Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

2 min lesing

Mohamed El-Erian: En fragmentert verden trenger aktiv forvaltning

På SKAGENs Nyttårskonferanse 2023 gjorde El-Erian det klart at han mener sentralbankene ikke har håndtert inflasjonen på en spesielt imponerende måte. Det er særlig to feil som har vært sentrale, mener han. For det første var det feil å kalle inflasjonen forbigående. Konsekvensen av den merkelappen har vært at man har undervurdert inflasjonen. Det leder til El-Erians neste punkt: Sentralbankene har ikke handlet raskt nok, som har gjort inflasjonen verre.

På Nyttårskonferansen skisserte El-Erian tre mulige løsninger på inflasjonen:

  1. Sentralbankene kan holde seg til målet om å få inflasjonen ned på 2 prosent – og risikere å ødelegge økonomien.
  2. Man kan endre inflasjonsmålet – og dermed ødelegge sin troverdighet.
  3. Man kan grovt sag snyte folk og håpe at inflasjonen vil være stabil, og at samfunnet lærer å leve med dette.

Som det ser ut nå vil en tredel av alle land befinne seg i en resesjon mot slutten av 2023, mener han. Alle de store økonomiene, USA, Europa og Kina, vil senke tempoet, men det vil trolig skje av ulike årsaker: Kina vil gjøre det med bakgrunn i covidsituasjonen, som de vil ha under kontroll, og dermed vil landet senke den globale veksten. Europa må håndtere energisituasjonen, som også vil senke tempoet. Derfor mener El-Erian at investorene reelt kun kan kikke mot USA, som han beskriver som "den reneste av de skitne klærne".

El-Erian understreket at USA havner i en resesjon kun hvis den amerikanske sentralbanken dytter dem ut i en.

Topper man dette med utviklingen i Japan, hvor sentralbanken nå tillater økte svingninger på de tiårige statsobligasjonene, ender man som investor opp med en strukturell usikkerhet. Og denne usikkerheten har ikke sentralbankene verktøy til å avhjelpe, hevdet El-Erian. Investorene kan altså se frem til en reise med mange humper i veien, før situasjonen blir bedre. Men det er én ting som kan gjøre reisen mer behagelig, ifølge eksperten – nemlig aktiv forvaltning. For gjennom aktiv forvaltning kan du som investor skjerme seg mot den strukturelle usikkerheten som ligger foran oss.

Les mer om Nyttårskonferansen

 

Nyttårskonferansen

Eliot Higgins: Open source-etterforskning kan bekjempe Putins propaganda

Elliot Higgins grunnleggeren av Bellingcat, en etterforskningsgruppe som bruker åpne kilder på ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Nyttårskonferansen

Aswath Damodaran: Usikkerhet er en fordel for aktive forvaltere

- Som investor behøver du ikke nødvendigvis å være bekymret for usikkerheten hvis du satser på ...

Russlandekspert Fiona Hill: Sannheten ligger bak det politiske spillet

Skal du forstå Putin og krigen i Ukraina må du kikke bak fasaden, sa Fiona Hill, tidligere ...

Finner verdi der andre ikke leter

Da porteføljeforvalter Jonas Edholm fikk høre at "de mest interessante plantene vokser og lever i ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up