Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

God august – tre av fondene slo indeks

Som en følge av at flere land begynner å lette koronarestriksjonene, ble august en god måned for den globale økonomiske veksten. For den amerikanske S&P 500-indeksen ble det den beste august siden 1986, mens den europeiske STOXX 600-indeksen hadde sin beste august på 11 år. Den amerikanske sentralbanken gjentok sin forpliktelse til å holde rentene lave. Det bidro til den gode stemningen på verdens børser.

For SKAGENs aksjefond ble det også en god måned. Tre av våre fem aksjefond slo sine respektive referanseindekser, og helt øverst finner vi SKAGEN Focus som slo sin indeks med 2,4 prosentpoeng.

SKAGEN Focus

Det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus leverte en god absoluttavkastning i august og avsluttet måneden på 4,84 prosent. Det var særlig japanske Hitatchi som bidro til avkastningen. Selskapet ligger i forkant av den bærekraftige utviklingen i Japan og er godt posisjonert når den globale økonomien bedrer seg. Den kinesiske telekomgiganten China Unicom var også en av månedens beste bidragsytere.

I den andre enden var det særlig den tidligere vinneren Roxgold som dro ned avkastningen. Selskapet har blant annet store prosjekter i Vest-Afrika. Selskapet utgjør 7,75 prosent av porteføljen.

Forvalterne har gjort flere justeringer i løpet av måneden. Blant annet har de kjøpt seg ytterligere opp i den japanske heisprodusenten Fujitec etter lovende meldinger om en gjennomgang av selskapets kapitalallokeringer. SAF-Holland leverer komponenter til lastebiler og er et av selskapene teamet ser en fremtid i. Når transportsektoren henter seg inn vil SAF-Holland være godt posisjonert. I forvalternes øyne handles selskapet til en overdrevent pessimistisk rabatt.

Les månedsrapporten til SKAGEN Focus

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki slo også sin referanseindeks i august, og endte på 0,32 prosent. Den beste bidragsyteren i måneden var bilprodusenten Hyundai. Aksjen fikk medvind av god inntjening og økt fokus på selskapets potensial i fremtidens billandskap. Også LG, både Electronics-divisjonen og Chem, bidro positivt til fremgangen i SKAGEN Kon-Tiki. LG Chem er i gang med omlegging av produksjonen fra kjemikalier til batterier, og leverte bedre resultater enn forventet.

Det landbaserte lakseopdrettselskapet Atlantic Sapphire var blant de negative bidragsyterne denne måneden. COVID har lagt en demper på selskapets byggeaktiviteter og dermed de kortsiktige mulighetene til innhøsting. Forvalterne mener fortsatt at Atlantic Sapphire er et solid investeringscase fordi selskapet er nærmere å revolusjonere oppdrettsbransjen med sine landbaserte anlegg.

Les månedsrapporten til SKAGEN Kon-Tiki

SKAGEN Global

SKAGEN Global var det tredje fondet som slo sin referanseindeks, med nær ett prosentpoeng, i august. Den beste bidragsyteren i måneden var Adobe, som under pandemien har klart å vinne terreng med sin programvare, som eksempelvis Photoshop, Acrobat og InDesign.

Blant selskapene som trakk i motsatt retning finner vi amerikanske Marsh & McLennan. Selskapet leverer en rekke rådgivningstjenester til næringslivet. Aksjekursen klarte ikke følge den bratte oppgangen i markedet i august, men forvalterne har fortsatt tiltro til at selskapets grunnfortelling er intakt.

I august kjøpte SKAGEN Global seg inn i finansselskapet MSCI, som er spesielt kjent for flaggskipsproduktet MSCI-indeksene. Selskapet har gode skaleringsmuligheter og er godt posisjonert i et marked med økt fokus på bærekraft. Fondet solgte seg ut av bankgiganten JP Morgan og forsikringsselskapet Ageas etter en lengre periode med korona-motvind, som har svekket selskapenes potensial.

Les månedsrapporten til SKAGEN Global

SKAGEN m2

Eiendomsfondet SKAGEN m2 endte måneden på – 1,4 prosent, 0,5 prosentpoeng bak indeksen. Av de positive bidragsyterne er to japanske selskaper. Keihanshin Building Co leaser kontorbygninger og andre kommersielle bygninger. Mitsui Fudosan er Japans største eiendomsinvesteringsselskap. I den negative enden ligger det brasilianske logistikkselskapet LOG, som trakk ned avkastningen 0,58 prosent.

I løpet av måneden kjøpte forvalterne seg inn i det kanadiske selskapet Allied Properties Real Estate, som har spesialisert seg i utvikling og drift av urbane kontorlokaler, som ligger nære forretningsdistriktene i de større kanadiske byene. Lokalene leies ut rimeligere enn tilsvarende i tradisjonelle skyskrapere. Allied Properties Real Estate eier dessuten tre datasentre i Toronto.

SKAGEN m2 legger fortsatt vekt på å innlemme motstandsdyktige selskaper i en rekke undersegmenter av eiedomssektoren, som drives av megatrender som befolkningsvekst og aldrende befolkning. Samtidig anerkjenner forvalterne at ingen er immune overfor de enorme utfordringene som forverringen i makroøkonomien innebærer.

Les månedsrapporten til SKAGEN m2

SKAGEN Vekst

SKAGEN Vekst hadde en fin måned og oppnådde 0,8 prosent avkastning i august. Det var likevel et lite stykke bak referanseindeksen på 1,7 prosent.

De beste bidragene kom fra selskaper med hovedvirke innen fornybar energi, som energi-holdingselskapet Bonheur og danske Vestas, som produserer vindkraftverk. Det har kommet positive signaler om ytterligere investeringer i denne sektoren i det siste.

Verdens største elektronikkselskap, Samsung Electronics, havnet denne måneden i den negative enden av bidragsytere. Selskapet har levert gode resultater i andre kvartal, men tilbakegangen skyldes at en av Samsungs største konkurrenter advarte mot vanskeligere fremtidsutsikter for RAM-industrien. Det påvirket også forventningene til Samsung.

I august kjøpte forvalterne seg ytterligere opp i forsikringsselskapet AIG og i det danske farmasikonsernet Novo Nordisk. Det er mye som tyder på oppside i begge selskaper etter en periode med svakere aksjekurs. Etter god fremgang i Vestas ble posisjonen trimmet noe ned, mens fondet har solgt seg helt ut av shippingselskapet Stolt-Nielsen for å investere i selskaper forvalterne har mer tro på.

Les mer i månedsrapporten til SKAGEN Vekst

Se webinarer med forvalterne

 

Lær mer

Interessert i fond? Vi har mye godt innhold på våre temasider. 

Les mer arrow_right_alt
Børs

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ...

Første kvartal: Oppgangen fortsatte

Stemningen blant investorene i utviklede markeder var høy, etter hvert som sentralbankene ...

Februar: Markedet overrasket nok en gang

De globale aksjemarkedene fortsetter sin sterke marsj fremover, drevet av robuste resultatrapporter ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up