Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

2 min lesing

Venter på amerikansk renteøkning

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve har lenge signalisert at en renteøkning kommer.

Hva vil en økning bety? Tidligere har det amerikanske aksjemarkedet og dollaren svekket seg etter renteøkninger. Men det er ikke gitt at det blir utfallet denne gangen. Det dreier seg nemlig om forventinger. Hele 9 av 10 økonomer forventer nå at Fed øker styringsrenten, som er betraktelig mer enn for bare 6 måneder siden, for ikke å si ett helt år siden, viser en undersøkelse utført av Bloomberg News.

Som sagt dreier det seg om forventinger. Den europeiske sentralbanken økte stimulanseprogrammet sitt og kuttet renten forrige uke. Euroen styrket seg i etterkant, samtidig som aksjekursene falt som et resultat av at skuffede investorer måtte matche virkeligheten med deres forventninger i forkant av rentemøtet. Likeledes har det vært forbundet store forventinger til OPEC-møtet i begynnelsen av desember.

Uansett utfall av Fed sitt rentemøte den 16. desember vil inngangen til 2016 bli interessant. Utviklingen i amerikansk økonomi står i kontrast til både Europa og mange vekstmarkedsland. Inflasjon er ikke noe problem de fleste steder, og det er økt politisk spenning i verden, akkurat som ved inngangen til 2015.

Ulike utslag – selskaper i fokus

SKAGEN mener at det er selskapene og deres underliggende resultater som teller mest i lengden. I det korte løp derimot, kan fondene påvirkes av svingninger i markedene. Pustepausen i november ga ulike utslag for SKAGENs fond. De to store aksjefondene SKAGEN Global og SKAGEN Kon-Tiki leverte bedre avkastning enn sine respektive referanseindekser.

I SKAGEN Global var beste bidragsyter matvareprodusenten Tyson Foods i USA. Selskapet leverte gode tall for tredje kvartal, og marginene er i bedring. I SKAGEN Kon-Tiki var beste bidragsyter den indiske kjøretøyfabrikanten Mahindra & Mahindra. Selskapet viser endelig tegn til at fallet i antall solgte kjøretøy stopper opp.

For å lese mer om utviklingen i de ulike fondene og om bidragsyterne, se statusrapportene for november.

USA

Det amerikansk-kinesiske dilemmaet

Hvordan har reverseringen av kapitalstrømmer siden pandemien påvirket aksjemarkedene og hvilke ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra USA

Skal jeg kjøpe aksjefond nå, eller vente med å investere?

Det fins heldigvis et enkelt svar som gjør at du slipper å til stadighet følge med. Jeg skal røpe ...

Hvordan ser SKAGEN på valget i USA?

De som håpet på en rask avklaring i USA har flere skuffelser i vente. Hvem som inntar Det hvite hus ...

Investeringsdirektøren: Mulighetene ligger i vekstmarkedenes problemer

Utviklede markeder hadde nok et godt kvartal, mens det var motbakke for vekstmarkedene. Nå kan det ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up