Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Donald Trump på en stol
Til tross for Donald Trumps kraftige retorikk overfor Nord-Korea i FN og trusselen om bruk av atomvåpen, utviklet markedene seg stabilt gjennom tredje kvartal. Foto: Bloomberg

2017 fortsetter å overraske med sin egen logikk. Til tross for trusselen om atomkrig og ny geopolitisk uro nådde aksjemarkedene rekordhøye kurser mot slutten av tredje kvartal. Samtidig fortsatte vekstmarkedene å utmerke seg og slo nok en gang de utviklede markedene.

18 måneders vekst i vekstmarkeder

Dermed fortsetter investorene å strømme til vekstmarkedene på 18 måneden på rad. Det skyldes ikke minst at de fundamentale økonomiske nøkkeltallene forbedres fortløpende, kombinert med svakere amerikansk dollar, lavere renter og inflasjon samt høyere råvarepriser. Alt dette er gunstig for utviklingen i en rekke av vekstmarkedslandene.

For vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki ble tredje kvartal litt vanskelig. Fondet falt 0,6 prosent, mens indeksen steg 2,8 prosent. Det skyldtes blant annet fondets undervekt i kinesiske aksjer og Hyundai Motor, Sabanci og Mahindra, som alle trakk resultatet ned.

Hyundai Motor leverte skuffende regnskapstall og er for øyeblikket hardt rammet av fallende etterspørsel fra USA og Kina. Den russiske dagligvaregiganten X5 Retail Group og den brasilianske banken Banrisul ble kvartalets beste bidragsytere.

God spredning i SKAGEN Global

Forvalterne i aksjefondet SKAGEN Global utnyttet det brede globale mandatet til å gå inn i fem nye spennede selskaper i løpet av kvartalet. Selskapene gir til sammen god spredning både på sektorer og geografi.

Porteføljen fikk dermed tilskudd fra det tyske eiendomsselskapet Deutsche Wohnen, det amerikanske program- og laboratorieselskapet Waters Corporation, de to forsikringsselskapene Beazley og Chubb samt den sveitsiske heisprodusenten Schindler. Syv selskaper forlot porteføljen, blant annet AIG, State Bank of India, General Electric, Kingfisher og Akzo Nobel.

SKAGEN Global ligger fortsatt på linje med indeks etter en avkastning på 8,8 prosent hittil i år, til tross for at fondet tapte litt terreng relativt i kvartalet. Det skyldtes blant annet Medtronic, G4S og General Electric som bidro negativt til avkastningen. På den positive siden markerte NN Group, Baidu og Samsung Electronics seg.

Øyvind Fjell trimmer SKAGEN Vekst

I begynnelsen av tredje kvartal startet Øyvind Fjell som ny hovedforvalter i aksjefondet SKAGEN Vekst. I løpet av hans første tre måneder har den meritterte forvalteren allerede satt sitt markante fingeravtrykk på porteføljen, med en større omrokering. En rekke selskaper forlot porteføljen i løpet av kvartalet da de nådde kursmålet sitt, blant annet Continental, Philips Lightning og eBay. Dessuten forlot forvalterne Norwegian Air Shuttle, Teva Pharmaceutical, H&M, Roche og Ericsson for å gi plass til andre selskaper hvor potensialet for meravkastning er større.

Den nye hovedforvalteren fokuserer på å tilføye nye høykvalitetsselskaper fra Norden med en overvekt av solide danske aksjer. Derfor ble Vestas Vind, DSV og A.P. Møller-Mærsk lagt til porteføljen i løpet av kvartalet.

Utenfor Norden økte Øyvind Fjell og forvalterteamet eksponeringen mot teknologisektoren, hvor fondet kjøpte seg inn i de to amerikanske teknologiselskapene Broadcom og Applied Materials, som har spesialisert seg på henholdsvis cloud computing og AI (kunstig intelligens). I dette intervjuet med Øyvind Fjell får du mer innblikk i endringene som skjer i SKAGEN Vekst-porteføljen for øyeblikket.

SKAGEN m2 ser positivt på utsiktene i sektoren

Det globale eiendomsaksjefondet SKAGEN m2 fortsatte å levere solid absoluttavkastningi tredje kvartal. Fondet tapte litt relativt på grunn av den gode utviklingen for eiendomsaksjer og valuta i Kina og Hongkong, hvor fondet er undervektet. SKAGEN m2 kjøpte seg inn i to nye selskaper i kvartalet.

Hongkong-baserte Sun Hung Kai Properties har en diversifisert forretningsmodell med en stor landreserve og en sterk fundamental økonomi. Det samme gjelder for japanske Sekisui House, som fokuserer på byggevirksomhet først og fremst i Japan, men også i blant annet USA, Kina, Australia og Singapore.

Hovedforvalter Michael Gobitschek vurderer fortsatt utsiktene for eiendsmarkedet som gode. Inntjeningen og kontantstrømmen i sektoren er unik på grunn av forutsigbarheten i lengden på utleieperiodene og låneforpliktelsene. Balanseregnskapene er solide og lån blir for øyeblikket refinansiert på lave nivåer med kort løpetid. I mange tilfeller har selskapene i sektoren også gode muligheter for å heve utleieprisene, som er i ferd med å skje i det tyske og spanske markedet. Dessuten er sektoren generelt transparent.

Japansk i sikte for SKAGEN Focus

I det konsentrerte globale aksjefondet SKAGEN Focus har porteføljeteamet inn til videre hatt stor suksess med å jakte aksjer i Japan de siste kvartalene. Det japanske markedet har lenge vært upopulært, og det har skapt en attraktiv verdsettelse for en rekke selskaper. Den totale eksponeringen mot Japan i SKAGEN Focus teller totalt seks selskaper som til sammen utgjør mer enn 15 prosent av porteføljen. Blant topp ti finner vi Taiheiyo Cement, Softbank og Bank of Kyoto.

Kvartalets beste bidragsyter ble den polske drikkevareprodusenten Stock Spirits etter sterke regnskapstall. Fondet tapte litt relativt i kvartalet, noe som ikke minst skyldes farmasiselskapet Tevas dårlige regnskapssesong.
Teamet forlot det lille greske selskapet Fourlis etter at kursmålet ble nådd og aksjen doblet seg fra starten av 2015. Mot slutten av september bestod porteføljen av i alt 33 posisjoner. Over halvparten av verdiene er i small- og mid-capsegmentet.

Les også:

SKAGEN Global fyller 20 år – få med deg den unike historien
Hvorfor vi tror på ansvarlige investeringer

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up