Kraftig inflasjon, kriser, geopolitiske trusler og renter som steg bratt ble en giftig cocktail som gjorde 2022 til det verste aksjeåret siden finanskrisen. Det traff ekstra kraftig etter tre år med tosifret avkastning. Ikke desto mindre hentet de globale aksjemarkedene og våre fond faktisk en god del mot slutten av året. Spekulasjoner om den amerikanske inflasjonen hadde nådd toppen, sammen med en både en betydelig kursstigning for dollaren, og ikke minst Kinas lettelser i koronarestriksjonene gjorde sitt til å lette stemningen.
Fire av fem av SKAGENs aksjefond leverte god avkastning, både absolutt og målt mot sine indekser. Det var kun eiendomsfondet SKAGEN m2 som ikke nådde helt opp.
SKAGEN Focus
SKAGEN Focus investerer i små- og mellomstore selskaper og endte kvartalet langt foran indeksen. I fjerde kvartal ga fondet 6,7 prosent avkastning mot indeksens 0,8 prosent. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.
Det gode kvartalsresultatet skyldtes i stor grad at de japanske porteføljeselskapene fikk en betydelig oppvurdering etter at den japanske sentralbanken kunngjorde en justering av landets pengepolitikk mot slutten av året. Dermed var det flere av de japanske posisjonene som trakk vesentlig opp i kvartalet, blant annet de tre regionale bankene Keiyo Bank, Shiga Bank og Resona Holdings.
Også flere europeiske industriselskaper bidro positivt, blant andre Befesa som gjenvinner metallstøv fra stålproduksjon, og den spanske kobbergruven Atalya Mining.
I perioden solgte SKAGEN Focus seg ut av nettopp Resona Holdings etter at selskapet nådde forvalternes kursmål. I stedet har fondet kjøt seg inn i Japan Post Holdings, som står bak en rekke japanske aktiviteter innenfor drift av postkontrer, banker og forsikringsselskaper. De fleste av holdingsselskapets aktiviteter er børsnotert, og selve holdingsselskapet handles til en betydelig rabatt til sammenligning.
Nok en ny post i porteføljen er den sveitsiske turboladerprodusenten Acelleron, som ble solgt ut av ABB og falt betydelig før forvalterne kjøpte seg inn.
SKAGEN Kon-Tiki
Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki leverte godt over indeks i fjerde kvartal. Fondet oppnådde en avkastning på 4,1 prosent mot indeksens -0,8 prosent. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.
Det beste regionale bidraget kom fra Kina på grunn av lettelsene i koronarestriksjonene. Det var det kinesiske finanskonglomeratet Ping An som sto for det beste bidraget i kvartalet. Aksjekursen steg betydelig på forventningen om at selskapet vil dra stor nytte av gjenåpningen. Også koreanske LG Electronics og Samsung Electronics nøt godt av den stigende optimismen. Begge selskaper hadde god fremgang i kvartalet etter relativ flat utvikling i årets ni første måneder.
Kinesiske WH Group, verdens største leverandør svinekjøtt sto for periodens største negative bidrag til tross for at de i tredje kvartal leverte som forventet. Overdødelighet i laksebestanden ga også et fall for den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire, men det forventes ikke ha stor betydning for produksjonen fremover.
Det var noen endringer i porteføljen i kvartalet. Av nye poster kan nevnes Banco do Brasil og den taiwanske halvlederprodusenten TSMC. Forvalterne gikk også inn i et tidligere porteføljeselskap nemlig Vietnam Opportunity Fund. Gjennom selskapets posisjoner gir det SKAGEN Kon-Tiki tilgang til en rekke vietnamesiske selskaper uten de begrensninger som gjelder for utenlandsk eierskap i Vietnam. Den indiske bil- og traktorprodusenten Mahindra & Mahindra ble solgt ut av porteføljen da aksjen nådde sitt fair-value estimat. Også kobberprodusenten Turquise Hill Resources ble solgt ut etter at Rio Tinto leverte sitt bud på selskapet.
Les kvartalsrapporten (På norsk)
SKAGEN Global
Det globale aksjefondet SKAGEN Global slo sin referanseindeks i fjerde kvartal. Fondet oppnådde 1,7 prosent avkastning i perioden mot indeksen -0,8 prosent. For flere avkastningstall se tabellen nederst i artikkelen.
De tre beste bidragsyterne har lite til felles; den amerikanske banken JP Morgan, den danske befrakteren DSV og sportsgiganten Nike.
I motsatt ende trakk Alphabet (Google), Edward Lifesciences, spesialister i kunstige hjerteklaffer og forsikringsselskapet Brown & Brown ned i kvartalet. Alphabet klarte ikke å stå imot fallet i Nasdaq-indeksen, selv om de operasjonelle resultatene egentlig var ganske fornuftige. Edward Lifesciences ble negativt påvirket av at antall hjerteoperasjoner ennå ikke har nådd nivået før pandemien på grunn av mangel på helsepersonell. Det kan ta enda et par kvartaler før det er tegn til normalisering, mener forvalterne.
