGEN Globals medvind skyldtes i stor grad fremgangen til Intercontinental Exchange (ICE), som eier New York Stock exchange og driver en rekke børser over hele verden. ICE var fondets beste bidragsyter i januar på grunn av gode utsikter og overraskende positive handelsvolumer. I den andre enden av skalaen finner vi spesialforsikringsselskapet Hiscox. Etter tre år med heftige naturkatastrofer og høyere forsikringsutbetalinger i USA nedjusterte Hiscox forventningene til 2020.

Forvalterne hverken kjøpte seg inn i nye eller solgte seg ut av eksisterende porteføljeselskaper i perioden. Selv om den generelt sterke utviklingen i 2019 betyr at noe av det positive momentumet i porteføljen er blitt mindre, er porteføljen fortsatt attraktivt på lang sikt.

SKAGEN m2: Japanske vinneraksjer

Eiendomssektoren er fortsatt svært attraktiv takket være stabil vekst, lave kostnader og solid kontantstrøm. SKAGEN m2 hadde en god måned tross markedsuroen i januar.

Det var særlig Mitusi Fudosan, Japans største eiendomsinvesteringsselskap, som bidro positivt til utviklingen. Selskapet solgte seg delvis ut av Oriental Land, og ledelsen har som ambisjon å styrke aksjonærverdiene ytterligere. Det kan også bety flere tilbakekjøp. Utbruddet av coronaviruset påvirket SKAGEN m2s Hong Kong-posisjoner negativt, derfor valgte fondet å selge seg ut av malaysiske Keck Seng og redusere posten i det internasjonale hotellkonsernet Melia, for å redusere risikoen.

SKAGEN Kon-Tiki: Harde kår for kinesiske aksjer

Det var heftig nedsalg på mange globale aksjemarkeder etter som alvoret rundt coronaviruset gikk opp for investorene. Selv om SKAGEN Kon-Tiki har relativt lav eksponering mot Kina ble bekymringen likevel merkbar. De kinesiske aksjene i porteføljen fikk det tøft – både China Unicom og Bank of China påvirket porteføljen negativt. Samtidig falt fondets mer sykliske poster, blant annet det kanadiske gruveselskapet Ivanhoe Mines, naturgasselskapet Golar LNG og oljetankerrederiet Euronav etter hvert som frykten for en økonomisk kollaps økte.

SKAGEN Kon-Tiki ender derfor måneden med en tilbakegang på 0,25 prosent, det er litt dårligere enn referanseindeksen MSCI Emerging Markets som så vidt endte i minus på 0,01 prosent.

Blant de positive bidragsyterne finner vi Samsung Electronics og Atlantic Sapphire. Elektronikkgiganten hadde solid inntjening i 2019 og den innovative norske lakseoppdretteren kunne vise til innsidekjøp av aksjer og et godt operasjonelt momentum.

SKAGEN Focus: Gull og sukker er ikke nok

Fondets trofaste bidragsyter, den brasilianske sukker- og etanolprodusenten Sao Martinho, nådde forvalternes kursmål tidlig i måneden og ble derfor solgt ut. Sao Martinho har steget over 60 prosent siden oktober i fjor og har vært en solid bidragsyter til SKAGEN Focus. I januar leverte også Roxgold et godt bidrag da de, med nærmest perfekt timing, avslørte et nytt gullfunn. Tilfeldigvis steg prisen på edelt metall kraftig også på grunn av økende uro. Tross gode takter fra enkelte av porteføljeselskapene endte januar med et fall på 2,8 prosent for SKAGEN Focus.

Utsiktene er likevel gode: Den økende interessen for verdiaksjer mot årssikftet avtok nemlig i januar, hvor pengestrømmene igjen vendte seg mot dyre og populære vekstaksjer. Det gir gode muligheter for å kjøpe ekstremt billige undervurderte verdiaksjer.

SKAGEN Vekst: Medisin og olje

Også i SKAGEN Vekst ble frykten for fallende vekst på grunn av coronaviruset en negativ faktor. Bekymringene rammet nemlig energisektoren hardt og fondets eksponering mot naturgass som i fraktselskapene Flex LNG og Golar LNG, det russiske gasselskapet Gazprom og engelske Shell bidro negativt i januar. På den andre siden var danske Novo Nordisk, den største posten i fondet, den beste bidragsyteren. Selskapet varslet produktnyheter og høye forventninger til konsernets slankepreparater. Det sveitsiske legemiddelfirmaet Lonza Group leverte også gode resultater som førte aksjekursen til nye høyder. De siste 12 månedene har Lonza Group steget 65 prosent.

Mer om fondene

Få alle detaljer om hva som skjedde i januar i fondene i fondenes statusrapporter.

Les mer arrow_right_alt
Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up