Hopp til hovedinnholdet
Ung jentekonfirmant viser frem bunaden sin under konfirmasjonskjortelen.
Foto: Robert Dreier T. Holand.

Har invitasjonen til konfirmanten dukket opp i postkassen, eller hører du nabolaget snakke om årets pulje med konfirmanter? Vi har ulik økonomi og det finnes ingen regler på hvor mye du skal gi i konfirmasjonsgave, men flere ønsker å legge seg et sted innenfor «normalen».

Pengegave: Hvor mye skal du gi i konfirmasjonsgave?

Tallene under er hentet fra en undersøkelse Ipsos har gjort på oppdrag for DNB som viser hvor mye folk er villige til å gi i gave til konfirmanten (fra 2018):

  • Foreldre: 13.000 kroner i snitt.
  • Besteforeldre: 7.500 kroner i snitt.
  • Gjester: 900 kroner i snitt hver.
  • Inviterte som ikke kan komme: 400 kroner i snitt.

En undersøkelse TNS Gallup gjorde for Nordea i 2016, viste at gjennomsnittlige beløp fra tanter og onkler lå på 1.100 kroner, og venner og øvrig familie 600 kroner.

Penger er populært å gi, og populært å få. Hvorfor det, tror vi? Konfirmanten kan bruke dem slik han eller hun vil selv, eller trekke det fornuftige loddet og spare pengene.

Hva kan man gi i konfirmasjonsgave, annet enn penger i en konvolutt?

Gaver er lov. Og det første og eldste trikset i boken er å spørre konfirmanten hva han eller hun ønsker seg. Mange vet likevel ikke hva, heller ikke hva de har behov for – akkurat der og da. Men spør du likevel, kan det hende du får noen av disse gaveønskene:

  • Moped
  • MacBook
  • Mobil
  • Bunad
  • Stereoanlegg
  • Ski

Flest konfirmanter ønsker seg penger

70 prosent av konfirmantene ønsker seg penger (undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB i 2013).

Ønsker du at pengegaven blir satt til langsiktig sparing (5 år eller mer), kan du for eksempel gi pengegaven i aksjefond. Husk at barn og unge under 18 år ikke får tilgang på midlene før de er myndige. Ønsker konfirmanten å ta pengene ut og realisere gevinst før den tid, må begge foreldre signere salget.

Fordelen med en pengegave i aksjefond, er at midlene blir plassert med en gang. Pengene er dermed ikke innenfor kort rekkevidde og konfirmanten blir kanskje mindre fristet til å bruke dem på ting som vil tape seg i verdi over kort tid. Til for eksempel den skinnjakken man bare ha, men som dessverre har en tendens til å havne innerst i skapet allerede til neste vår.

3 eksempler med konfirmasjonspenger

Under er en illustrasjon som viser tre forskjellige utfall med sparepenger. Lasse, Kari og Anne mottok alle 40.000 kroner til konfirmasjonen i 2014 (som var gjennomsnittet i 2013 i følge en undersøkelse Ipsos MMI gjorde for DNB). Lasse velger å bruke pengene innen kort tid, fordi han ønsker å kjøpe moped.

Alt etter hvilken modell Lasse ønsker, og om han kjøper ny eller brukt, kan en moped koste fra 5.000-25.000 kroner. Kari velger å plassere konfirmasjonspengene i banken. Anne vil spare i aksjefond. Hun ser ikke for seg at hun vil bruke dem før etter 5 år, og gir pengene god tid til å vokse.

Hva skjer så?

Illustrasjon om konfirmasjonsgaver

Lasse har valgt å bruke deler av pengene sine på et kjøretøy. Det er ikke så dumt, siden han bor på et sted med dårlig bussforbindelse, og trenger å kjøre til og fra deltidsjobben når han er 16 år. Han bruker 20.000 på moped, og setter resten i banken. Etter fem år har de 20.000 vokst til 21.200 kroner*.

Kari velger å sette sparegrisen i banken. Etter 5 år tar hun pengene ut, fordi hun vil bruke de til å betale for kjøretimer og sertifikat. Pengene vokser fra 40.000 kroner til cirka 42.400 kroner* på denne tiden. Den faktiske renten hun har fått er 1,2 % pr år.

Anne plasserer sine 40.000 kroner i aksjefond. Etter 5 år er pengene blitt til cirka 66.500 kroner*, med årlig avkastning på 10,7 %. På denne tiden er Anne student. Planen var å kjøpe bil, men hun velger å la pengene godgjøre seg lenger, slik at hun heller oppfyller bildrømmen når hun er ferdig å studere.

Uansett hvordan du velger å ta vare på sparepengene, så er det lurt å vite hva du sparer til og hvor lenge. Valg av spareform har stor innvirkning på spareresultatet.

Les hvordan du går frem hvis du ønsker å gi pengegave til konfirmanten i aksjefond.

Se video: 3 populære gaver til konfirmanten (28 sekunder)

*Alle tall gjelder perioden fra 17.04.2014 til 17.04.2019. Regneeksempelet tar utgangspunkt i SKAGEN Global A, som har referanseindeks MSCI AC. Gjennomsnittlig årlig avkastning i den aktuelle perioden: 10,69 % (SKAGEN Global A), 14,6 % (referanseindeks), 1,18 % (banksparing).

Les også:

Slik vokste sparepengene til barnet

Gi pengegave til konfirmanten

Hva er renters rente?

< Tilbake til bloggen

Gi pengegave i fond til konfirmanten

Ønsker konfirmanten seg penger, kan du sørge for at gaven går til langsiktig sparing.

keyboard_arrow_up

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.