Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

3 min lesing

Michael Pettis: Perfekt plassert midt i Kinas veiskille

Michael Pettis har som finansprofessor ved Peking University med spesialisering i de kinesiske finansmarkedene en nær perfekt plassering for å gi innsikt i hva som ligger bak de mange overskriftene som har preget Kina i det siste. I tillegg er han ledende akademiker (senior-fellow) ved Carnegie-Tsinghua Center for Global Policy.

Etter to år med god avkastning har Kina vært et av de svakeste markedene hittil i 2021.Ved utgangen av oktober har kinesiske aksjer levert om lag 14 prosent svakere avkastning enn de generelle vekstmarkedene. Investorer frykter kinesiske myndigheters innstramminger overfor flere sektorer og eiendomsgiganten Everegrandes høyprofilerte fall.

Eiendomsutviklerens kollaps bekrefter Pettis' langsiktige tese om at Kina er blitt for avhengig av gjeld og lite bærekraftige infrastrukturinvesteringer for å opprettholde den økonomiske veksten. Han hevder at Beijing nå må håndtere den ureelle veksten og velstanden.

- For det første må de være villige til å slutte med denne typen økonomisk aktivitet. For det andre må de begynne å nedskrive disse eiendelene og ta tapene. Det vil selvfølgelig øke gjelda ytterligere, skriver Pettis på sin Twitterkonto.

Renterådgiver

Michael Pettis ble født i Zaragoza i Spania, men tilbragte det meste av barndommen i Peru, Pakistan, Marokko og Haiti, før han gikk på videregående i Spania. Karrieren startet i Manufacturers Hanover (nå JPMorgan Chase) hvor han tilbragte 15 år på Wall Street som leder for ulike rente- og kapitalmarkedsavdelinger. Pettis har også gitt råd til regjeringer i Latin-Amerika, Asia og Øst-Europa om gjeld og balansestrategier. Det har gitt ham verdifull innsikt i Kinas utfordringer og muligheter for investorer.

Pettis figurerer jevnlig i internasjonale medier, blant annet Financial Times hvor han skriver om tilstanden i de kinesiske finansmarkedene. I tillegg har han skrevet seks bøker og over 200 artikler.

Den siste boken hans Trade Wars Are Class Wars, skrevet sammen med Matthew Klein, ser på hvordan ulikheter innen et land kan skape handelskriger mellom land. For boka vant Pettis og Klein Lionel Gelber Prize i 2021 og den tar for seg hvordan myndighetene i Kina, Europa og USA har fremmet interessene til de rike fremfor arbeidere som ikke lenger har råd til å kjøpe varene de produserer, har mistet jobben eller tvunget til å ta opp mer lån.

To tiår i Kina

Neste år er det 20 år siden Pettis flyttet til Kina. Ved et økonomisk veiskille er det ventet at Xi Jinping vil forsøke å få en tredje periode ved makten. Med økt skepsis til Kinas klimaforpliktelser er det flust av temaer for Pettis' presentasjon på Nyttårskonferansen 2022. "The expected evolution of the Chinese economy" sammenfatter hans unike perspektiver etter to tiårs erfaring og vil gi verdifull innsikt for tilhørerne.

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

Aktiv forvaltning er svaret på mange av de problemene investorer kommer til å oppleve i fremtiden, ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up