Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Hvordan gikk det med fondene i april?

Selv om COVID-19-pandemien på ingen måte er over, løsnet likevel frykten sitt jerngrep om markedet i april. Regjeringer og sentralbanker verden over lanserte raskt en rekke støttetiltak. Det bidro til at mange markeder faktisk hadde sin beste måned siden 1987. På overflaten kan det se ut som et flott comeback med vekst i SKAGENs fond på mellom 3 og 14 prosent i april avspeiler ikke det massive fallet i økonomisk aktivitet globalt.

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus slo sin referanseindeks med 6 prosentpoeng i måneden og endte med en avkastning på 14 prosent. Også SKAGEN Kon-Tiki viste styrke og slo sin indeks, mens SKAGEN Global endte litt bak indeks i april. Det samme gjorde eiendomsfondet SKAGEN m2 og SKAGEN Vekst. 

Selv om vi er midt i en turbulent periode kan en historisk bratt og dyp korreksjon, med påfølgende oppgang som vi har sett i vår, føre til nye strømninger i markedet. Det kan komme en aktiv verdiforvalter som SKAGEN til gode.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus nøt godt av sin store posisjon – porteføljens største – i Roxgold. Det kanadiske gullgruveselskapet kunne presentere en robust fremgang i et av gruppens nyere oppkjøp, det vestafrikanske gruveprosjektet Séguéla i Elfenbenskysten. Roxgold steg 50 prosent under rallyet i april, men forvalterne mener fortsatt at aksjen er undervurdert.

De lavere aksjekursene har avdekket en rekke muligheter for nye porteføljetilskudd til SKAGEN Focus. Blant annet har fondet kjøpt seg inn i den regionale amerikanske banken Citizens Financial, som nå handles til en ubegrunnet attraktiv pris, sammenlignet med aksjens reelle verdi. Den nordamerikanske papirprodusenten UPM er også en ny posisjon i fondet. UPM utnytter selskapets kontantstrøm til å finansiere en innovativ utvikling av driften i håp om å utvide internasjonalt.

SKAGEN Global

SKAGEN Globals beste bidragsyter i april var Microsoft. Særlig under koronapandemien har selskapets produkter demonstrert sin nytte, og i SKAGEN Global er man overbevist om at Microsofts produkter vil bli ytterligere forbedret de kommende årene og tilpasset en stadig mer digital verden.

På den negative siden topper spesialforsikringsselskapet Hiscox for det dårligste bidraget til fondets avkastning. Uvissheten og flere forventede erstatningskrav er på ingen måte blitt mindre, og investeringscaset er nå mindre attraktivt.

SKAGEN Global hverken solgte seg ut av eller kjøpte seg inn i nye posisjoner i løpet av april.

SKAGEN m2

I SKAGEN m2 var det to defensive poster som ble de beste. Lagerhotellene Self Storage og Shurgard viste begge gode inntjeningstall. Den største nedturen var det Adapteo som sto for. Det finske selskapet leier ut modulbygg- og lager til blant annet en rekke offentlige kontorer. I april ble selskapet negativt påvirket av at Finland utsatte kontraktsforhandlingene for å kunne fokusere på koronakrisen. De fleste av SKAGEN m2s porteføljeselskaper viste, som forventet, gode regnskaper for første kvartal. Eiendomssektoren slapp i stor utstrekning unna krisen i første kvartal, siden de fleste leieavtaler er underskrevet på forhånd. Andre kvartal kan derimot vise seg mer kritisk.

Eiendomssektorens langsiktige potensial er blitt mer attraktivt under markedskorreksjonen. Aktiv forvaltning og -aksjeplukking er viktige faktorer når inntjeningen er så polarisert innen de ulike segmentene innen eiendom. De store globale trendene, som urbanisering og aldrende befolkning, vil drive global eiendom fremover. Takket være et bredt mandat, en tydelig investeringsfilosofi og en disiplinert investeringsprosess er SKAGEN m2 godt rustet for fremtiden.

SKAGEN Kon-Tiki

I SKAGEN Kon-Tiki brukte forvalterne tiden på å tilpasse fondet til de usikre fremtidsutsiktene. Fondet klarte seg bra i april, i høy grad fordi det indiske konsernet UPL presenterte gode nyheter om selskapets planer for nedsalg og gjeldsreduksjon. Også Ivanhoe Mines hadde en god måned, i tråd med økte råvapriser. Konsernet bekreftet at gruveutviklingen i Kamoa-Kakula i den Demokratiske Republikken Kongo fortsetter i samme spor frem mot 2021. Den norske landbaserte lakseprodusenten Atlantic Sapphire er på rett kjøl og bekreftet at de beveger seg i retning av en komplett børsnotering på Oslo Børs. Det øker selskapets potensielle investorbase.

Det var energisektoren som trakk SKAGEN Kon-Tiki mest ned i perioden. Denne sektoren lider stadig under avtalen om redusert produksjon og lavere oljepriser. Golar falt som resultat av at BP trakk i bremsen for et viktig samarbeidsprosjekt. De to selskapene skulle egentlig samarbeidet om et boreprosjekt utenfor Senegals kyst i Afrika. Fondet solgte seg også ut av Shell i perioden på grunn av markant lavere forventninger til utbytte i selskapet.

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst merket godt de positive konsekvensene av børsrallyet i april. Fondets to sterkeste posisjoner ble to investeringsselskaper: det norske holdingselskapet Bonheur og svenske Kinnevik, som særlig spesialiserer seg på digitale investeringer. Begge hadde god fremgang etter at deres gode balanser igjen kom i fokus.

De selskapene som trakk mest ned i perioden var de som fortsatt preges av lave energipriser. Royal Dutch Shell sto for fondets største fall etter at de for første gang siden andre verdenskrig kuttet i utbyttet. Det førte til at aksjen falt kraftig. SKAGEN Vekst har vært gjennom noen tøffe måneder, men er fortsatt godt posisjonert når stemningen i de globale markedene snur igjen.

Vil du vite mer om hvordan fondene presterte i april? Les fondenes månedsrapporter. 

Børs

Alexandra Morris: Vær på vakt for hva som skjuler seg under det stigende aksjemarkedet

Globale aksjer fortsatte oppgangen i andre kvartal, men det er færre aksjer som står for ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Lei av valg? Fokuser på langsiktige fundamentale forhold

Til tross for at nyhetsoverskriftene domineres av valg globalt, er innvirkningen på samlede ...

Andre kvartal: Utfordrende investeringsklima med lyspunkter

Etter en sterk mai måned i det globale aksjemarkedet, ble juni mer utfordrende. Usikkerhet preger ...

Det amerikansk-kinesiske dilemmaet

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up