Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

5 min lesing

Mai: Kunstig intelligens trakk opp

Oppsummering av innholdet

Fire punkter om denne artikkelen

  • Mai var en rolig måned på aksjemarkedene, med mest aktivitet og vekst innen sektoren for kunstig intelligens (AI).
  • Vekstmarkedene opplevde redusert aktivitet, delvis på grunn av skuffende økonomiske data fra Kina og strengere økonomisk politikk. Imidlertid klarte teknologimarkeder som Taiwan og Sør-Korea å overprestere takket være økt interesse for AI.
  • SKAGEN-fondene hadde blandet suksess, med SKAGEN Kon-Tiki som oppnådde 1,5% vekst, SKAGEN Global med 2,2% avkastning, mens SKAGEN Focus falt med 0,5%. SKAGEN m2 og SKAGEN Vekst opplevde henholdsvis 0,2% og 0,1% vekst.
  • Selskaper innen teknologi, spesielt de som er involvert i produksjon av mikrobrikker og AI, viste sterke resultater, mens de økonomisk sårbare råvareselskapene og enkelte kinesiske selskaper trakk ned resultatene.

Det var ikke så mye spenning i markedet i mai. Aksjene lå stort sett stille, og det var hovedsakelig selskaper med fokus på kunstig intelligens (AI) - for eksempel innen industri og teknologi - som virkelig kunne merke fremgang. Flere av forvalterne våre merker seg at den nåværende entusiasmen for AI nesten grenser til det overdrevne.

Hvis stemningen i de utviklede markedene den forrige måneden var kjedelig, nærmet den seg søvndyssende i vekstmarkedene. Her skuffet nye økonomiske data fra Kina, og det ble tydelig at en strammere økonomisk politikk også påvirker forbrukertillit og etterspørsel. Dette førte til at risikoen ble justert ned over en bred kam, noe som kom til uttrykk i svak avkastning, spesielt blant de mer økonomisk sårbare råvareselskapene (for eksempel jernmalm og råolje). Vekstmarkedene ble imidlertid reddet av mer maskinvare-eksponerte teknologimarkeder som Taiwan og Sør-Korea, som med den fortsatte AI-besettelsen presterte over de generelle vekstmarkedene.

SKAGEN Kon-Tiki

Vekstmarkedsfondet vårt, SKAGEN Kon-Tiki, oppnådde 1,5 prosent i mai mot 2.5 prosent i MSCI Emerging Markets-indeksen. For flere avkastningstall se nederst i artikkelen.

Det var spesielt fondets kinesiske posisjoner som dro ned i måneden - direkte via forsikringsselskapet Ping An og indirekte i mediekonglomeratet Tencent via eierskap i selskapene Prosus og Naspers. Også sørafrikanske Sibanye Stillwater, som produserer metallene platina og palladium, trakk ned i et klima med lavere råvarepriser.

På den positive siden var det særlig SKAGEN Kon-Tikis teknologi-eksponering som trakk opp. Her lå koreanske Samsung Electronics og halvlederprodusenten Taiwan Semiconductor i toppen. I begge tilfeller snakker vi om ledende leverandører til mikrobrikkeproduksjon, som er viktig i en fremtid med kraftigere datamaskiner og økt digitalisering. Etter et nylig besøk i regionen vurderer forvalterne i SKAGEN Kon-Tiki at spesielt de koreanske selskapene har posisjonert seg godt i leverandørkjeden til en økning i den globale etterspørselen etter elektriske kjøretøyer.

SKAGEN Global

Vårt globale aksjefond, SKAGEN Global, havnet noe bak indeks i måneden med 2,2 prosent avkastning mot indeksen 3,1 prosent. Se flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Det var den amerikanske giganten Alphabet (bak bl.a. Google), som dro avkastningen opp i mai. Her dro man fordel av den kollektive AI-ekstasen verden over.

I motsatt ende trakk kosmetikkselskapet Estee Lauder ned. Her kunne man rapportere om dårligere kvartalstall enn forventet, da omsetningen i Kina og Korea ikke var så bra som man kunne ønske. Dette var tredje kvartal på rad med dårlige nyheter for selskapet. Dette er svært atypisk i Estee Lauder, og ledelsen har selv vanskelig for å peke på forklaringen. SKAGEN Global-forvalterne er imidlertid ikke bekymret på lang sikt, da risikopremien i selskapet fortsatt ser bra ut - og det er fremdeles snakk om et sterkt merke med økt fokus på å forbedre driften.