Fondet kjøpte seg hverken inn i, eller solgte seg ut av noen posisjoner i kvartalet, men det er flere attraktive kandidater på listen.
Les kvartalsrapporten (på norsk)
SKAGEN m2
Eiendomsfondet SKAGEN m2 har hatt motvind i 2022, så også i fjerde kvartal. Fondet falt 5 prosent i kvartalet mens indeksen gikk 3,8 prosent tilbake. Se flere avkastningstall nederst i artikkelen.
Alle de store eiendomsmarkedene sluttet året negativt, særlig Skandinavia. Her tapte aktivaklassen gjennomsnittlig nær halvparten av verdiene. Ikke desto mindre ble det et svensk selskap som sto for det beste bidraget i perioden. Logistikkoperatøren Catena gjenvant det tapte på grunn av en lenge ventet positiv utvikling i det svenske eiendomsmarkedet, i tillegg til fornuftig regnskap. Det er snakk om et velfungerende selskap som er godt posisjonert til å utnytte enhver mulighet som byr seg i dette vanskelige markedet.
Det ble den brasilianske logistikkoperatøren og -utvikleren LOG som trakk mest ned i fjerde kvartal. Et ellers ganske positivt år for Brasil sluttet med massiv turbulens etter regjeringsskiftet. Her ble også eiendomsmarkedet straffet hardt på grunn av økende usikkerhet om hvilken retning renten ville ta etter valget.
SKAGEN m2 solgte seg ut av to tyske privatboligtilbydere i perioden, LEG og Vonovia, fordi de ønsket å dra ned risikoen i fondet. At valget falt på disse to selskapene skyldes i høy grad lite transparent kommunikasjon rundt selskapenes reelle aktiviteter. Det vekket bekymring i en situasjon hvor det ventes av verdien vil falle- Det ble også farvel til den amerikanske kontoroperatøren Hudson Pacific Properties, også det for å redusere eksponeringen mot resesjonsutsatte selskaper. Verdien av kontorbygg utvikler seg parallelt med makrosituasjonen.
SKAGEN Vekst
Det nordisk-globale aksjefondet SKAGEN Vekst slo sin indeks i kvartalet. Fondet presterte 6,7 prosent avkastning i fjerde kvartal, mot indeksen 4,7 prosent. Flere avkastningstall er nederst i artikkelen.
Det var Ping An som ble beste bidragsyter også i SKAGEN Vekst. Selskapet har jobbet hardt for å øke omsetningen under det strenge kinesiske koronaregimet. Lettelser i restriksjonene ventes å gi selskapet fremgang. Gjødselprodusenten Yara ble en annen god bidragsyter i kvartalet. Med solide resultater og sterk avkastning handles aksjen fortsatt til en veldig attraktiv verdsettelse. Forvalterne forventer gode resultater også de neste årene, med utgangspunkt i selskapets sterke balanse. Endelig kunne shippingselskapet Wilh. Wilhelmsen avsluttet kvartalet med god fart. Tross strålende resultater handles selskapet med en rabatt på 55 prosent sammenlignet med underliggende verdier.
Bonheur-konglomeratet er et holdingselskap for en rekke aktiviteter i flere land, og ble kvartalets dårligste bidragsuter. Selskapet fikk merke økt grunnrenteskatt på energiproduksjon, men forvalterne det er liten grunn til bekymring siden utfordringene er mer enn innberegnet i aksjekursen.
Forvalterne kjøpte seg inn i to nye selskaper i kvartalet. Den norske lakseprodusenten Salmar ble plutselig mer attraktivt priset etter innføring av den såkalte lakseskatten. I tillegg kom danske ISS inn porteføljen. Selskapet har brukt de siste ti årene på å selge ut deler av virksomheten, og de står nå ved et interessant vendepunkt etter å ha skiftet ut toppledelsen. Den nye ledelsen har presentert en troverdig plan for å bedre marginene, og med mindre gjeldspress kan selskapet skalere opp på nytt gjennom oppkjøp.
SKAGEN Vekst solgte seg ut av shippingselskapet Flex LNG etter en økning på nær 1000 prosent siden bunnen i mars 2020. Både Flex LNG og Høegh Autoliners, som også ble solgt ut, nådde forvalternes kursmål i perioden. Den raskt voksende matvaregiganten Orkla ble også solgt ut. Her savnet forvalterne at den annonserte restruktureringsplanen ble satt ut i live, som var den viktigste katalysatoren bak investeringscaset.
Avkastning for fjerde kvartal 2022
Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.