Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Alexandra Morris: Vil aksjene fortsette å stige?

Når sommeren blir til høst, er det alltid godt å reflektere over året som har gått og hva resten av 2023 kan bringe for investorer. Vi i SKAGEN er langsiktige investorer, og jeg er alltid oppfordrer alltid kundene våre til å vise den samme tålmodigheten – det vil nemlig lønne seg over tid. Men med en markedssituasjon hvor synspunktene spriker mellom de som tror det skal gå opp og de som tror det motsatte er det ikke alltid like lett å vite hvem du skal tro på. Her er noen av mine tanker om hvem som blir vinnerne og taperne når vi nærmer oss nyttårsaften.

Med fare for å gjenta meg selv og det jeg skrev i september, mener jeg virkelig at tiden er inne for verdiinvesteringer. Hittil i 2023 har det nærmest vært en mani rundt kunstig intelligens, hvor syv selskaper utrolig nok har stått for 80 prosent av avkastningen i S&P 500-indeksen. Disse syv selskapene utgjør nå nær 25 prosent av indeksen. Den amerikanske storbanken JP Morgan advarte nylig om at markedskonsentrasjonen i USA øker i det raskeste tempoet på seks tiår og nærmer seg nivåene som kom før "nifty-fifty"-krasjet på 1960-tallet.

imagevoyv.png

Vi har allerede begynt å se at noen investorer tar gevinst og at de syv store har falt 6 prosent siden toppen i sommer, til tross for at alle syv selskaper har overgått analytikernes forventninger. Fallet utgjør hele 600 milliarder dollar i samlet markedsverdi, men spriket i vurderingene mellom vekst- og verdiaksjer er fortsatt stort og det er trolig mer å gå på.

Hvis vi ser på forholdet mellom pris og inntjening (P/E for innvidde) er én dollar tjent av et gjennomsnittlig vekstselskap nå verdsatt til 31,0 dollar. Det er 2,4 ganger mer enn én dollar tjent fra et gjennomsnittlig verdiselskap (12,8 dollar). Det tiårige gjennomsnittlige prispåslaget er 1,8x, noe som betyr at vekstaksjer må falle 28 prosent eller verdiaksjer må stige 38 prosent for at prisingen skal tilbake til mer normale nivåer. For tiden er det generelle markedet vurdert i tråd med sitt 10-årige gjennomsnitt (18.5x), så en kombinasjon av de to scenariene ser ganske sannsynlig ut.

imagep00x.png

For mindre selskaper er forholdet mellom risiko og inntjening enda skjevere. Små verdiaksjer er for tiden verdsatt med nesten 50 prosent rabatt, måt mot gjennomsnittet de siste ti årene.

Risiko-belønningsbalansen er enda skjevere for mindre selskaper. Small cap, eller små verdiselskapers aksjer, kan du for tiden handle med nesten 50 prosent rabatt i forhold til tiårige gjennomsnittspriser. Dette gir et god sikkerhetsnett, men også enormt potensial på oppsiden, spesielt siden jeg tror vi vil se flere mindre selskaper bli kjøpt opp av større for å øke deres egne vurderinger (spesielt hvis inntjeningen blir presset). Dette kan snart begynne å heve prisingen av small cap i forhold til deres historiske gjennomsnitt.

 

Inn i det ukjente

En ting som slo meg i sommer var hvor delte meninger det er om aksjemarkedenes fremtid, særlig når jeg leser ulike eksperters prognoser. De som mener det blir et bullmarked tror at med inflasjonen under kontroll, positiv reallønnsvekst og fortsatt høyt forbruk vil sentralbankene begynne å redusere rentene i 2024. De forventer at økonomiene vil oppnå en myk landing, og at kunstig intelligens vil føre til enorme effektivitetsgevinster for selskapene. Det vil igjen gi høyere inntjening og stigende aksjekurser. Gullhår og de tre bjørnene er tilbake!

De som tror på et bearmarkedet mener derimot at inflasjonen vil vare, og ikke komme tilbake til målet på 2 prosent i 2024. Det vil tvinge sentralbankene til å fortsette innstrammingene og føre økonomiene inn i en resesjon i 2024. Gjeldstyngede selskaper vil få problemer med å håndtere gjeldsbyrden, samtidig som de må investere tungt i kunstig intelligens. I dette scenariet blir produktivitetsgevinster og inntjeningsvekst forsinket, og aksjemarkedene gjennomgår en korreksjon innen de neste seks månedene.

Hvor står jeg? Jeg var veldig bullish i januar (kanskje av feil grunner), men er mer forsiktig nå og heller mer mot "høyere renter lengre"-leiren. Jeg forventer en markedskorreksjon på et tidspunkt, som vil signalisere en slutt på AI-manien som har ført til usunne nivåer av markedskonsentrasjon i år.

Korreksjoner er velkomne! De kan jevne ut noen av ubalansene i markedene som vi har akkurat nå. Akkurat som når søsken krangler av og til, er det sunt å lufte ut litt, snakke gjennom ting og starte på nytt.

Dette betyr ikke at jeg vil råde til å selge deg ned for å unngå en korreksjon. Som med familiekrangel, er det viktig å ta det onde med det gode. Tid i markedet er alltid bedre enn mer eller mindre vellykkede forsøk på å time markedet. Mister du bare noen av de beste dagene vil totalavkastningen din bli skadelidende.

Til tross for sterke økonomiske motvinder understreker årets markedsrally hvorfor vi ikke bør vike unna aksjer, uansett hvor dystre prognosene kan være. SKAGEN feirer sitt 30-årsjubileum mot slutten av året, og vi har lykkes med å navigere gjennom mange opp- og nedturer i løpet av fondenes levetid. Markedet er alltid i endring, men uavhengig tenking og hardt arbeid for å finne de beste selskapene til de beste prisene vil levere de beste resultatene, både for resten av 2023 og årene som kommer.

Børs

Alexandra Morris: Vær på vakt for hva som skjuler seg under det stigende aksjemarkedet

Globale aksjer fortsatte oppgangen i andre kvartal, men det er færre aksjer som står for ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Lei av valg? Fokuser på langsiktige fundamentale forhold

Til tross for at nyhetsoverskriftene domineres av valg globalt, er innvirkningen på samlede ...

Andre kvartal: Utfordrende investeringsklima med lyspunkter

Etter en sterk mai måned i det globale aksjemarkedet, ble juni mer utfordrende. Usikkerhet preger ...

Det amerikansk-kinesiske dilemmaet

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up