Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
1 min lesing

Aktiv andel

Aktiv andel måler i hvor stor grad en portefølje avviker fra en indeks. En portefølje som scorer mellom 80 og 100 prosent omtales som svært aktive, og de som havner under 20 prosent er helt passive. Fond som har en aktiv andel mellom 20 og 60 prosent kalles "skapindeksfond", og investorer bør styre unna disse. Fondene har ikke høy nok aktiv andel til å gi tilstrekkelig meravkastning, men de koster like mye som aktive fond.

Tross økende reguleringer for å håndtere dette problemet, viser en undersøkelse* at skapindeksfond utgjør 20 prosent av europeiske fond, mens Petajisto fant at rundt en tredel av amerikanske fondsmidler er plassert i denne typen fond. Dessuten vokser skapindeksfonden mer i utbredelse enn rene indeksfond. Aktive og passive forvaltere er enige om at det er bedre å flytte pengene fra dyre skapindeksfond til et billigere indeksfond er smart.

* Active Share in European Equity Funds, Morningstar, 2016

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up