Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

Etter ett år med fallende renter til rekordlave nivåer gjennomgikk tyske renter en reprising fra og med slutten av april. Tyske 10-årige statsobligasjoner bunnet ut med en effektiv rente på 0,07 prosent den 20. april og steg til 0,5 prosent i løpet av mai. Den var så høyt som 0,7 prosent før den kom noe tilbake mot slutten av måneden.

For amerikanske 10-årige statsobligasjoner svingte det enda mer enn for den tyske statsrenten før det endte nesten uendret for måneden som helhet.

Det er flere grunner til denne reverseringen i obligasjonsmarkedet, men blant dem som oftest nevnes er likviditetsbekymringer og bekymring for utviklingen i Hellas, økte inflasjonsforventinger med utgangspunkt i en økning i oljeprisen og at den økonomiske utviklingen ser ut til å være på bedringens vei. SKAGEN Tellus omtaler utviklingen både nominelle og realrenter i sin statusrapport.

Uansett grunnen til utviklingen la økte svingninger i obligasjonsmarkedene en demper for aksjer i de utviklede økonomiene i Europa og USA. Våre to aksjefond som er fokusert på disse delene av verden, nemlig SKAGEN Vekst og SKAGEN Global, klarte seg godt. De leverte henholdsvis en positiv avkastning på 1,1 og 3,0 prosent for måneden.  For SKAGEN Global var dette på linje med referanseindeksen.

I vekstmarkedene var dynamikken litt annerledes. MSCI sin vekstmarkedsindeks falt i løpet av måneden, tynget av bekymringer for mulige innstramminger i et opphetet kinesisk aksjemarked samt svakere økonomisk utvikling i flere land. For SKAGEN Kon-Tiki derimot var det en relativt god måned og fondet var opp 1,1 prosent. 

SKAGEN Focus ble lansert 26. mai og hadde 680 mnok i forvaltning den første uken. Porteføljen vil først bli tilgjengelig etter noen uker for å gi fondets forvaltere mulighet til å plassere sine investeringer på vegne av andelseierne uten at det kopieres av andre aktører. Det er vanlig praksis at porteføljen til nye fond publiseres når fondet er fullinvestert, og etter en full måneds avkastningshistorikk.

keyboard_arrow_up