Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Mann foran skjerm som viser aksjekurser
Aksjemarkedene gikk i rødt i februar og den sterke starten på året forvant i dragsuget. Det ga til gjengjeld muligheter for en aktiv forvalter som SKAGEN. Foto: Bloomberg

Mens 2017 var et usedvanlig stabilt år for aksjemarkedene satte februar 2018 en stopper for det. Fornyet usikkerhet og tosifret kursfall skapte stor uro. Utsiktene til økte renter det kommende året var en av de utløsende årsakene. Markedene stabiliserte seg i løpet av februar, likevel endte de fleste markeder i minus. Svingninger kan være smertefulle på kort sikt, men det åpner også for muligheter for aktive og verdiorienterte forvaltere.

SKAGEN Global kjøpte seg opp

SKAGEN Global var et av fondene som utnyttet turbulensen i februar til å starte investeringene i tre nye spennende selskaper. Når posisjonene er nådd målstørrelsen kommer vi med mer informasjon om selskapene. Selv om fondet kom sterkt tilbake mot slutten av måneden endte avkastningen for februar på – 1,7, litt dårligere enn referanseindeksen.

Fondets tre beste bidragsytere ble Microsoft, Sony og Marsh & McLennan. I den andre enden stod CK Hutchison, Unilever og Comcast for månedens dårligste avkastning. Porteføljeteamet gikk ut av den amerikanske skoprodusenten Skechers i løpet av måneden. Aksjen har gjort det svært godt med en dobling i kursen på 17 måneder.

Vekstmarkedene ble preget av uroen

Vekstmarkedene slapp ikke unna korreksjonen og kom dårligere ut av måneden enn de utviklede markedene, med en avkastning på – 2,1 prosent, marginalt bedre enn vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki.

SKAGEN Kon-Tiki ble hjulpet på vei av den brasilianske banken Banrisul, den kinesiske legemiddelprodusenten China Shineway og den svenske telegiganten Ericsson. Sistnevnte ble løftet av investeringer fra aktivistfondet Cevian. Februars tre dårligste bidragsytere var State Bank of India, den brasilianske dagligvarekjeden CBD og Samsung Electronics. Måneden åpnet for å øke investeringen i Aeroflot, Sinotrans og Bank of China, alle er forholdsvis nye i porteføljen.

SKAGEN Vekst satser på Maersk

Aksjefondet SKAGEN Vekst utnyttet også markedsuroen ved å kjøpe seg ytterligere opp i Maers, som for øyeblikket har en attraktiv verdsettelse, stabil avkastning og god eksponering mot et stadig sterkere containermarked. Applied Materials som produserer halvledere, Vestas Wind, russiske Sberbank og tørrlastrederiet Golden Ocean Group leverte best avkastning i måneden.

Selv om ingen av selskapene underpresterte markant i februar, leverte Lonza og Samsung dårligere enn forventet. Teamet solgte seg ut av klokkeprodusenten Swatch etter at aksjen nådde kursmålet.

SKAGEN Focus gikk inn i Viacom

Det konsentrerte globale aksjefondet SKAGEN Focus benyttet også måneden til å gå inn i et nytt selskap. Det amerikanske mediakonglomeratet Viacom har lenge vært presset i det tradisjonelle kabel tv-markedet, på grunn av nye medievaner. Forvalterne mener at markedet undervurderer Viacoms evne til et comeback. Den nye ledelsen i selskapet har redusert gjelden og kostnadene de siste årene, og er i full gang med omstillingen til den nye medievirkeligheten.

Fila Korea ble månedens beste bidragsyter. Koreanske Hanil Cement var den største negative bidragsyteren. Det skyldtes i hovedsak kunngjøringen at de skal splitte selskapet i et holdingselskap og et operasjonelt selskap. Dette er ikke nødvendigvis dårlig, da det vil bidra til å synliggjøre de underliggende verdiene i selskapet.

SKAGEN m2 fokuserer på selskapenes inntjening

Uroen i eiendomsaksjemarkedet fortsatte inn i februar. Det påvirket månedsavkastningen til eiendomsfondet SKAGEN m2, som endte på – 2,6 prosent. For øyeblikket skaper inflasjonsfrykten og forventninger om renteøkninger fornyet interesse for obligasjoner, fremfor de sektorer som oppfattes på linje med obligasjoner. Eiendomssektoren er mye mer enn et alternativ til obligasjoner. Det skyldes blant annet den innebygde veksten i eiendomsaksjene, som drives av utviklingen i de lokale eiendomsmarkedene. Det er blant annet et økende behov for kvadratmetere i byene og økende leieinntekter skaper vekst og økt avkastning. Det gjør seg særlig gjeldende i SKAGEN m2, som fokuserer på virksomhetenes grunnleggende evne til å øke omsetningen og bedre kontantstrømmen, uavhengig av hvordan obligasjonskursene går.

Balansert portefølje i SKAGEN Insight

SKAGENs nyeste fond SKAGEN Insight har skapt en unik portefølje på kort tid. Fondet består av nøye utvalgte selskaper, som alle er eksponert mot noen av de mest attraktive aktivistkampanjer i verden. SKAGEN Insight gir en lavere risiko enn det som forbindes med tradisjonelle aktivistfond. Det skyldes blant annet den gode geografiske risikospredningen i fondet. Rundt en tredel av fondets midler er investert i selskaper i Europa, som viser økende andel av aktivistkampanjer i vår del av verden. Amerikanske selskaper står for nær halvparten av fondets investeringer. Det er tradisjonelt disse aktivistinvestorene har interessert seg mest for. De resterende 20 prosent av porteføljen er investert i selskaper i Asia og Stillehavsområdet. De ti største investeringene i fondet vurderes til å kunne levere opp mot 55 prosent kursøkning i løpet av de neste to-tre årene.

Du kan lese mer om fondenes prestasjoner i månedsrapportene



 

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up