Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

6 min lesing

Fart i vekstmarkedene i juli

Til tross for at inflasjonen fremdeles befinner seg på et uholdbart høyt nivå, saktnet den likevel farten litt i juli. Det hadde en positiv effekt på markedet, da investorenes tillit til økonomien vokste. Sentralbanker verden over fortsatte å øke renten, i USA til det høyeste nivået på 22 år. Viktige råvarer som olje og kobber steg betydelig, og vekstmarkedene overpresterte de utviklede markedene, særlig fordi den kinesiske regjeringen bestemte å komme med tiltak for å sparke økonomien i gang igjen. Dette hadde en positiv effekt ikke bare på Kina, men også på en rekke andre vekstmarkeder.

Selv om fondene falt noe tilbake i juli presterte både SKAGEN Focus og SKAGEN Vekst bedre avkastning enn sine respektive referanseindekser.

SKAGEN Focus

Vårt konsentrerte small-/mid-cap-aksjefond SKAGEN Focus falt 2,0 prosent i juli mot referanseindeksen som falt 2,1 prosent. Flere avkastningstall finner du nederst i artikkelen.

Blant de beste bidragsyterne i juli finner vi de japanske regionale bankene Shiga Bank og Keiyo Bank. Begge steder ble forventningene justert opp som følge av utsikten til en normalisert rentekurve i Japan. Et annet sterkt bidrag sto italienske Cementir for. Sementselskapet kunne nemlig melde om sterk inntjening og handles fortsatt med fornuftig rabatt.

Svakere var utviklingen i tømmerprodusentene Canfor Corp og Interfor, da en midlertidig streik stakk kjepper i hjulene for selskapene. I SKAGEN Focus mener forvalterteamet likevel at det er gode muligheter i begge selskapene.

Flere nye selskaper kom inn i porteføljen i sommermåneden, hvor blant annet det japanske rekrutteringsselskapet Pasona ble inkludert. Her er det snakk om et selskap som handles med en helt eksepsjonell rabatt sammenlignet med dets aktiva. Fondet solgte seg ut av gruveutstyrselskapet Komatsu, da aksjen nådde kursmålet, og posisjonene i Endeavour Mining ble redusert. Derimot kjøpte forvalterne seg ytterligere inn i det japanske postselskapet Japan Post Holdings, hvor man ser ytterligere potensial.

Les statusrapporten for juli

SKAGEN Global

Også aksjefondet SKAGEN Global falt tilbake i juli. Fondet leverte – 4,5 prosent, mot indeksen som endte på -2,1 prosent i juli. Se flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Fondets absolutt beste bidragsyter var indeksleverandøren MSCI, hvor man var vitne til et rally, etter en oppmuntrende rapport som klart viste styrken i selskapets kjerneprodukt – indeksene - samt sunn vekst i analysevirksomheten også.

Dårligste bidragsyter var Edwards Lifesciences. Selskapet, som blant annet produserer kunstige hjerteklaffer, falt tilbake, selv om den ellers så omdiskuterte utviklingen i selskapets primære produktlinje faktisk var på linje med forventningene.

Både MSCI- og Edwards-aksjen reagerte dramatisk på deres respektive rapporteringsdager – i hver sin retning – men for en langsiktig investor som SKAGEN Global betyr volatilitet på kort sikt mindre.

Les statusrapporten for juli

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki klarte heller ikke å slå indeksen i juli. Fondet havnet så vidt i minus med 0,2 prosent fall mens indeksen så vidt kom seg over streken med 0,3 prosent. Du kan se flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Det var særlig den sørkoreanske forbrukerelektronikkgiganten LG Electronics som trakk ned i måneden. Selskapet meldtee om et kvartalsresultat under forventningene, selv om fremtidsutsiktene forblir uendrede. Også indiske UPL, som produserer kjemikalier til landbruket, falt som følge av press fra overproduksjon og reduserte lagre i flere av selskapets nøkkelmarkeder. Brasilianske Raizen, som produserer bioenergi, pekte også nedover i juli etter sterk prestasjon i begynnelsen av året.

