Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Hvor mye skal jeg gi i konfirmasjonsgave?

31. mars 2023

Har invitasjonen til konfirmanten dukket opp i postkassen, eller hører du nabolaget snakke om årets pulje med konfirmanter? Vi har ulik økonomi, og det fins så klart ingen regler for hvor mye du skal gi i konfirmasjonsgave, men flere ønsker å legge seg et sted innenfor «normalen».

Pengegave: Hvor mye skal du gi i konfirmasjonsgave?

Tallene under er hentet fra en undersøkelse gjennomført av Norstat på vegne av SKAGEN Fondene, som viser hvor mye folk er villige til å gi i gave til konfirmanten (fra 2022):

  • Foreldre: 7.500 kroner i snitt.
  • Besteforeldre: 4.675 kroner i snitt.
  • Fadder: 1.450 kroner i snitt hver.
  • Tante/onkel: 1.300 kroner i snitt.
  • Fetter/kusine: 625 kroner i snitt.
  • Venn: 475 kroner i snitt.
  • Nabo: 425 kroner i snitt. 

Penger er populært å gi, og populært å få. Hvorfor det, tror vi? Konfirmanten kan bruke dem slik han eller hun vil selv, eller trekke det fornuftige loddet og spare pengene.

Hva kan man gi i konfirmasjonsgave, annet enn penger i en konvolutt?

Gaver er lov. Og det første og eldste trikset i boken er å spørre konfirmanten hva han eller hun ønsker seg. Mange vet likevel ikke hva, heller ikke hva de har behov for – akkurat der og da. Men spør du likevel, kan det hende du får noen av disse gaveønskene:

  • Moped
  • MacBook
  • Mobil
  • Bunad
  • Stereoanlegg
  • Ski

Flest konfirmanter ønsker seg penger

70 prosent av konfirmantene ønsker seg penger (undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB i 2019).

Ønsker du at pengegaven blir satt til langsiktig sparing (5 år eller mer), kan du for eksempel gi pengegaven i aksjefond. Husk at barn og unge under 18 år ikke får tilgang på midlene før de er myndige. Ønsker konfirmanten å ta pengene ut og realisere gevinst før den tid, må begge foreldre signere salget.

Fordelen med en pengegave i aksjefond, er at midlene blir plassert med en gang. Pengene er dermed ikke innenfor kort rekkevidde og konfirmanten blir kanskje mindre fristet til å bruke dem på ting som vil tape seg i verdi over kort tid. Til for eksempel den skinnjakken man bare ha, men som dessverre har en tendens til å havne innerst i skapet allerede til neste vår.

Les også:

3 måter å bruke konfirmasjonspengene på

Slik vokste sparepengene til barnet

Gi pengegave til konfirmanten

 

Er konfirmanten kunde?

Det er enkelt å gi gavebrev når konfirmanten er kunde. 

Slik gjør du arrow_right_alt
Er ikke konfirmanten kunde?

Og slik gjør du hvis konfirmanten ikke er kunde i SKAGEN fra før.

Slik gjør du arrow_right_alt

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up