Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Nyheter chevron_right
Rådgivning chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Mann foran skjerm med Microsoft
Aksjemarkedene fortsatte å stige i oktober, hvor store selskaper som Microsoft, Alphabet, Apple og Amazon ledet an. Det forplantet seg til stort sett alle aksjemarkeder. Foto: Bloomberg

En rekke positive makroøkonomiske nyheter og en solid start på regnskapssesongen bidro ytterligere til den brede globale oppgangen i aksjekursene som har preget året så langt. Den globale oppturen omfatter også vekstmarkedene. Vi er nå inne i det andre året med en stabil strøm av penger inn i vekstmarkedene og en solid meravkastning i forhold til de utviklede markedene. Likevel handles selskapene med 25 prosent rabatt mot de utviklede markedene.

Gode koreanske resultater for SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki hadde en sterk måned både absolutt og relativt. Det skyldtes ikke minst at de koreanske selskapene Samsung Electronics, Hyundai Motors og LG Electronics gjorde seg bemerket i måneden takket være flere gode kvartalstall. Generelt har regnskapssesongen startet positivt for fondet dette kvartalet. Investeringene i State Bank of India, Naspers og den nye posisjonen i Gree Electronics bidro også positivt.

De største negative bidragsyterne i oktober var Banrisul og X5 Retail som begge har bidratt positivt hittil i år, sett under ett.

Teamet kjøpte seg inn i den kinesiske ingeniørvirksomheten Hollysys, med togdrift som spesiale, i tillegg til den russiske supermarkedskjeden Lenta. Utover det fortsatte porteføljeteamet med å konsolidere porteføljen i oktober, ved blant annet å selge ut noen av de mindre postene i porteføljen.

Positiv regnskapssesong for SKAGEN Global

Aksjefondet SKAGEN Global hadde også en solid måned. Det skyldtes ikke minst en rekke gode resultater fra flere av de sentrale selskapene i porteføljen. De beste bidragsyterne i oktober var Microsoft, Samsung Electronics og 3M. Alle rapporterte bedre tall for tredje kvartal enn markedet hadde forventet.

Legemiddelfirmaet Merck trakk månedens resultat litt ned, da selskapet rapporterte 12-18 måneders forsinkelse i oppfølgingsstudier til sin kreftmedisin. Informasjons- og analyseselskapet RELX Group var et nytt selskapet i fondet. Selskapet gjennomgår massive endringer fra å ha vært et litt umoderne informasjonshus til et innovasjonsdrevet dataanalyseselskap. De to medisinselskapene Merck og Roche gikk ut av porteføljen. Roche har gitt et betydelig bidrag til absoluttavkastningen siden teamet kjøpte aksjen. Fondet solgte seg også ut av Toyota Industries etter en sterk kursutvikling.

Minnekort bidro til en sterk måned i SKAGEN Vekst

Aksjefondet SKAGEN Vekst hadde også en sterk måned absolutt og relativt. Det skyldtes ikke minst generelle positive kvartalsrapporter fra en rekke av fondets viktigste investeringer. Særlig var det selskapene innen halvledere, som Samsung, Broadcom og Applied Materials som leverte god avkastning på bakgrunn av svært gode regnskapstall og utsikten til høyere priser på minnekort.

En annen sterk bidragsyter var bryggerigiganten Carlsberg som signaliserte bedre priser og vekst i selskapet. De negative bidragene kom hovedsakelig fra selskapene som er eksponert mot råvarer.

Teamet brukte blant annet måneden på å selge seg ut av en rekke mindre selskaper, dessuten tok de farvel med det japanske teknologiselskapet SBI Holding etter en periode med god avkastning. Det tyske flyselskapet Lufthansa var ny i porteføljen i oktoger. Teamet deltok også i kapitalutvidelsen til Borr Drilling og Golden Ocean.

Omega Protein satte igjen preg på SKAGEN Focus

Det konsentrerte globale aksjefondet SKAGEN Focus leverte også god absoluttavkastning, men tapte litt terreng til referanseindeksen i oktober. En av månedens beste bidragsytere var en gammel kjenning av fondet. Omega Protein har vært en solid bidragsyter siden fondets start i 2015. Teamet har redusert og økt posisjonen flere ganger de siste årene. I sommer økte vi posisjonen igjen da en aktivistinvestor kjøpte seg inn i selskapet. I oktober mottok de et bud fra et privat kanadisk selskap, 32 prosent over markedsverdien. SKAGEN Focus solgte størstedelen av posten på dette nivået.

Vår økte Japan-eksponering ga også positive bidrag, hovedsakelig takket være sterke resultater fra Softbank og Bank of Kyoto. Teamet reduserte posisjonene i Softbank, Alphabet og Taiheiyo Cement etter gode resultater. Den irske bilseteprodusenten Adient forlot porteføljen da aksjen nådde kursmålet. I løpet av måneden kjøpte vi oss inn i den brasilianske sukker- og etanolprodusenten Sao Martinho og den japanske bildelleverandøren Tachi-S.

Fem år med eiendomsfondet SKAGEN m2

SKAGENs eiendomsfond SKAGEN m2 kunne feire 5-årsjubileum i oktober, og kan se tilbake på lærerike og fremgangsrike år. Etter en utfordrende periode i fondets første år har SKAGEN m2 markert seg sterkt de seneste årene. I 2016 gjorde forvalterne det så bra at de lå helt på topp på Morningstars liste av de 83 eiendomsaksjefond som er notert i Norge.

Ser vi på fondets resultater de siste tre år målt fra 1. oktober på Morningstar Direct, havner fondet på topp tre av alle eiendomsaksjefond i Europa. På jubileumsdagen 31. oktober lå fondet solid foran sin referanseindeks hittil i år med fire prosentpoeng, og en avkastning på 16,5 prosent.

Vil du lese mer om hva som har skjedd i fondene i oktober - les månedsrapportene for fondeneHistorisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Informasjon om kostnader og ytterligere opplysninger finnes i fondenes nøkkelinformasjon og prospekt på www.skagenfondene.no/kostnader.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å registrere samtykker du til at SKAGEN registrerer e-postadressen din for dette formålet. Du kan når som helst avslutte abonnementet ved å bruke lenken i e-postene du mottar. Se mer info rundt SKAGENs personvernregler.

keyboard_arrow_up