Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right

September vil trolig gå over i historien som måneden som forandret bilbransjen for alltid. Ikke bare på grunn av skandalen i VW som har påvirket hele den europeiske bilbransjen og situasjonen for dieselmotoren. Men også på grunn av de ambisiøse klimavennlige meldingen fra kinesiske myndigheter den siste tiden. Som et ledd i en større klimastrategi har den kinesiske regjeringen nylig annonsert en markant senking av ”kjøpsskatten” fra 10 til 5 prosent for biler med 1,6 liters slagvolum og mindre. Dette segmentet utgjør nær 70 prosent av det totale bilsalget i Kina.

Solid kursstigning i Great Wall Motor

Den kinesiske kunngjøringen var gode nyheter for den kinesiske bilprodusenten Great Wall Motor, som inngår i porteføljen til SKAGEN Kon-Tiki. Selskapet fokuserer nettopp på de ”mindre bilene” og aksjen reagerte samme dag med en stigning på hele 21 prosent.

SKAGEN Kon-Tiki har siden finanskrisen hatt en betydelig eksponering mot bilsektoren basert på en bottom-up analyse, hvor vi i tillegg til Great Wall Motor også har funnet verdi i indiske Mahindra & Mahindra i tillegg til sørkoreanske Hyundai. Sistnevnte selger rundt 20 prosent av bilene sine til Kina. Derfor vil de også nyte godt av den annonserte nedsettelsen av skatten. Preferanseaksjene i Hyundai steg med 2,7 prosent etter at nyheten kom.

Et paradigmeskifte i bilsektoren

På lengre sikt har myndighetene i Kina indikert at de også vil øke støtten til energivennlige el- og hybridbiler. Dette er et satsingsområde for Great Wall Motor. De forventer å lansere den første modellen i 2017, med sørkoreanske LG Chem som batterileverandør, også det et selskap i SKAGEN Kon-Tiki porteføljen. 

Nyheten fra Kina er i god tråd med spådommene i The Economist 26. september. I lederen ”Dirty Secrets” forutses det at skandalen i VW godt kan bety slutten for dieselmotorens fremgang, og starten på et gjennombrudd for de klimavennlige alternativene som el-, hybrid- og hydrogenbiler.

Hvor finnes fremtidens vinnere?

Verden er global uten et naturlig skille mellom de nye og utviklede markedene. De gode selskapene har derfor hele verden som lekeplass. Vår anbefaling i SKAGEN er at du som investor skal fokusere mer på å lete etter de gode men oversette selskapene til en attraktiv pris, fremfor å forsøke å gjette om veksten i Kina er på vei opp eller ned.

Den strategien har fungert på lang sikt og vår holdning er at den også vil fungere de kommende 5-10 år. På kort sikt er det naturligvis gledelig når det går bra for våre selskaper men avkastning skapes på lang sikt.


Vil du følge nyheter og analyse fra SKAGEN?

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up