Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

God utvikling i aksjemarkedet i november

Det var en god måned i aksjemarkedene av flere årsaker. Den amerikanske sentralbanken signaliserte at tempoet i renteøkningene trolig vil trappes ned. Vekstmarkedene slo de utviklede markedene, særlig fordi investorene begynner å regne med at Kina vil lempe på nulltoleransen til Covid. Det førte til den mest markante stigningen på en måned i det kinesiske aksjemarkedet siden slutten av 1990-tallet.

Eiendomsmarkedet avsluttet også måneden med positive takter.  Generelt ser vi fortsatt en sterk etterspørsel og vekst på topplinjen, men gjelden blir dyrere med økte renter, og akkurat det begynner etter hvert å smitte over på inntjeningen i de mest belånte selskapene.

Alle SKAGENs fond leverte positiv avkastning i november, og fire av fem aksjefond leverte bedre avkastning enn sine respektive referanseindekser.

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki slo sin referanseindeks med en avkastning på 10,9 prosent mot indeksens 10,1 prosent i november. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.

De beste bidragsyterne i måneden var det kinesiske forsikringsselskapet PingAn, det nederlandske it-selskapet Prosus og det sør-afrikanske multimediekonglomeratet Naspers. Alle selskapene har det til felles at de har en stor eksponering mot Kina og dermed har fått med seg det kinesiske aksjerallyet i måneden. Ping An steg 46 prosent fordi investorene forventer at selskapet, både direkte og via investeringene sine, vil dra betydelig nytte av en gjenåpning av Kina.

I motsatt ende var det supermarkedskonsernet GPA, energiselskapet Raizen og papirmasseprodusenten Suzano som trakk ned. Alle tre selskaper er notert i Brasil som møtte motbør etter valget av president Lula og bekymring for landets finanspolitikk.

SKAGEN Kon-Tiki kjøpte seg inn i tre nye selskaper i november, Banco do Brasil, den brasilianske halvlederprodusenten TDMC, og det tidligere porteføljeselskapet Vietnam Opportunity Fund. SKAGEN Kon-Tikis portefølje handles til rundt 6x inntjeningen i 2022, og 0.8x P/B. Det er om lag halvparten av verdsettelsen av vekstmarkedsindeksen MSCI Emerging Markets.

SKAGEN Focus

SKAGEN Focus leverte dobbelt så høy avkastning i november sammenlignet med referanseindeksen. SKAGEN Focus ga 7,1 prosent i måneden, mens indeksen ga 3,3 prosent i november. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.

Den beste bidragsyteren var det japanske konglomeratet Panasonic som lanserte en ny batterifabrikk i USA. Omvendt var det fondets papirmasseprodusenter som trakk ned, drevet av en forventning om fall i prisene.

Forvalterne solgte beholdningen i den japanske banken Resona Holdings etter at aksjen nådde kursmålet etter en forbedret aktivaallokering. Til gjengjeld kjøpte fondet seg inn i det sveitsiske selskapet Accelleron, som ABB nylig solgte ut, en aksje som handles til betydelig rabatt til fair value.

SKAGEN Global

Det globale aksjefondet SKAGEN Global leverte 5,2 prosent avkastning i november mot referanseindeksens 3,3 prosent. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.

Til tross for at SKAGEN Global ikke har noen direkte eksponering mot Kina eller kinesisk noterte aksjer, dro fondet likevel nytte av den langsomme oppmykningen i Kinas nulltoleransepolitikk. Fondet er indirekte eksponert mot det enorme kinesiske forbrukermarkedet gjennom investeringer i kjente merkevarer som Nike, Hermes og Esteé Lauder, som alle gjorde det bra i måneden.

Fondets beste bidragsyter var fraktselskapet DSV, som fikk en opptur etter at selskapet kunngjorde et program for tilbakekjøp av aksjer. Det dårligste bidraget kom fra det amerikanske programvareselskapet Intuit, som kunne melde om en betydelig oppbremsing i selskapets Credit Karma-divisjon. Fondets porteføljeforvaltere vil dele nyheter om eventuelle endringer i porteføljen ved neste kvartalsoppdatering.

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 leverte positiv avkastning med 1,1 prosent i november, mens referanseindeksen oppnådde 4,2 prosent i samme periode. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.

Det beste bidraget kom fra noen av forrige måneds største negative bidragsytere. Eiedomsselskapet ESR var den beste, fulgt av Capitaland Investment Management. I den andre enden var det den brasilianske logistikkoperatøren LOG som trakk mest ned. SKAGEN m2 har fortsatt et solid fokus på motstandsdyktige selskaper i trenddrevne undersegmenter i eiendomsbransjen.

SKAGEN Vekst

Det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst slo referanseindeksen i november, og oppnådde 6,5 prosent avkastning i måneden mot 4,9 prosent for indeksen. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.

SKAGEN Vekst nøt godt av fremgangen i Kina, og også her var det Ping An som var den beste bidragsyteren i fondet. En annen sterk bidragsyter var danske Novo Nordisk som sto for. Den danske farmasigiganten kunne rapportere om gode resultater i tredje kvartal, særlig innen segmentene diabetes og fedme.

I den andre enden av skalaen var det norske Yara som trakk mest ned, hvor fallende priser på kunstgjødsel og økte gasspriser var viktige årsaker. Forvalterne benyttet en svakere amerikansk teknologisektor til å kjøpe seg ytterligere inn i Googles morselskap Alphabet. Etter en sterk utvikling i aksjekursen i år solgte forvalterne seg ut av det norske rederiet Høegh Autoliners etter at aksjen nådde kursmålet.

Avkastning per 30. november 2022

avkastning november 2022.JPG

Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.

Børs

Alexandra Morris: Vær på vakt for hva som skjuler seg under det stigende aksjemarkedet

Globale aksjer fortsatte oppgangen i andre kvartal, men det er færre aksjer som står for ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Lei av valg? Fokuser på langsiktige fundamentale forhold

Til tross for at nyhetsoverskriftene domineres av valg globalt, er innvirkningen på samlede ...

Andre kvartal: Utfordrende investeringsklima med lyspunkter

Etter en sterk mai måned i det globale aksjemarkedet, ble juni mer utfordrende. Usikkerhet preger ...

Det amerikansk-kinesiske dilemmaet

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up