Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Nyheter chevron_right
3 min lesing

Hvordan kan du også få fantasiavkastning?

Ut fra avisoverskriftene dømme er det snart ikke en blikkenslager eller influenser som ikke har gjort det knallskarpt med enkeltaksjer i pandemiåret 2020-2021. Vågale ungdommer har lært om aksjer på Tik Tok og kaster seg over Euronext Growth eller kryptovaluta som om de aldri hadde gjort annet.

Plutselig er den solide avkastningen i aksjefondene det siste året ikke like flott lenger. Etter overskriftene å dømme håver de andre inn så mye mer enn deg på de smarte plasseringene sine.

- Som mennesker hater vi å tape, og hjernen vår straffer oss hardt hvis de positive forventningene vi har ikke innfris, sier Jon Sigurd Wegener. Han er hjerneforsker og ekspert på neuroøkonomi ved Copenhagen Business School. I januar 2020 var han en av foreleserne på SKAGENs Nyttårskonferanse.

Følelsen av tap kan få oss til å gjøre uoverveide disponeringer.

Hør podcast med Jon Sigurd Wegener

Flaks og skyhøy risiko

Det som sjelden får like stor medial oppmerksomhet, er alle de som ikke lykkes med enkeltaksjer. Bak hver suksesshistorie ligger det som regel et ganske stort bakland av investorer som ikke hadde like stor flaks. De som har hatt flaks har tatt skyhøy risiko på veddemål som ikke lar seg gjenta. Det florerer mange historier der ute om folk som har satset trofast på Tesla eller andre selskaper i en årrekke, og solgt aksjene på akkurat riktig tidspunkt. De som solgte seg ut på feil tidspunkt hører vi mindre om.

- Etter en periode hvor aksjefondene har levert bemerkelsesverdig god avkastning, virker det som at noen begynner å bli litt utålmodige etter at noe skal skje. Kanskje de ikke har gjort noen endringer i porteføljen på en stund, eller kanskje har de lest alle artiklene om eventyrgevinster. Uansett er det nok noen som føler behov for at ta skjeen i egen hånd. Det kan bli dyrt, sier Stein Skovly som har ansvaret for rådgiverne ved Oslokontoret. Han anbefaler alle som begynner å føle seg litt rastløse om å ta kontakt med rådgiveren sin.

- I SKAGEN har vi over 600 aksjefond på plattformen vår. Begynner du å tenke at det er på tide med noen endringer kan rådgiveren din hjelpe deg å justere porteføljen din. Det koster dessuten ingenting siden rådgivning i SKAGEN er gratis, sier Skovly.

Fem tips til god avkastning – på sikt

Stein Skovlys tips til investorer som blir utålmodige:

  1. Får du lyst til å "gjøre noe" med investeringene dine? Pust dypt og tenk rasjonelt.
  2. Er du fortsatt overbevist om at noe må gjøres, snakk med rådgiveren din. Den beste måten å fatte riktige beslutninger er å snakke med en ekspert på området. Mange formuer har gått tapt fordi mange tror de er verdensmestere og gjør ukloke beslutninger.
  3. Hva var planen din da du startet investeringen? Hvis det ikke har vært vesentlige endringer i forutsetningene, er det god grunn til å holde deg til planen.
  4. Det kan være spennende å prøve ut nye muligheter, men begrens risikoen ved å investere en mindre del i mer spekulative fond.
  5. Det kanskje kjedeligste og vanskelige rådet er å være tålmodig. Ikke forsøk å treffe svingninger i markedet når målet ditt ligger mange år frem i tid. Og husk at det er kanskje i de svakeste periodene i markedet, at grunnlaget for ekstra god avkastning ligger. Dette kan utnyttes, men ikke beregnes.
keyboard_arrow_up

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.