Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Historisk sterk avkastning i aksjemarkedene i januar

Det nye året kunne ikke startet som en større kontrast til hvordan 2018 sluttet. Mens desember var den svakeste julemåneden avkastningsmessig siden 1931, ga januar 2019 den beste starten på året siden 1987. Særlig amerikanske aksjer kunne notere seg en rekordstor oppgang. Det var blant annet tegn til forsoning mellom USA og Kina og lempet pengepolitikk fra den kinesiske regjeringen som fikk optimismen tilbake i de fleste store aktivaklasser.Solid utvikling i SKAGEN Kon-Tiki og vekstmarkedene

Optimismen kom også til uttrykk i SKAGEN Kon-Tiki, hvor særlig brasilianske investeringer gjorde det bra. I det hele tatt ga januar flere positive comeback i porteføljen etter en usedvanlig svak avslutning på fjoråret. Det gjaldt blant andre de store postene i Samsung Electronics og Naspers. Den landbaserte lakseoppdretteren Atlantic Sapphire bidro også solid til avkastningen etter økt analysedekning og operasjonell fremgang.

India var ett av unntakene hvor Mahindra & Mahindra og State Bank of India fikk merke nedgangen i det indiske aksjemarkedet. Porteføljeteamet kjøpte seg ikke inn i noen nye selskaper i måneden, men solgte seg ut av Great Wall Motor etter en god verdiutvikling i det siste.

SKAGEN Global gikk inn i verdens største sportsmerke

Det globale aksjefondet SKAGEN Global slo sin referanseindeks i 2018, men mistet litt momentum i januar. Fondets tre beste bidragsytere var DSV, Samsung Electronics og UPM, som alle hentet inn en del av kurstapet fra fjerde kvartal 2018. De tre dårligste bidragsyterne var Hiscox, Unilever og Medtronic. Deres mer defensive forretningsmodeller var ikke særlig attraktive blant investorene i et optimistisk marked. De langsiktige utsiktene i de tre selskapene er fortsatt lovende.

Porteføljeteamet kjøpte seg inn i det amerikanske sportsmerket Nike. Verdsettelsen reflekterer ikke fullt ut styrken i merkevaren eller det strukturelle skiftet mot større fokus på helse og velvære. Forvalterne solgte seg ut av forsikringsselskapet Chubb etter sterke resultater, samt CMS Energy som ikke lever opp til SKAGENs nye ESG-retningslinjer.

SKAGEN Focus utnyttet markedsuroen i 2018

Etter et utfordrende fjorår tok det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus kraftig revansje i januar. Korreksjonen i markedet har skapt en rekke spennende muligheter med attraktivt prisede selskaper. Det betyr at over halvparten av selskapene i SKAGEN Focus har havnet i porteføljen i løpet av det siste året. Det nyeste selskapet i porteføljen er det kanadiske kobbergruveselskapet Ivanhoe, som nylig rapporterte om store kobberforekomster i en av sine gruver.

Beste bidragsyter i måneden var den amerikanske kyllingprodusenten Pilgrim’s Pride. Det skyldtes blant annet mer forsonende toner i handelskrigen, hvor det ser ut til at kyllingeksporten til Kina nå blir tatt opp igjen. Hawaiian Holdings leverte også solid til månedens resultat, takket være en rekke gode kvartalsrapporter fra selskapet.

Nordisk og global fremgang i SKAGEN Vekst

Oppgangen i årets første måned sto i sterk kontrast til kursfallene ved utgangen av 2018. De nordiske aksjemarkedene fulgte opp med god avkastning i en måned hvor SKAGEN Vekst gjorde det bedre enn sin referanseindeks. Den beste bidragsyteren var Citigroup som leverte sterke regnskapstall. Bonheur har vært i porteføljen lenge og bidro også godt til resultatet, etter at investorene har fått øynene opp for de skjulte verdiene som ligger i selskapet.

Den største negative bidragsyteren var svenske Telia, som tok en liten pause etter en sterk avslutning på 2018. Tørrlastrederiet Golden Ocean Group hadde også en vanskelig måned etter at gruveproblemer i Brasil dro ned etterspørselen på lasteskip. Forvalterne ser fortsatt stort potensial i selskapet.

Et spennende år i vente for eiendomsaksjer

Eiendomsfondet SKAGEN m2 avsluttet januar på all-time high takket være absoluttavkastningen i årets første måned. Referanseindeksen gjorde det marginalt bedre takket være et sterkt asiatisk marked, hvor fondet er undervektet.

2019 ser allerede ut til å bli et interessant år i de globale eiendomsmarkedene. Så langt har året gitt god avkastning i de fleste eiendomsmarkeder, både absolutt og relativt, i forhold til deres innenlandske aksjemarkeder. Måneden ble avsluttet med en positiv nyhet at Fed venter med ytterligere renteøkninger, og viser dermed en mer fleksibel tilnærming til avviklingen av kvantitative lettelser. Sektoren er fortsatt svært attraktiv takket være økende overskudd, billig finansiering og solide kontantstrømmer. Det er likevel viktig å ha en selektiv tilnærming til aksjeutvelgelsen, siden verdsettelsene er høyt presset i enkelte markeder og segmenter.

SKAGEN Insight ser frem til 2019

SKAGEN Insight hadde en god start både absolutt og relativt. Det har skjedd mye i fondets selskaper i løpet av det siste året, som markedet ennå ikke har verdsatt. Over 40 prosent av selskapene i porteføljen har fått hjelp til positiv endring av aktivistinvestorer de siste årene. I løpet av det siste tiåret har vi kun sett lignende forhold to ganger: etter finanskrisen og etter den såkalte eurokrisen. Begge ganger ble aktivistinvestorene godt belønnet. Det bør også være gunstig for vår skyggeaktivisme. SKAGEN Insight har en portefølje av svært undervurderte selskaper hvor de fundamentale trendene går i riktig retning, og hvor aktivister i økende grad er en utløsende faktor for positive forandringer.

 

Les mer

Fondenes månedsrapporter

 

Aksjemarkedet

Hva gjør du når aksjemarkedene faller?

Hva er det som gjør at noen får superavkastning på sparingen sin, og andre får langt mindre? Hva ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Aksjemarkedet

Globale megatrender setter eiendom i sentrum

Eiendom blir en stadig viktigere del av den globale økonomien. 

Hvordan bør du spare nå?

- Det er i perioder som dette du kan legge grunnlaget for god langsiktig avkastning, sier Pål ...

Fem grunner til at du kan ta børsuro med ro

Det er særlig én ting som gjør at du som fondssparer kan ta børsuro og inflasjonsfrykt med ro. Spar ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up