I motsatt ende ble det tre kinesiske posisjoner som trakk opp: Internett-selskapet Alibaba, forsikringsselskapet Ping An, og oljeselskapet CNOOOC. Alle tre nøt godt av den forbedrede forbrukertilliten i Kina, og Alibaba-aksjen hadde i tillegg fordelen av at markedet har tatt godt imot selskapets plan for en forenkling av forretningsstrukturen.

Det ble ikke kjøpt noen nye selskaper til porteføljen i juli, men SKAGEN Kon-Tiki solgte seg derimot ut av det chilenske konglomeratet Quinenco og kinesiske Foxconn, som produserer kommunikasjonsutstyr. Det ble også et farvel til den russiske supermarkedkjeden X5 i tråd med SKAGENs innsats for å realisere verdier og endelig trekke seg helt ut fra Russland.

Les statusrapporten for juli

SKAGEN m2

Eiendomsfondet vårt, SKAGEN m2, presterte omtrent på linje med indeksen sin. Avkastningen for juli endte på -2,4 prosent mot indeksens -2,3 prosent. Flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Det var den svenske kontor- og logistikk-konsernet Castellum som – sammen med det britiske eiendomsselskapet Grainger og det norske lagerhotellet Self-Storage Group bidro mest i juli, som følge av en kvartalsrapport som innfridde forventningene og viste en pen balanse etter en nylig kapitalrunde som reduserte noe av nedsiderisikoen.

Det var to amerikanere og en brasilianer som sto for fondets dårligste bidrag. Nemlig eiendomsselskapet Independence Realty Trust (IRT), American Tower og logistikkselskapet LOG. IRT leverte en kvartalsrapport med blandede resultater. Høyere utleiegrad av selskapets boliger var positivt nytt, mens en lavere ROI (return on investment) i selskapets verdiskapende prosjekter og en lavere vekstrate enn konkurrentene pekte i motsatt retning. Forvalterne mener dog fortsatt at nettopp IRT er godt posisjonert til å stå støtt i et tøffere økonomisk klima i USA.

Les statusrapporten for juli

SKAGEN Vekst

Det nordisk/globale aksjefondet SKAGEN Vekst slo sin referanseindeks, selv om begge falt noe tilbake i juli. Fondet gikk 1,8 prosent tilbake mens indeksen falt 2,9 prosent i juli. Se flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Det var i stor grad fondets kinesiske posisjoner som drev fremgangen: Forsikringsselskapet Ping An, e-handelsgiganten Alibaba og oljeselskapet CNOOC. Alle disse nøt godt av at staten endelig øker stimulansen for å hjelpe den vaklende kinesiske økonomien på bena igjen. Yara, den norske kjemikalie- og gjødselprodusenten, trakk også godt opp. Her dro man fordel av stigende gjødselpriser. SKAGEN Vekst økte sin posisjon i Yara i juni og ser fremdeles en god oppside i et miljø med mer normaliserte priser.

I motsatt hjørne finner vi det danske farmasiselskapet Novo Nordisk, som ble månedens største negative bidrag. Markedet er fortsatt i ferd med å fordøye nyheten om at Novo begrenser startdosen på deres populære vekttapmedisin Wegovy i USA. Forvalterne ser fortsatt positive muligheter på mellomlang sikt, til tross for at dette inngrepet naturligvis bremser inntjeningen for året.

Forvalterne brukte også juli til å fortsette reduksjonen i det amerikanske teknologikonglomeratet Broadcom, siden aksjen fortsatt stiger høyere og høyere takket være eksponering mot kunstig intelligens. Også posisjonen i CNOOC og den nordiske banken Nordea ble redusert, etter at en sterk utvikling i aksjekursen har minsket oppsiden begge steder.

På den annen side kjøpte SKAGEN Vekst seg ytterligere opp i finske Nokia, svenske Essity, som produserer hygieneartikler, og den koreanske banken KB Financial, som i den siste rapporten igjen understreket selskapets robusthet. Det er fortsatt aktivistinvestorer involvert i KB Financial, noe som kan bety flere lønnsomme aksjetilbakekjøp.

Les statusrapporten for juli

Avkastning per 31. juli 2023avkastning juli 23.JPG

Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.

Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up