Hopp til hovedinnholdet
Fond chevron_right
Sparing i fond chevron_right
Rådgivning chevron_right
Nyheter chevron_right
Kontakt oss chevron_right
Bærekraft chevron_right
Om oss chevron_right
Arrangementer chevron_right

Innholdet på denne siden er markedsføring

4 min lesing

Koronaviruset slo ut aksjemarkedene

Når historien om børsåret 2020 skal skrives vil februar stå som en kontrastenes måned. I begynnelsen av året rådet optimismen, handelskrigen var avblåst og det så ut til at året skulle bli like bra som 2019. Det var helt til koronaviruset spredte seg utenfor Kina og nådde mer hjemlige trakter. I noen hektiske dager i februar falt børsene så bratt som vi ikke har sett siden finanskrisen. Det gjenspeiles også i fondenes prestasjoner. Samtidig åpner slike korreksjoner muligheter for en aktiv forvalter som SKAGEN. Flere av forvalterne har benyttet børsfallet til å kjøpe seg opp eller inn i kvalitetsselskaper til rimeligere priser.

SKAGEN Global: Teknologi og børs

Aksjefondet SKAGEN Global fikk merke det raskeste børsfallet i USA siden finanskrisen på mer enn en måte. I tillegg kan en større usikkerhet i amerikansk politikk også ha bidratt.

Et av fondets beste bidragsytere var programvare- og teknologiselskapet Adobe. Selskapets motstandsdyktighet mot svingningene kan blant annet tilskrives kontantstrømmen og sterk vekst.

På den negative siden finner vi blant annet børsoperatøren Intercontinental Exchange (ICE). Aksjen falt i februar da det ryktes i mediene at selskapet vurderte å kjøpe netthandelsgiganten eBay. Senere oppklarte ledelsen i ICE at de ikke lenger undersøkte mulighetene rundt et samarbeide med eBay.

Forvalterne solgte seg ikke ut av noen poster i løpet av måneden, men startet å kjøpe seg inn i et nytt selskap som offentliggjøres senere. SKAGEN Global falt 8,4 prosent i februar, 0,5 prosentpoeng mer enn indeksen.

SKAGEN Kon-Tiki: Energi og batteri

Vekstmarkedsfondet SKAGEN Kon-Tiki ble særlig rammet av fallet i energiaksjer. Shell rapporterte skuffende årsresultat for 2019 og vil trolig kjøpe tilbake færre aksjer enn tidligere forventet. Fiskeoppdrettsinnovatøren Atlantic Sapphire hadde et uhell ved anlegget i Danmark, med for høye nivåer av nitrogensulfid i en av tankene. Dette la en demper på investorenes positive interesse for selskapet, men det endrer ikke det langsiktige investeringscaset.

Batteriprodusentene Samsung SDI og LG Chem fikk vind i seilene med større tiltro til inntjening og  lønnsomhet på mellomlang sikt. Også Golar LNG kan gå lysere tider i møte hvor shippingdivisjonen blir en mindre del av selskapet og den brasilianske kraftdivisjonen får større vekstmuligheter.

SKAGEN Kon-Tiki falt 5,9 prosent i februar mot indeksen som falt 3,9 prosent.

SKAGEN m2: Kontorer og logistikk

For det globale eiendomsfondet SKAGEN m2 var februar også en krevende måned. Fondet falt 6,8 prosent i måneden, 1 prosentpoeng mer enn indeksen. Det var den spanske kontoroperatøren Arima som var fondets beste bidragsyter som leverte en solid inntjeningsrapport. Det svenske logistikkselskapet Catena var en av de beste bidragsyterne i 2019, men endte februar som den dårligste i måneden. Utsiktene for eiendomssektoren er fortsatt positive, tross korreksjonen. Dette gjelder særlig de delene av sektoren som ikke rammes like hardt av koronaviruset, som eksempelvis datasentre. Hoteller og kjøpesentre derimot, kan få en del motvind i tiden fremover.

SKAGEN Vekst: Økte i energi og telekom

SKAGEN Vekst brukte uroen i markedene til å kjøpe seg opp i selskaper de mener kan gi solid direkteavkastning kombinert med en sterk verdiforankring, som Equinor, SK Telecom og Millicom. Forvalterne solgte seg ut av Lundin Petroleum etter solid avkastning. I tillegg solgte de seg ut av danske Maersk og FLSmidth

SKAGEN Vekst falt 7,6 prosent i februar, nær 1 prosentpoeng mer enn indeksen.

SKAGEN Focus: Mat og finans

Heller ikke det konsentrerte globalfondet SKAGEN Focus slapp unna markedsuroen i februar. I virusrammede Sør-Korea valgte forvalterne å øke posisjonen i finansselskapet KB Financial til gunstig kurs. Den beste bidragsyteren i måneden var den amerikanske dagligvarekjeden Kroger etter at Berkshire Hathaway kjøpte seg inn i selskapet. SKAGEN Focus hadde kjøpt seg opp i Kroger før Warren Buffet gjorde det.

SKAGEN Focus falt 9,6 prosent i februar mens indeksen falt 7,9 prosent.

Mer om fondene

Få alle detaljer om hva som skjedde i februar i fondene i fondenes statusrapporter.

Les mer arrow_right_alt
Børs

August: Stabilitet i fortsatt usikkerhet

August ble en måned preget av volatilitet og økonomisk usikkerhet i de globale markedene. Våre fond ... Les saken nå arrow_right_alt

Mer fra Børs

Børskonsentrasjon: Et viktig tema for investorer

Et stadig mindre antall aksjer driver avkastningen i globale aksjemarkeder. Hva betyr dette for ...

Juli: Vaklende opptur i markedene

De globale aksjemarkedene hadde en god juli-måned, men det var likevel en del uro. De store ...

- Det vil åpne seg muligheter for gode kjøp

Markedene skjelver og frykten sprer seg raskt blant investorene på verdens børser. Hvordan reagerer ...

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalternes dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn i nøkkelinformasjon og prospekt som inneholder nærmere informasjon om fondet egenskaper og kostnader. Informasjonen finnes på www.skagenfondene.no. SKAGEN AS forvalter fondene etter avtale med Storebrand Asset Management.

keyboard_arrow_up