Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Gullklumper
Gull i porteføljen: Etter at SKAGEN Focus begynte å investere i gullprodusenten Gold Fields ved årsskiftet har kursen steget med over 30 prosent i lokal valuta.

Det kan kalles en klassisk SKAGEN-investering hvor porteføljeforvalterne har identifisert en interessant situasjon som har gått andre investorer hus forbi. Gullselskapet Gold Fields, som er et av verdens største, har en årlig produksjon på rundt 2,2 millioner unser gull (over 60 000 kilo).

Misforstått gullselskap

Gold Fields er børsnotert i Sør-Afrika, men de fleste av selskapets gruver befinner seg i vestlige Australia. De har et par gruver i Ghana og Peru, men kun én i Sør-Afrika. Likevel handles Gold Fields som et sørafrikansk selskap, og langt lavere enn sammenlignbare gullprodusenter i Australia.

Det er mange problemer i Sør-Afrikas gruvenæring, med blant annet høy inflasjon, problemer med myndighetene og mangler i arbeidsrett og
-miljø. Situasjonen i Australia er betydelig bedre.

For Gold Fields er også transparens, sikkerhet, fornybar energi og minimering av Co2-utslipp og vannforbruk helt sentralt. Selskapet har en høy ranking innen bærekraft*.

- Vi mener at Gold Fields er et klassisk eksempel på et selskap som er blitt feildefinert av markedet, og at det er delvis misforstått. Det fortjener en betydelig høyere verdsettelse, sier porteføljeforvalter Jonas Edholm i SKAGEN Focus.

- Gold Fields er i mindre grad rammet av de problemene som andre sørafrikanske selskaper sliter med. En mulig omstrukturering med børsnotering i Australia kan få aksjekursen til å stige markant.

En av verdens største gullreserver

Gold Fields' sørafrikanske gruve, South Deep, har en av verdens største gullreserver på rundt 80 millioner unser. Etter problemer over lengre tid øker nå produksjonen. Gruvene har overtruffet (de lave) forventningene.

I skrivende stund utgjør Gold Fields drøye tre prosent av porteføljen. Siden SKAGEN Focus begynte å investere i selskapet ved årsskiftet, har kursen steget over 30 prosent i lokal valuta. Samtidig har fondet gått ut av industrielle metaller (som blant annet kobber, zink og mangan) som har gått sterkt i flere år, blant annet gjennom gruveselskapene First Quantum og South 32 , som begge bidro sterkt til fondets utvikling i fjor.

Gull kan gi beskyttelse i porteføljen

I dag handles gull til rundt 1300 dollar per unse, etter rekordhøye 1900 i 2011. I urolige tider er gull en aktivaklasse som anses å være trygg og enkel å og omsette i kontanter. Gull har også historisk vært en god beskyttelse mot inflasjon.

Ulempen er at en gullbarre ikke genererer rente eller utbytte. Derfor er gull en rentefølsom eiendel som blir mest attraktiv ved null eller lav rente på bankkontoen. En investering i et gullselskap som Gold Fields kan sies å være en motvekt til resten av porteføljen, da den drar fordel av at gullprisen stiger ved uro på børsen og ved geopolitisk spenning som vi eksempelvis opplever rundt Nord-Korea nå.

- Det er viktig å understreke at vår investering i Gold Fields ikke bygger på en sterk økning i gullprisen i seg selv. Da vi begynte å kjøpe aksjen kunne vi se en mer enn 50 prosents oppside i aksjekursen, basert på nåværende prisnivå på gull. Men vi liker det mer defensive preget den gir på den totale porteføljen, sier Jonas Edholm.

Se også:

Reformer i Japan lokker SKAGEN Focus

Undervurderte selskaper made in Italy

Det globale aksjefondet SKAGEN Focus

SKAGENs investeringsfilosofi

Kuriosa:

Gull sammenlignes med kryptovalutaer som Bitcoin og flere. Både gull og disse valutaene fins i en begrenset mengde, og er avhengig av nasjonalstater. Men mens Bitcoin hittil i år har steget med svimlende 300 prosent, har gull hatt en mer beskjed utvikling – opp drøye 10 prosent siden årsskiftet.

* I Dow Jones Sustainability Index (DJSI) får Gold Fields en selskapsscore på 83 prosent, og er topp 5-rangert innen gruveselskap.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up