SKAGEN Focus

For vårt konsentrerte small-/mid-cap-fond, SKAGEN Focus, ble det en vanskelig måned. Fondet falt tilbake 0,5 prosent mens indeksen steg 3,1 prosent. Se flere avkastningstall nederst.

Tross det skuffende resultatet i mai har SKAGEN Focus' langsiktige fokus på underprisede kvalitetsselskaper betalt seg. Over tid har en verdiinvestering i små og mellomstore selskaper vist seg å være en vinnerstrategi. Forvalterne bak SKAGEN Focus forblir forpliktet til denne strategien.

SKAGEN m2

Børsnoterte globale eiendomsselskaper sliter fortsatt i motvind, men for SKAGEN m2 var det tross alt lyspunkter. Fondet gikk frem 0,2 prosent, mens indeksen falt 1,1 prosent tlbake. Se flere avkastningstall nederst i artikkelen.

Etter en god april, var den europeiske og spesielt den nordiske eiendomssektoren under press i mai, hvor flere selskaper ble nedgradert, og utsiktene endret seg på grunnlag av høye renter og lavere lønnsomhet i de mest forgjeldede eiendomsselskapene.

Det var det brasilianske logistikkselskapet LOG, det japanske holdingselskapet Tokyo Fudosan og amerikanske Equilinx, som driver datasentre, som trakk mest opp i perioden. LOG gikk imponerende nok nesten 43 prosent frem etter at de kunne annonsere to enorme eiendomssalg, som understreker hvor attraktive verdier selskapet eier - her ser man virkelig å styre eiendelene.

Det største negative bidraget stod det norske lagerhotellet Self Storage Group for, sammen med det pan-europeiske helseseiendomsselskapet Aedifica og det amerikanske Marcus Corp, som driver hoteller, feriesteder og kinoer.

SKAGEN Vekst

Vår nordiske/globale fond SKAGEN Vekst ga 0,1 prosent avkastning i mai, litt bak indeksen som endte på 0,2 prosent. Se avkastningstabellen nederst.

Det var en amerikaner som trakk SKAGEN Vekst mest opp i mai: Tech-selskapet Broadcom er markedsledende på spesialiserte mikrochips, og den økte investeringen i kunstig intelligens hos en rekke av de store selskapene forventes å påvirke positivt i Broadcom. SKAGEN Vekst-forvalterne benyttet oppgangen til å redusere posisjonen litt, men selskapet er fortsatt en sentral del av porteføljen.

I motsatt ende trakk Telenor ned uten at spesifikke nyheter kan forklare tilbakegangen. En forklaring kan være at noen investorer har tatt gevinst etter flere flotte måneder i teleselskapet. SKAGEN Vekst reduserte posisjonen i den norske lakseprodusenten SalMar, etter at et flertall Stortinget stemte for å øke grunnskatten for lakseoppdrettere. Dette var faktisk gode nyheter for produsentene, som hadde fryktet at skatteøkningen ville ende på 35 prosent. Derfor har fondet nå bare et lite frimerke igjen i selskapet.

En ny finne fant også veien inn i porteføljen i mai. Nemlig telecom-selskapet Nokia, som har prestert dårlig de siste årene, men nylig har klart å ta markedsandeler innen 5G. I tillegg har selskapet økt fokus på avkastning til aksjonærene, og markedet har ennå ikke oppdaget muligheten som den aktuelle verdsettelsen indikerer. Med andre ord: En klassisk SKAGEN-verdiinvestering.

Avkastning per 31. mai 2023

avkastning mai 2023.JPG

Klikk på tabellen for en større versjon. Perioder over 12 mnd viser gjennomsnittlig årlig avkastning.

Børs

April: Markedets tålmodighet ble satt på prøve

April var preget av en nedgang i aksjemarkedene etter et sterkt første kvartal. Globale markeder ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Alexandra Morris: Mister markedet farten?

Aksjemarkedene rundt om i verden satte rekorder i første kvartal, men det lurer økonomiske og ...

Første kvartal: Oppgangen fortsatte

Stemningen blant investorene i utviklede markeder var høy, etter hvert som sentralbankene ...

Februar: Markedet overrasket nok en gang

De globale aksjemarkedene fortsetter sin sterke marsj fremover, drevet av robuste resultatrapporter ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up