For å holde oss i den globale terminologien er Ian Goldin en av dem som virkelig kan "walk the talk" når det gjelder å følge opp sine akademiske meritter med praktisk erfaring.
Ian Goldin er professor i globalisering og økonomisk endring, "Future of Work" og "Future of Development". Han er født og oppvokst i Pretoria, Sør-Afrika. Ian Goldin var rask til å forlate landet til fordel for London og Oxford da han hadde avsluttet eksamen ved universitetet i Cape Town. Og det var i London han for første gang stiftet bekjentskap med utvikling og globalisering. Senere vendte han tilbake til Sør-Afrika hvor han gjennom sitt arbeide som Nelson Mandelas økonomiske rådgiver kom nært på den tidligere presidenten.
- Mandelas innstilling til beslutninger burde være et eksempel for ledere overalt. Han lyttet alltid intenst og stilte spørsmål, slik at han kunne forstå hele omfanget av problemet han sto overfor, og mulige løsninger, forklarer Ian Goldin for Project Syndicate.
Og siden da har det blitt grundige vurderinger som lyser igjennom hans daglige arbeide, når han analyserer verdenshendelser som den pågående pandemien. Han sa til Project Syndicate:
- Første skritt er selve vaksisne. Det er avgjørende at alle, fra rike til fattige, i utviklede- og utviklingsland, får tilgang til vaksinen samtidig.
Verdien av å ha fingeren på pulsen
I 2006 grunnla Ian Goldin The Oxford Martin School, som han ledet frem til 2016. I løpet av sine ti år på The Oxford Martin School etablerte Goldin 45 forskergrupper som kombinerte over 500 akademikere fra Oxford med over 100 ulike utdanninger. Til sammen ble det verdens ledende sentrum for tverrvitenskapelig forskning om globale utfordringer. Han er fortsatt tilknyttet institusjonen som professor og sjef for institusjonen for teknisk og økonomisk forandring.
Han tror det kommer flere kriser på 2020-tallet, og evnen til å navigere i dem er verdifull.
- Økende integrasjon og kompleksitet har resultert i systematiske risikoer som vi må håndtere om vi skal beholde tidligere fremskritt, forklarer Goldin i Financial Times.
Hvordan skal vi klare det? Ved å holde fingeren på pulsen av tidsånden og samarbeide rundt nye løsninger på lokalt nivå. For, som Goldin sier, for alt i verden må vi unngå at samfunnet blir mer lukket rundt oss og at de fattige ikke kan nyte godt av globaliseringens muligheter.
Man skulle tro at Ian Goldin har nok på skrivebordet sitt i Oxford, men han har også publisert over 23 bøker (den siste har tittel "Rescue: From Global Crisis to a Better World"), i tillegg er han rådgiver for over 50 regjeringer og 100 ledende globale selskaper, samt adlet av den franske regjeringen. Han er særlig interessert i forandring og fremtid, og på Nyttårskonferansen 11. januar vil han diskutere veien fra en global krise til en bedre verden.